P-HA on erän Suomen vanhimmista ja suurimmista ampumayhdistyksistä. Se täyttää tänä kesänä 140 vuotta ja on myös Tampereen vanhin urheiluseura. Yhdistys perustettiin v. 1879 nimellä Tampereen Metsästys- ja Ampumaseura. Sen edeltäjänä kerkisi olemaan parin vuoden ajan jännittävän niminen yhdistys, ”Petoeläinten Hävittämis Osakeyhtiö”.

Ampumarata oli Pyynikillä ensimmäiset parikymmentä vuotta, kunnes kesäasukkaat rupesivat valittamaan paukkeesta. Uusi ampumarata tehtiin Kuljuun Tampereen eteläpuolelle.

Eräs Karl Frans Hjorth (1857-1919) oli innokas jäsen ja taitava ampuja. Hjorth oli alun perin sekatavarakauppias, mutta kerrotaan että hänen innostuksensa ammuntaan vei hänet ruuti- ja asekaupan alalle. Sekatavarat saivat jäädä. Tamperelainen Hjorth on Suomen vanhin asealan toimija (138 vuotta).

P-HA:n ratatilanne

Energia-Trap 2019 ammuttiin Kokkovuoressa kesäkuussa. Kuva: P-HA via Janne Hokkanen

Pohjois-Hämeen Ampujat menestyi ja kasvoi. Haulikkoradat perustettiin Lempäälän Kokkovuoreen, Tampere-Pirkkalan lentokentän läheisyyteen. Sieltä löytyy nykyään neljä skeet-rataa (voi ampua myös metsästysammuntaa), yksi rata compak-sportingille, kolme katettua trap-rataa (voi ampua myös kaksoistrapia tai kansallista trapia), kolme rataa kansalliselle trapille (voi ampua myös metsästystrapia). Alueella toimii kahvio. Tarkemmat tiedot ja aukioloajat tästä.

P-HA:n Kokkovuoren haulikkoampumakeskus on kauniilla paikalla metsän keskellä. Kuva: P-HA Facebook

Aitovuoresta Tampereen koillispuolelta löytyy 60-paikkainen 25 m pistoolirata, 25-paikkainen 50 m kiväärirata, 100 m kiväärirata, hirvirata ja villikarjurata.

Osmonmäen väestösuojassa Tammelassa voidaan ampua 50 m pienoiskivääriä ja 25 m pistoolia.

Peltokadulla Tammelassa on 25-paikkainen 10 m ilma-aserata ja myös liikkuvan maalin laitteisto.

Koskikeskuksessa Tampereen ydinkeskustassa on liikkuvan maalin ilma-aserata.

Kaikkien P-HA:n rajojen yhteenveto löytyy tästä. Yhteyshenkilöiden tiedot puolestaan tästä.

Jäsenissä on voimaa

P-HA:lla on lähes 1.000 jäsentä. Suuresta populaatiosta löytyy osaajia moneen lähtöön, josta on hyötyä mm. tulospalvelussa ja julkaisutoiminnassa. Omat sähkömiehet hoitavat heittimet, tulosten näyttötaulut, radan valaisut jne. Jopa viestintä ja lehdistösuhteet pelaavat, mitkä ovat pienemmissä seuroissa usein vähän retuperällä.

Muita jäsenmäärältään suuria SAL:n alaisia seuroja ovat Sibbo Skyttegille, Porkkalan Ampujat, Suomen Metsästysyhdistys (Helsinki), Salon Seudun Ampujat, Satakunnan Ampujat (Pori), Oulun Metsästys- ja Ampumaseura, Lahden Ampumaseura, Turun Seudun Ampujat, Raseborgs Skyttar (Tammisaari) jne.

Jäsenmäärä on yksi asia, tulostaso toinen. Tuloksissa SSG on ollut ylivertainen, sillä se on voittanut Pohjolan Maljan 11 kertaa peräkkäin.

Suomen Metsästysyhdistys (SMY) on Suomen vanhin ampumaseura, perustettu 1865. Ankara suonenisku tälle yhdistykselle oli Viikinmäen ampumaradan sulkeminen Helsingissä. Paikalle rakennettiin asuinalue Viikinmäki.

Viikinmäen asuinalue. Kuva: Lumo

Missä sporting-ratoja?

Metsästyskausi on ovella tai joissain tapauksissa jo alkanutkin (haahka, halli, itämeren norppa, metsäkauris, supikoira ja villisika). Vaikka kaikki haulikkolajit pohjautuvat 1800-luvulla harjoitettuun elävien kyyhkysten ampumiseen, ovat sporting ja compak-sporting nykyisin lähimpänä metsästyksen simulointia.

Sporting ja compak-sporting radat ovat maastoltaan vaativampia ja laitteistoiltaan arvokkaampia kuin perustrapradat. Siksi niitä ei ole Suomessa kovin paljon. Luettelo on aakkosjärjestyksessä (lähde sportingshooting.fi):
• Hyvinkään Metsästysampujat (HyMA)
• Iisalmen Ampujat (IA)
• Keski-Suomen Ampujat (KSA) (Jyväskylä)
• Lahden Ampumaseura (LAS)
• Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseura (MKMS)
• Orimattilan Seudun Urheiluampujat (OSU)
• Oulaisten Seudun Urheiluampujat (OulA)
• Oulun Metsästys- ja Ampumaseura (OMAS)
• Pohjois-Hämeen Ampujat (P-HA)
• Salon Seudun Ampujat (SaSA)
• Sibbo Skyttegille (SSG)
• Suomen Metsästysyhdistys (SMY) (Helsinki)
• Tornion Seudun Ampujat (TorSA)

Seurojen yhteystietoja löytää Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) sivustolta eli tästä.