Jatketaan edelleen Ameriikan uutuuksilla ja uutisilla. Kuulu luodinvalmistaja

Sierra Bullets

on esitellyt uuden luodin ja patruunan. 1947 perustetulla yrityksellä olikin ennestään jo 175 erilaista luotia kymmenessä perheessä. Näistä metsästykseen ajateltuja perheitä ovat GameKing, Tipped GameKing, ProHunter, BlitzKing ja Varminter. Lisäksi on käsiasemetsästykseen käytetty perhettä SportsMaster.

Mutta lisä ei ole pahaksi muussa kuin selkäsaunassa, joten Sierralta on tullut GameChanger-perhe, sekä luoteja että valmiita patruunoita. Uutuuspatruunan kerrotaan olevan mahdollisimman hyvä hybridi tai yhdistelmä tarkkuuden ja metsästyksen vaatimusten suhteen. Luodissa on vihreä muovikärki, veneperä ja perinteinen lyijysydän. Sierra ei näemmä lämpene ajatuksesta täyskupariluodeille.

Patruunakaliiperit ovat alkuun seuraavat (suluissa luodin paino grains / B.C. G1 / lähtönopeus V0 fps):

• 243 Winchester (90 / .390 / 3200)
• 6 mm Creedmoor (100 / .515 / 3135)
• 6,5 Creedmoor (130 / .510 / 2950)
• 270 Winchester (140 / .508 / 2960)
• 308 Winchester (165 / .517 / 2680)

V0-numeroista näkee, että patruunat ovat melko pippurisia. Patruunat pitää C.I.P.-tyyppihyväksyttää Euroopan myyntiä varten. Käytännössä tämä tapahtuu Saksassa, missä on voimakkaita Sierran maahantuojia. Hyväksyntäprosessi ottaa aikansa, joten ehkä ensi vuonna näemme GameChanger-patruunoita Suomessa.

Sierra Bulletsin omistaa Clarus Corporation. Tämä hallitsee Sierran lisäksi brändejä Black Diamond, Pieps ja Skin Nourishment.

Mossberg

Mossberg sen sijaan on pysynyt perheyhtiönä tasan sata vuotta, sillä ruotsalainen Oscar Mossberg (1866-1937) perusti asetehtaan New Haven, Connecticutiin, v. 1919. Sitä ennen hän oli ollut töissä mm. Iver Johnsonilla, Stevensillä ja Marlin-Rockwellilla. Ensimmäinen tuote oli nelipiippuinen 22-kaliiperin taskupistooli ”Brownie” mallia ”derringer”.

Pistoolin jälkeen seurasi .22-kivääreitä erilaisilla toimintatavoilla ja sen jälkeen haulikoita. V. 1961 syntyi Mossberg 500-pumppuhaulikko, jota on eri variaatioineen valmistettu yli 10 miljoonaa. Se on Remington 870:n kanssa eräs maailman eniten valmistettuja tuliaseita.

Mossberg 500 pumppuhaulikko on todellinen painosten kuningas… (Wikimedia Commons)

Mossberg on edelleen perheyritys. Nykyinen CEO on Alan Iver Mossberg, jr., 85.

Ikään kuin 100-vuotista perinnettä juhlien ja juurille palatakseen, Mossberg on intronnut ensimmäisen pistoolinsa pitkään aikaan. MC1sc on pistoolin nimi (Mossberg Carry, 1st model, sub compact). Nimikin jo ilmaisee, että kyseessä on pienikokoinen pistooli, ”taskuase”. Niinpä emme tule näkemään pistoolia Suomessa muuten kuin harvinaisuutena.

Remington

Mossberg ei ole myynnissä, mutta Remington sen sijaan on. Remington on USA:n vanhin asebrändi. Eliphalet Remington (1793-1861) aloitti aseiden teon Ilionissa, Mohawk-joen laaksossa, New Yorkin ylävaltiossa v. 1816. Remington on valmistanut paljon kaikenlaista aseista ja patruunoista kirjoituskoneisiin ja maantiesiltoihin. Oli aika, jolloin Remington oli maailman suurin siviiliaseiden valmistaja. Remingtonin uralla on sattunut muutamia notkahduksia, jolloin yritys on vaihtanut omistajaa. Toisaalta Remington on ostanut yrityksiä.

Remington on myös tullut ostetuksi, mutta sitä ennen se kerkesi haalimaan sateenvarjonsa alle monia yrityksiä: Marlin (kivääreitä), Harrington & Richardson (edullisia revolvereita, haulikoita ja kiväärejä), Dakota ja Nesika (kivääreitä ja patruunoita), Para USA (pistooleita), Parker (haulikoita), Bushmaster ja DPMS (MSR-tyyppisiä kivääreitä eli ”arskoja”), Barnes (luoteja ja patruunoita) ja Advanced Armament (äänenvaimentimia ja kivääreitä) jne. Tietysti Remingtonin nimellä on valmistettu patruunoita maailman sivu.

…mutta niin on Remington M870:kin! (Kuva: Wikimedia Commons)

Näistä muodostettiin conglomeraatti Freedom Group, jonka nimi muutettiin Remington Outdoor Companyksi. Sen omistus oli yksityinen, ei siis pörssinoteerattu. Yhtenä vuonna 2011 yhtymä ilmoitti valmistaneensa 1,2 miljoonaa ”pitkää asetta” ja 2,6 miljardia patruunaa. Ja sitten pääomasijoitusyhtiö Cerberus Capital Management, L.P. osti määräävän osan Freedom Groupista. Cerberuskin on yksityinen yhtiö (L.P. = Limited Partnership). Takana ovat liikemiehet ja sijoittajat Steve Feinberg ja William Richter. Feinberg on 59-vuotias Princetonin kasvatti, jonka arvoksi lasketaan 1,5 miljardia dollaria.

Sandy Hookin kouluampumiset

14.12.2012 tapahtui Newtown, Connecticutissa, kouluampuminen, jossa koulun entinen oppilas ampui 20 koululaista ja kuusi opettajaa. Tätä ennen ampuja oli surmannut oman äitinsä ja lopuksi hän ampui itsensä kuoliaaksi. Tämä oli USA:n historian neljänneksi pahin yhden henkilön tekemä massamurha.

Ampuja Adam Lanza käytti Bushmaster MSR-kivääriä ja Glock 20-pistoolia. Bushmaster on Remingtonin eli Cerberuksen omistuksessa. Cerberus katsoi Remingtonin ja Bushmasterin maineen niin tahratuksi että pyrkii niistä eroon.

Remington R-15, jonka on valmistanut Bushmaster. Kuva: Wikimedia Commons

Todennäköisesti Remington Outdoor Companyn paketti on liian suuri yhtenä kokonaisuutena myytäväksi vaan se pitäisi pilkkoa. Mutta mikä minä olen Wall Streetin pörssihaita neuvomaan?