Kuten tiedetään, EU haluaa rajoittaa tai kokonaan kieltää lyijyn luoti- ja haulimateriaaleissa. Tästä on kirjoitettu paljon ja olen itsekin kantanut korteni kekoon blogin muodossa. Voit lukea sen tästä. Samoin YLE on käsitellyt asiaa, tästä. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) on myös ottanut kantaa tässä ja tässä.

Amerikoissa kaikki on suurta – niin myös trap-radat. Kuva: Browning USA

Samoin vanha ystäväni Pentti Kataja Salosta on tarttunut kynään ja kirjoittanut Turun Sanomien mielipideosastoon. Voit lukea Pentin mielipiteen tästä eikä se ole maksumuurin takana.

Ensimmäisen kerran kirjoitin lyijyhauliongelmasta ERÄn paperilehteen jo 1980-luvulla kun asia nousi tapetille USA:ssa Mississippi Flywayn lyijykiellon säätämisen aikoina. Sittemmin lyijyhaulikielto on astunut voimaan Suomessakin vesilinnustuksessa 1.1.1996, mutta mielestäni lainlaatijan hieman epäonnistuneen sanamuodon saattelemana (eipä ollut ensimmäinen kerta). Meillähän puhutaan riistaeläinlajeista eikä paikasta, missä ammutaan. Mielestäni lyijyhaulikielto pitäisi sitoa mieluummin paikkaan kuin riistalajiin.

Lyijy on myrkky

Duodecim Terveyskirjasto käsittelee lyijyä ja kadmiumia. Voit lukea sivuston tästä. Wikipedian käsitteen lyijystä voit lukea tästä. Ja lyijymyrkytyksestä voit lukea tästä. Geobiologi Tarja Hatakan jutun ”Paljon melua lyijystä” voit lukea tästä. Siinä on runsaasti linkkejä, joihin kannattaa perehtyä.

Kaikki lähteet ovat melko yksimielisiä siitä, että lyijy on ihmisen elimistölle myrkyllistä. Toisaalta wikipedian mukaan lyijyä esiintyy kaikkialla maailmassa. Wikin mukaan suurimmat lyijyn kaivannaisteollisuusmaat ovat Kiina, Australia, USA, Peru, Meksiko ja Venäjä. Ruotsikin on tällä listalla yhdeksäntenä. Maailman helposti hyödynnettävät lyijyvarannot ovat 88 miljoonaa tonnia. Suurimmat lyijyn jalostusmaat (mukaan lukien kierrätysmetallit) ovat Kiina, USA ja Intia. Englanninkielinen wikipedia on huomattavasti kattavampi lyijyn tietolähde ja se avautuu tästä.

Toinen mielipide

Esimerkiksi Pentti Kataja esittää TS:n artikkelissaan että hän on ”lätrännyt” lyijyn kanssa ikänsä. Pentti on 88 vee, metsästäjä (noin 80 vuoden ajan), metsästänyt ja ampunut kilpaa myös ulkomailla, urheiluampuja, mustaruutiampuja (yli 40 vuoden ajan), valaa omat luotinsa sulattaen lyijynsä itse padassa. Hän esittää että EU:n lyijykieltoesitys on yliampuva.

Tapasin joskus 1980-luvulla SHOT Show’ssa italialaisen asevalmistajan, joka kummeksui silloin uudehkoa USA:n lyijyhaulikieltoa. ”Isäni asui Roomassa vanhassa talossa missä vesijohdot olivat lyijyä. Hän eli 99-vuotiaaksi.”

Toisaalta pienen suomalaisen haulitehtaan omistajille ja toiselle suomalaiselle valuluotien tehtailijalle oli huomautettu kohonneista veren lyijyarvoista. ”Voisitte vähän hellittää sitä lyijyn kanssa läträämistä”, terveydenhoitaja oli huomauttanut verikokeen jälkeen.

Kuinka syyllisiä ovat metsästäjät ja urheiluampujat?

Haulikkoradoilla ammutaan suuria määriä lyijyä. Ymmärtääkseni ne ovatkin ELY-keskuksien luuppien alla. Kaikkein näyttävin haulienkeruu Suomessa taisi olla vuoden 2002 ammunnan MM-kisoissa Hälvälässä, jonne rakennettiin valtavat pressut keräämään haulit talteen. Pienillä seuroilla ei ole tällaisia mahdollisuuksia, mutta lyijypitoisuuksia tutkitaan esimerkiksi hulevesistä. Periaattessahan lyijy ei liukene veteen, jos ei maan pH ole todella hapan.

Hälvälän haulikkoradalla lienee Suomen massiivisin pressutus. Kuva: ESS

Omasta mielestäni totuus löytyy (jos sellaista onkaan) jostain Pentti Katajan mielipiteen ja EU:n välimaastosta, mutta lähempänä Katajan sektoria. Lyijyn vaaroja ei kannata dissata, muttei myöskään mitenkään paisutella eikä panikoida. Ruotsissakin esitettiin lyijykieltoa myös metsästykseen, mutta se torpattiin. Toivottavasti Suomessa osataan panna jäitä hattuun. Suomen ”Rysselin” konsulien pitää olla nyt hereillä, ettei tulisi ylilyöntejä.