Kaisa Mäkäräinen ilmoitti Instagramin kautta 14.3.2020, että Kontiolahden maailmancupin takaa-ajo on hänen kansainvälisen ampumahiihtouransa viimeinen kilpailu. Hän saattaa kilpailla vielä oman seuransa puitteissa (Kontiolahden Urheilijat) ja eritoten hän saattaa osallistua maastohiihtokilpailuihin. Mutta niitäkään ei taida tämän vuoden keväällä enää olla ainakaan arvotasolla.

Kaisa Mäkäräinen. Kuva Wikimedia Commons

37-vuotias Mäkäräinen oli Suomen naisampumahiihdon ehdottomasti kirkkain tähti. Hän aloitti maastohiihtäjänä mutta vaihtoi ampumahiihtoon 2003. Maailmancupin kilpailuja hän lähti kiertämään v. 2005. Vuosien uurastuksen tuloksiksi kirjataan 1 MM-kulta, 1 MM-hopea, 4 MM-pronssia, 27 osakilpailuvoittoa ja 85 podium-paikkaa. Näyttäisi siltä, että ainakaan lyhyessä juoksussa ei Suomen naisampumahiihtäjien joukosta löydy Kaisan hiihtokenkiin astujaa.

IS:n urheilutoimittaja Pekka Holopainen summaa, että Kaisan uraa voi verrata Janne Ahoseen (mäkihyppy) ja Harri Kirvesniemeen (maastohiihto).

Ranskan Martin Fourcade ilmoitti myös Kontiolahdella lopettavansa uransa takaa-ajokilpailuun. Fourcade on ”vain” 31-vuotias, joten hän lopetti Kaisaa nuorempana. Muita uransa melko nuorena lopettaneita ampumahiihtäjiä ovat Laura Dahlmeier (GER) (ikä lopettaessa 25), Gabriela Koukalová (s. Soukalová) (CZE) (27) ja Magdalena Neuner (GER) (25).

Mustapartaista Martin Fourcadea pidetään miesten puolella lajin ykkösenä. Hänellä on 5 olympiakultaa, 2 olympiahopeaa, 13 MM-kultaa, 9 MM-hopeaa, 5 MM-pronssia, 33 World Cupin voittoa, 5 kakkossijaa ja 5 kolmossijaa. Henkilökohtaisia arvokilpailuvoittoja hänellä on hengästyttävät 83 kpl.

Martin Fourcade. Kuva Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Martin Fourcade jättää miesten ampumahiihtokentän norjalaisten ja saksalaisten temmellettäväksi.

IWA siirretty

Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin asenäyttely IWA (Nürnberg) on siirretty. Se oli määrä pitää 6.-9.3.2020, mutta se on siirretty päiville 3.-6.9.2020. Tämä oli suuri paukku sekä kävijöille (yli 40.000) että etenkin näytteilleasettajille (yli 1.500). Josko IWA sitten pidetään myöhemmin vain peruutetaanko kokonaan, riippuu tietysti ensisijaisesti koronatilanteesta mutta toissijaisesti siitä, pystyvätkö ja jaksavatko näytteilleasettajat polkaista näyttelyvalmistelut uudestaan käyntiin.

Jos näytteilleasettajia ei tule tarpeeksi, näen riskinä tai mahdollisuutena että IWA 2020 jää kokonaan väliin. Välivuosi olisi IWA:n yli 40-vuotisessa historiassa ensimmäinen.

Sama koskee lainvalvojille tarkoitettua Enforce Tac sisarnäyttelyä.

Korona vaikuttaa kaikkeen

Myös urheiluun ja myös ampumaurheiluun. Ampumahiihdossa juuri päättyneet Kontiolahden maailmancupin kisat jäivät viimeiseksi 2019-2020-kaudella. Holmenkollenin kisat on peruttu, samoin Rovaniemen SM-kisat maaliskuun lopulla.

Kontiolahti käytiin ilman yleisöä, ja niin tehtiin jo Tsekin Nove Mestossa. Tuntui kornilta katsoa Kontiolahden kilpailuja ja kuulla kuuluttajan innokasta selostusta – tyhjille penkkiriveille! Mutta mikäs siinä, hänet oli palkattu, hän teki työnsä ja tienasi palkkansa.

Sähköpostini on pullollaan kilpailujen ja tapahtumien peruutuksia. Formula 1 ensimmäinen kilpailu Melbournessa peruutettiin. Kiina, Bahrain ja Vietnam peruutetaan suurella todennäköisyydellä. Jalkapallon EM-kilpailut on siirretty vuodella eteenpäin. Jääkiekon kisat on peruttu. Ja niin edelleen.

Yli kymmenen henkilön kokoontumiset ovat valmiuslain mukaan kielletty. Hallitus on suositellut kaikkien tilaisuuksien perumista ja ihmiskontaktien vähentämistä. Järki täytyy olla mukana.

Suomi elää nyt kovia aikoja. Mutta tasavallan presidentti Sauli Niinistö vakuutti, että ”kyllä tästä selvitään. Niin on.”

P.S. Ja Euroviisutkin peruttu! Voi kamalus sentään!

P.S.2: Kaisa Mäkäräinen YLE:n Puoli Seitsemän ohjelmassa tänään 23.3.2020. Ohjelma on katsottavissa YLE Areenalla 1 vuoden ajan.