Tätä otsikkoa kantaa Oy K. Hjorthin tuliterä tuoteluettelo. Siinä on 180 A4-kokoista sivua liimaselkäsidottuina. Tällaisen raamatun tuottaminen painettuna versiona nykyisenä digiaikana on lähes kulttuuriteko. Tietysti luettelo on katsottavissa myös digimuodossa, tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Sitä voi katsoa joko ISSUU-julkaisupalvelussa https://issuu.com/panupitkanen/docs/ua_1-180_issuu
tai Hjorthin omilla internet-sivuilla https://www.hjorth.fi/esitteet/

Vanha instituutio

Julkaisun nimi Ampumaurheilu on rekisteröity jo 1973, mutta ennen sitäkin Hjorth julkaisi monistemuotoisia luetteloita. Alunperin kirjoituskoneella tehtyjä ”hintaluetteloita” tehtiin jo 1920-luvulla. Näitä voi katsoa mm. Timo Hyytisen kirjoissa ”Vanhat Aseet”. 1960-luvulta lähtien Ampumaurheilu-luetteloissa oli tieto-osioita. Esimerkiksi vuoden 2011 versiossa näitä oli 10 sivua.

Ampumaurheilu 2019-2020 teoksessa esitetään Hjorthin maahantuomat, edustamat ja myymät tuotteet. Vanhalla yrityksellä (perustettu 1.8.1881) on eräs vielä vanhempi asemerkki, Winchester. Se perustettiin 1866. Hjorthilla kukaan ei enää muista kuinka kauan se on tuonut Winchesteriä maahan. Toimitusjohtaja Kalle Pohja toteaa vain ”aina”. Tämän päivän vahvoja asemerkkejä ovat Winsun lisäksi Caesar Guerini ja Ruger, patruunoissa Federal, Baschieri & Pellagri, Winchester ja Hornady, optiikassa Leupold ja Hawke, asekaapeissa Nor-Lyx ja jahtiradioissa Lafayette. Toki lukuisia muitakin merkkejä ja tuotteita mahtuu 180 sivuun.

Ampumaurheilu-luettelon painettua versiota voi kysyä aseliikkeistä. Vanhat luettelot ovat keräilyllisiä. Niitä myydään mm. Tori.fi-sivustolla.

Vanhoja Ampumaurheilu-luetteloita kaupitellaan mm. Tori.fi:ssa. Kuva: Wikimedia commons

Vanhoja asealan toimijoita

Oy K. Hjorth Ab on Suomen vanhin asealalla jatkuvasti toiminut yritys, vuodesta 1881. Ja se on pysynyt koko ajan Hjorthin suvun omistuksessa. Aikamoinen saavutus. Mutta Suomessa on ollut vanhempiakin toimijoita. Käytän mennyttä aikamuotoa, sillä harva näistä ”tsaarin aikaisista” yrityksistä on enää asekuvioissa mukana, vaikka muuten voivat yrityksinä olla hyvinkin voimissaan. Savolais-pohjoiskarjalainen Carlson myy metsästykseen liittyviä varusteita mutta ei aseita ja patruunoita. Schröder toimii mm. aseiden ja patruunoiden myymälänä Helsingissä.

Luettelo ei ole täydellinen eikä virheetön. Korjauksia saa esittää ja ne ovat tervetulleita. Asetoimijoita vanhimmasta päästä:

1854 Simolin, Porvoo
1859 Carlson, Kuopio
1862 Stockmann, Helsinki
1868 Starckjohann, Viipuri
1874 Renlund, Helsinki
1880 Tallberg, Helsinki
1881 Hjorth, Tampere
1893 Tikkakoski, Jyväskylän mlk
1896 Schröder, Helsinki
1910 Teräs, Vaasa
1916 Eloranta, Kuopio

Itsenäisyyden aika 1917>>
1919 Suojeluskuntain Yliesikunnan Asepaja, Helsinki
1920 Valtion Ruutitehdas, Vihtavuori
1920 Suomen Ampumatarviketehdas, Riihimäki
1921 Sako, Helsinki
1923 Valtion Patruunatehdas, Lapua
1926 Valtion Kivääritehdas, Tourula
1927 Skoha, Helsinki

Tämän jälkeen ja tätä ennenkin on asealan yrityksiä (valmistajia ja maahantuojia) syntynyt, elänyt, fusioitunut ja kuollut. Aseala ei tässä suhteessa poikkea muusta liiketoiminnasta. Esimerkkeinä Joonas Matarainen (Jyväskylä), Tampereen Asepaja (Tampere), Pirkan Ase (Tampere), Loppo Production (Savonlinna), Jyri Jalonen (Roismala), Topical (Vaajakoski), Aarre Viitanen (Kauhajoki), Mukkulan Erikoisteollisuus (Lahti), Red Moose (Laihia), HW-Company (Kokkola), Aseliike Remes (Kempele), Krister Kärki (Vantaa), Hantaurus (Vantaa), GTE (Lohtaja), Matti Kauppi (Oitti), Erikoisase (Virrat), Finnhunter (Helsinki), Normark (Jyväskylä), Asetalo (Virrat), Erämaan Ruutiaitta (Petolahti), RUAG (Maalahti), Riistamaa (Espoo), Pirkko Varviala (Pennala), Joensuun SAR (Joensuu), Finnarms (Espoo), Raikka (Espoo), Olkkonen (Haapajärvi), Urheiluase (Helsinki), EF-Security (Seinäjoki), Magnus Paul (Helsinki), All Optics (Vantaa), Heikki Taipalus (Ikkeläjärvi), Teuvo Louhisola (Helsinki), Juhani Sinisalo (Nurmijärvi), Urheilu ja Kalastus (Oulu), Veljekset Koivula (Humppila), Finarm (Vehmersalmi), Kalakokko (Espoo), Asela (Vammala), Jyväs-Ase (Jyväskylä), Asekauppa Lähdeniemi (Tampere), Aseseppä Taskinen (Hollola), Hirvi Shooting (Kotka), NorDis (Lapua), Finn Enterprise (Helsinki), Kesko (Helsinki), Ensio Firearms (Sastamala), Jouko Kinnunen (Äänekoski), Asetekno (Helsinki), Oulun Ase (Kempele), Ylöjärven Asetarvike (Ylöjärvi), Mustaruuti (Kaarina), Corenius (Nurmijärvi), XXL (Vantaa), Asehuolto MW (Helsinki), Guns & Custom (Oulu), Lynx Rifles (Orivesi), Nordic Gun (Parkano), Puutio (Kokkola)…

Näköjään aloitin jotain mistä ei loppua tulekaan. Mutta ehkä jotain jää historian lehdille.

P.S. Muistithan: Päivitetty ampuma-aselaki astui voimaan maanantaina 15.7.2019!