Ampumahiihdon MM-kisoissa Italian Anterselvassa (Antholtz saksaksi) 13.–23.2.2020 tapahtui ampumaturvallisuuden kannalta skandaali tai fiasko tai jotain anteeksiantamatonta. Syy ei ollut kilpailijoissa vaan järjestäjissä. Kesken kohdistusammunnan Norjan Ingrid Landmark Tandrevold huomasi jotain liikettä taulujen takana. Joku hiippaili siellä! Norjan yleisradioyhtiö NRK:n kuvausryhmä ikuisti tapauksen. Hiippailija oli järjestyksenvalvoja (normaalielämässä poliisi), joka oli myöhässä valvontapaikaltaan ja päätti käyttää ”oikotietä”. Kulkien siis taulujen takaa, toki taululinjan yläpuolella.

Kuva: NRK

Ilta-Sanomien Tatu Myllykoski kirjoitti aiheesta jutun 19.2.2020. Hyvä että asiasta kirjoitettiin, mutta eräs lausahdus IS:n jutussa särähti korvaan. ”Ampumahiihdossa käytetään .22 kaliiperin luoteja ja sellaisen osuma voi olla jopa hengenvaarallinen.”

You don’t say. Asetoimittajana paheksun sanontaa ”voi olla hengenvaarallinen”. Ampumahiihdon patruunan kaliiperi on 22 LR. Ollaanko jo unohdettu Jokelan ja Kauhajoen tragediat, Suomen synkimmät hetket? Jos on unohdettu, niin muistutan että käytettyjen aseiden ja patruunoiden kaliiperi oli molemmissa tapauksissa 22 LR. Se ei vaan ”voi olla” vaan se ”ehdottomasti on” hengenvaarallinen. Kaikki kaliiperit ovat hengenvaarallisia!

”Guns are dangerous”

Olen liittänyt aseiden toimintaperiaatteita koskeviin blogeihin Thomas Schwenken erinomaisia animaatioita. Aseanimaatiot alkavat yleensä yllä olevan otsikon tekstillä.

Haluaisin tarkentaa, että aseet itsessään eivät ole vaarallisia, mutta aseen ja ihmisen yhdistelmä saattaa olla. Vaarallinen yhdistelmä saattaa johtua varomattomuudesta, huolimattomuudesta, tietämättömyydestä tai – onneksi harvemmin – rikollisesta toiminnasta. Oikein käytettyinä aseet eivät itseisarvona ole vaarallisia. Ne ovat vain kylmää rautaa. Paitsi että lisääntyvässä määrin niissä käytetään polymeeria (= ”muovia”)…

Naisten 4 x 6 km viesti

Mutta mennään takaisin Anterselvaan ja naisten viestiin 22.2.2020. Se oli mielestäni parasta thrilleriä mitä ampumahiihto voi tarjota. Jos haluat nähdä tämän kilpailun YLE Areenalla, aikaa on enää 21.3.2020 saakka, eli vähän kiire tulee.

Norjan Ingrid Landmark Tandrevold ei jättänyt mieleensä mitään traumoja aikaisemmasta maalien takana hiippailijasta, vaan oli mukana viemässä Norjaa MM-kultamitaliin. 23-vuotiaan oslolaisen sarja makuu 0+0, pysty 0+2 oli muun joukkueen kanssa vertailukelpoinen, mutta ankkuri Marte Olsbu Røiselandin sarja makuu 0+0, pysty 0+0 yhdistettynä kelpo hiihtovauhtiin toi Norjalle maailmanmestaruuden.

Ingrid Landmark Tandrevold. Kuva: Wikimedia Commons/CC BY 30

Ennen Norjan maaliviivan ylitystä kilpailussa nähtiin kuitenkin dramatiikkaa koko rahalla. Se kertoo ampumahiihdon hybridiluonteesta. Sekä hiihtovauhti että ammunnan tarkkuus ratkaisevat, mutta ei kumpikaan yksin. Esimerkiksi hiihtovauhdissa Suomen Kaisa Mäkäräinen on useimmiten huippuluokkaa, mutta luotien osuminen ”peltiin” on pudottanut sijoitusta. Kaisan sarjat viestissä olivat makuu 0+3, pysty hieno 0+0. Suomen sijoitus maalissa oli 11.

Viestissä ohilaukauksen rangaistus on varapatruuna, joka on ladattava yksitellen manuaalisesti patruunapesään. Kumpaakin ampumapaikkaa kohden on kolme varapatruunaa. Jos laikat eivät putoa varapatruunoillakaan, niin seurauksena on 150 m sakkorinki jokaista osumatonta taulua kohden. Se kestää noin 25 sekuntia, mikä on 6 km matkalla aika paljon.

Viestissä tulee hiihdon ja ammunnan lisäksi tiimitekijä. Joukkueessa on neljä jäsentä. Tämä teki Anterselvan MM-kisojen naisten viestistä superdramaattisen.

Ensimmäisessä vaihdossa sijoitukset olivat 1) Italia, 2) Venäjä +24,3, 3) USA +27,1. Toisessa vaihdossa 1) Italia, 2) Puola +57,9, 3) Venäjä 1:08,4. Kolmannessa vaihdossa 1) Puola, 2) Tsekki +41,7, 3) Norja +42,0. Maaliin tuli maailmanmestarina 1) Norja, 2) Saksa +10,7, 3) Ukraina +18,4, 4) Tsekki +31,1, 5) Ruotsi +44,9. Suomi tuli maaliin sijalla 11) +2:40,2.

Tästä nähdään, että tilanne vaihtui koko ajan ja suuretkin etumatkat saattoivat sulaa ammunnan virheisiin. Suuria romahtajia kisan aikana olivat Ruotsi ja Italia.

Italian Dorothea Wiererin pystyammunta satumaista

Tätä kannattaa katsoa YLE Areenan kohdalta noin 32 min ja IBU:n kilpailukellon kohdalta noin 27:00. Nollat Dorothea tietysti ampui, mutta se konemainen nopeus! Puhelimella kellotin nopeudeksi noin 9 sekunnissa 5 laukausta 50 metrin matkalta tauluun, jonka halkaisija on 115 mm.

Dorothea Wierer. Kuva: IBU

Mainittakoon lopuksi Anterselvan naisten viestin harvat 0+0 ampujat: Marte Olsbu Røiseland (NOR), Vanessa Hinz (GER), Kinga Zbylut (POL), Christina Rieder (AUT) ja Clare Egan (USA). Näillä naisilla oli sihti kohdillaan.