J. G. Anschütz GmbH & Co. KG perustettiin 1.7.1856 Saksan Zella-Mehlisiin, Suhlin naapurikaupunkiin. Tästä on siis 163 vuotta. Perustajat olivat Julius Gottfried Anschütz ja hänen puolisonsa Marie Louise Anschütz. Samaan kaupunkiin perustivat asetehtaat myös asesepät Friedrich Langenhahn (1873), Carl Walther (1886) ja Hermann Weihrauch (1899). Anschütz laittoi oman oikean ison tehtaan näiden viereen 1896, kun oli siihen asti toiminut kotitalossaan. Langenhahnin kiilalukkoiset pienoiskiväärit olivat suosittuja Suomessa suojeluskuntalaisten kilpailukivääreinä 1920-30-luvuilla. Walther ja Weihrauch ovat tunnettuja merkkejä vielä nykyisinkin.

Anschützin perhepotretti kolmessa sukupolvessa. Vasemmalta Dieter Anschütz, Nina Anschütz, Jochen Anschütz, Maximilian Anschütz ja Tim Anschütz. Ylärivissä ovat Julius Gottfried ja Marie Louise. Kuva: Anschütz

Maailmansotien välissä Anschütz oli kasvanut jo 550 työntekijän yritykseksi. Perheyrityksen johdossa oli kolmas sukupolvi menossa. Neljättä sukupolvea edustava Dieter Anschütz syntyi 22.4.1930.

Juuri ennen toista maailmansotaa ja sen aikana tehdas oli tietenkin valjastettu kolmannen valtakunnan sotatarviketuotantoon, kuten muutkin Saksan asetehtaat. Sodan jälkeen Zella-Mehlis jäi Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeelle. Anschützin tehtaat takavarikoitiin ja räjäytettiin maan tasalle.

Jotkut Anschützin perheen jäsenet onnistuivat pakenemaan Länsi-Saksan puolelle. He perustivat Etelä-Saksan Ulmiin v. 1950 yrityksen valmistamaan ilmapistooleita. Liittoutuneet olivat kieltäneet kaikenlaisten ruutiaseiden valmistuksen sodanjälkeisessä Saksassa.

Vuonna 1953 ase-embargoa lievennettiin. Anschütz ryhtyi valmistamaan ilmakivääreiden ja -pistoolien lisäksi myös 22-kivääreitä ja metsästysaseita. Vuonna 1954 syntyi 22-kiväärin lukkolaite Modell Match 54, joka sai nopeasti kilvanampujien suosion. Anschützin ilmakiväärillä ammuttiin uuden lajin ensimmäisissä MM-kilpailuissa Wiesbadenissa kultaa v. 1966. Dieter Anschütz astui perheyrityksen ruoteliin v. 1968 neljännen sukupolven edustajana. v. 2008 oli viidennen sukupolven vuoro. Tällöin johtoon astui Jochen Anschütz.

Kilpa- vai metsästysaseita?

Dieter Anschützin johtokaudella yritys keskittyi kilpa-aseisiin, sekä ilma- että ruuti-. Anschützin kiväärit hallitsivat pitkään 50 m ratoja. Ampumahiihdossa suoravetolukkoisen 1827F Fortnerin menestys on moneen kertaan kerrottu. Lisäksi Anschütz hankki enemmistöomistuksen itävaltalaisesta Steyr Sportwaffenista ja siirsi ilmapistooliosaamisensa tänne.

Jochen Anschützin johtokaudella painoa on siirretty metsästyspuolelle ja jopa toiminta-ammuntaan (”arskatyyppinen” Anschütz MSR RX22). Pohjois-Amerikka on Ansulle suuri markkina-alue, joten yrityksellä on omat maahantuonti- ja markkinointiyhtiöt sekä USAssa että Kanadassa. Näissä maissa metsästys on big business ja ISSF-tyyppistä tarkkuusammuntaa harjoitetaan suhteessa vähemmän. Metsästysaseiden markkinapotentiaali on valtava tarkkuusaseisiin verrattuna.

Hirviväljää uutta

Uusi kiväärimalli kantaa merkintää 1782. Siitä tulee olemaan sekä tukkimallit Classic (suora perä) ja German (”sianselkäharja”). Kaliipereita tulee olemaan 243 Win., 6.5 Creedmoor, 308 Win., 30-06, 8 x 57 IS ja 9,3 x 62. Useissa malleissa on vakiona äänenvaimentimen kierre M15 x 1. Piipunpituuksia on 540 ja 580 mm. Aseet ovat ilman rautatähtäimiä, sen sijaan lukonkehyksen päällä on integroidut Picatinnyn pätkät. Kolmen patruunan irtolipas, viiden patruunan (ulkonee hieman) saa tarvikkeena. Säädettävä laukaisulaite 400-1550 g. Valittavissa etuvedollinen tai suoratoiminen laukaisu. Liipaisimen etäisyys säädettävissä. 3 sulkuolkaa kahdessa rivissä, noin 60° lukonkammen liike. Metallipetaus. Kiväärit painavat 3,4 – 3,6 kg.

Anschütz 1782 Classic suoralla perällä. Kuva: Anschütz

Anschütz lupaa ”28 mm tarkkuustakuun”. 3 laukauksen kasa 100 metriltä on enintään 28 mm reikien ulkosyrjältä mitattuna. Reikäpiirin ulkohalkaisija siis max. 28 mm (30 mm kaliiperissa 9,3 x 62. Tämä on pikkuisen tiukempi kuin 1 MOA:n takuu. Takuu edellyttää ”premium ammunitionin” käyttöä, mitä tahansa se merkitseekään.

Selvää on, että tässä heitetään haastetta Sakon ja Tikan suuntaan. Hinnoista ei ole vielä tietoa, mutta varmasti vähintäinkin Sakon suuntaisia ne lienevät. RUAG Ammotec Finland kertoo lisää kunhan aseita saadaan ensin Suomeen.

Merkittävää on, että uuden kiväärin esitteessä on Maximilian Anschützin allekirjoitus. Max edustaa kuudetta sulkupolvea, mutta tällä hetkellä presidentti on vielä 5. sukupolven Jochen Anschütz. Kun tapasin Maxin muutama vuosi sitten, hän opiskeli sekä kauppatieteitä että tekniikkaa. Pätevä yhdistelmä tulevaisuuteen. Dieter Anschütz, 89, viettää ansaittuja eläkepäiviä, mutta toimii varmasti jollain tapaa yrityksen taustalla. Hän oli esillä mm. IWA-näyttelyssä Nürnbergissä maaliskuussa 2019.