Olen pariin kertaan kirjoittanut Suomen asejakaumasta. Vuoden 2011 blogin voit lukea tästä ja 2013 blogin tästä.

Helsingin Sanomat (8.11.2019) on hankkinut tuoretta tietoa Poliisihallitukselta. Suomen aseiden määrä on lillunut tasaisesti 1,5 miljoonan paikkeilla jo vuosikymmenen verran. Aseidenomistajien ikääntyminen tuli Hesarin jutussa selväksi: 75 % aseluvista on yli 51-vuotiailla. Tästä voi myös päätellä, että ”aseiden perimyspommi” mossahtaa ihan lähitulevaisuudessa. Olen kirjoittanut aiheesta blogin ”Romua vai arvotavaraa”, jonka voit lukea tästä. Samaa pohtii Hesari, jonka voit lukea tästä.

Hesari sai myös poliisilta tiedot asejakautumasta alueittain. Jakautuma ei ole juurikaan muuttunut edellisvuosista. Aseita on siellä missä metsästetään. Hesarin mukaan kolmessa kunnassa on enemmän aseita kuin ihmisiä (luku on aseita per 100 asukasta):
• Sodankylä (110)
• Suomussalmi (110)
• Kuhmo (104)

Top 20 kunnan luetteloa täydentävät:
• Inari (93)
• Kittilä (89)
• Kiuruvesi (85)
• Kemijärvi (82)
• Siikalatva (81)
• Pudasjärvi (80)
• Sotkamo (79)
• Pyhäjärvi (78)
• Siikajoki (72)
• Nurmes (67)
• Parkano (66)
• Haapavesi (66)
• Lapinlahti(65)
• Kuusamo (63)
• Kangasniemi (62)
• Viitasaari (61)
• Virrat (61)

Vertailun vuoksi Suomen suurten kaupunkien numeroita:
• Helsinki (10)
• Espoo (11)
• Vantaa (10)
• Tampere (12)
• Turku (8)
• Lahti (13)

Hesari on unohtanut Ahvenanmaan alueen kokonaan. Siellä aseita piisaa merilinnustuksesta ja kasa-ammuntakulttuurista johtuen. Puute saattaa johtua siitä, että tarkasteluun on otettu vain yli 5.000 asukkaan kunnat. Moni pikkukunta on siten jäänyt pois. Näistä voisi löytyä tilastokummajaisia.

Hesarin artikkelissa kerrotaan myös, että sveitsiläisen Small Arms Surveyn mukaan Suomessa olisi 250.000 luvatonta asetta. Poliisi ja sisäministeriö pitävät lukua liioteltuna, ja tämän kirjoittaja yhtyy samaan.

Minkälaisia aseita?

Hesarin Joonas Lahtinen on ajanut ristiin kuntien asemäärät ja asetyypit jaoteltuna haulikot vs. kiväärit. Haulikoiden Top 5 kuntaa ovat:
1. Kiuruvesi
2. Suomussalmi
3. Kuhmo
4. Sodankylä
5. Pudasjärvi

Kiväärien Top 5 puolestaan:
1. Sodankylä
2. Suomussalmi
3. Kuhmo
4. Kittilä
5. Inari

Myönnetyt aseluvat

Lehdessä on myös käppyrät myönnettyjen aselupien määristä 2003-2018. Käyrissä on voimakas kuoppa v. 2007 ja voimakas piikki v. 2008. Aallonpohja oli 2013 ja sitä on seurannut hyvin maltillinen nousu. Suomen kouluampumiset tapahtuivat 2007 Jokelassa ja 2008 Kauhajoella. Uusi aselaki tuli 2011. Yllättävää on, että pistoolilupien määrä ei hirvittävästi notkahtanut kouluampumisten jälkeen. Tietenkin niiden kokonaismäärä on alhainen, vain tuhansien luokkaa. Kynnys pistoolilupaan on kohtalaisen korkea. Lupia kivääreille ja haulikoille myönnetään ihan tasatahtiin. Kivääreiksi luetaan myös ”pienoiskiväärit” (lain silmissä 22-kaliiperista reunasytytyspatruunaa ampuvat). Esim. 17 HMR ei ole pienoiskivääri, koska kaliiperi ei ole 22.

Aselupia myönnettiin vuonna 2008 noin 70.000, kun taas 2013 enää 36.000. Mutta mukana on myös määräaikaisten lupien uusimisia. Kun asekauppiailta kysyy, niin uusien aseiden myynti on ollut erittäin vaisua jo kymmenen vuoden ajan.

Hesarin artikkelissa poliisihallituksen ylitarkastaja Tarja Ranta vihjaa: ”Henkilön on täytynyt elää sangen nuhteetonta elämää, jotta ampuma-aseen voi itselleen saada. Riskeihin pyritään puuttumaan ennakolta.”