Suomessa on aserintamalla ollut hiljaisempaa, mutta ison veden takana tapahtuu aina. Seuraavassa muutamia uutuuksia ja uutisia.

Hornady A-Tip

Luotien ja patruunoiden valmistaja Hornady on esitellyt uuden tarkkuusluodin. A-Tip viittaa kärkimateriaaliin. Se on tavanomaisen polymerin asemesta CNC-koneistettua alumiinia. Tällä päästään parempaan mittatarkkuuteen. Luodin pää on avoin, eli kyseessä on nykyterminologian mukaan OTM (Open Tip Match). Luoti on veneperäinen.

Hornady A-Tip on alumiinikärkinen tarkkuusluoti. Kuva: Hornady

Hornadyn insinöörit puhuvat muuttujien hallinnasta, oikeammin niiden minimoimisesta. Eräänä yksityiskohtana – Hornady kertoo tämän olevan ainutlaatuista maailmassa – robotti pakkaa luodit yksitellen erillispakattuina 100 luodin kuluttajarasiaan. Näitä luoteja ei pestä, ei myllytetä, ei kolhita eikä näpelöidä käsin. Ensimmäinen ihmiskäden kosketus tapahtuu ostajan toimesta. Valmistusprosessissa luotiin jää jonkin verran öljyä. Pakkauksen mukana toimitetaan puhdistus- ja kiillotuspussi. Tämä työ jätetään luodin ostajalle ja lataajalle.

Luodeille ilmoitetaan sekä G1 että G7 B.C.:t. Ne on määritetty Doppler-tutkamittauksella. Alkuun valmistetaan viittä luotia. Tiedot ovat alla seuraavassa järjestyksessä:

Kaliiperi / paino (grs) / BC G1 / BC G7

• 6 mm .243″ / 110 / .604 G1 / .304 G7
• 6,5 mm .264″ / 135 / .637 G1 / .327 G7
• 6,5 mm .264″ / 153 / .704 G1 / .355 G7
• 30 kal. .308″ / 230 / .823 G1 / .414 G7
• 30 kal. .308″ / 250 / .878 G1 / .442 G7

Nämä luodit ovat tarkoitetut äärimmäisiksi tarkkuusluodeiksi, jotka laitetaan kertalaukauskiväärin kirurgin tarkkuudella. USA:ssa käytetään ylipitkien matkojen ammuntaan, suomalaiset keksinevät oman käyttöalueensa.

Hornady Manufacturing Company on perheyhtiö kolmannessa sukupolvessa. Perustaja Joyce Hornady (1907-1981) kuoli lento-onnettomuudessa New Orleanissa matkalla SHOT Show’hun. Poika Steve on presidentti ja Steven poika Jason Hornady on myyntijohtaja.

Winchester Extreme Point Copper Impact

Toinen uutuusluoti tulee sekin USA:sta, mutta käyttötarkoitus on eri. Winchester-luotia on toistaiseksi saatavana vain valmiina patruunana. Kyseessä on Winchesterin haaste lyijyttömien luotien markkinoilla. Luoti on polymerikärkinen, veneperäinen, umpikuparinen metsästysluoti. Winchesterin mukaan tehokas ampumamatka voi olla 400 m asti. Luodilla on tunnetut kupariluodin edut eli pirstoutumattomuus ja lyijyttömyys. Winchesterin kotimaassa Kalifornia on esimerkkinä alueesta, joilla metsästyksessä lyijyn käyttö on kielletty. Näitä maita todennäköisesti tulee lisää. Ruotsi oli jo muutama vuosi sitten lähellä, mutta teki täyskäännöksen suunnitelmissaan.

Winchesterin uusin täyskupariluoti metsästystarkoituksiin. Kuva: Browning International

Tällä kirjoittamalla Winchester lataa viittä patruunaa:

Kaliiperi / luodin paino grs / grammaa / lähtö V0 m/s / energia 100m J

• 243 Win. / 85 / 5,51 / 994 / 2256
• 270 Win. / 130 / 8,42 / 915 / 3010
• 308 Win. / 150 / 9,72 / 857 / 2995
• 30-06 / 150 / 9,72 / 890 / 3243
• 300 Win. Mag. /150 / 9,72 / 994 / 4066

Winchester Ammunition juontaa juurensa vuoteen 1892, jolloin Olin Corporation perustettiin. Franklin Olin perusti v. 1898 Western Cartridge Companyn kilpailemaan Winchesterin ja Remingtonin kanssa. V. 1931 Olin osti vaikeuksiin joutuneen Winchesterin. V. 1935 näistä kahdesta muodostettiin Winchester-Western.

Weatherby muutti Wyomingiin

Roy Weatherbya (1910-1988) on tituleerattu magnumien isäksi. Hän aloitti aseiden valmistuksen pienessä mittakaavassa kotonaan mutta perusti v. 1945 asepajan ja -liikkeen South Gate, Kaliforniaan (L.A.:n lähelle). Roy Weatherby puuhasteli erilaisten aktioiden kanssa korjaten ja piiputtaen mm. ylijäämäaseita. Hän kehitti myös sarjan Weatherby Magnum-patruunoita, joista ensimmäinen oli 270 Weatherby Magnum. Alkuun patruunat olivat villikissoja, mutta v. 1953 Roy Weatherby solmi ruotsalaisen Norman kanssa sopimuksen ”rahtivalmistamisesta”. Tämä osoittautui win-win onnenpotkuksi molemmille. Norma sai jalansijaa ja nimeä USA:ssa ja Weatherby sai luotettavan sopimusvalmistajan. Liikesuhde jatkuu edelleen. Tällä istumalla Weatherby Magnum (W.M.) kaliipereita on 14 kpl 224 W.M.:sta 460 W.M.:iin.

Asepuolella Weatherbyn tilanne on ollut kirjavampi. Weatherby on käyttänyt ylijäämäaseiden lisäksi ainakin seuraavia aktioita: FN-Mauser, Schultz & Larsen ja Sako. V. 1958 Weatherby kehitti erittäin lujan Mk V-magnum-aktion. Tällekin oli vuosien varrella monta valmistajaa, ainakin J.P.Sauer & Sohn, Howa ja ATEK. Myöhemmin ohjelmaan tuli pienoiskivääri ja haulikoita. Nämä olivat ostotavaraa ulkomailta eri lähteistä. Siluettipistooli oli Weatherbyn omaa tekoa.

Weatherby Mark V on yrityksen lippulaiva. Kuvassa Wyoming-muistoase. Kuva: Weatherby

South Gatesta Weatherby muutti Paso Roblesiin, Kaliforniaan, L.A.:sta luoteeseen. Nyt on ilmoitettu, että Weatherby on muuttanut Sheridan, Wyomingiin, eli 2000 km koilliseen. Moni olikin kerinnyt ihmettelemään miksi Weatherby viihtyy Kaliforniassa, USA:n asevastaisimmassa osavaltiossa. Nyt muutos on tapahtunut. Huhtikuusta 2019 osoite on Sheridan, Wyoming. Grand Opening tulee olemaan 13.6.2019 klo 13:00 paikallista aikaa (MDT).

Hornadyn tapaan Weatherby on perheyritys kolmannessa polvessa.

Muisteloita

XXL-tavaratalo on ilmoitellut Weatherby-kivääreitä. Samoin teki HW-Company joitain vuosia sitten. Kymmeniä vuosia sitten Hantaurus toi maahan Weatherby Mark V-kiväärin kaliiperissa 460 W.M. Patruunan luoti painoi 32,4 grammaa ja se lähti 795 m/s. Suuenergiaa luvattiin 10178 joulea. Minun piti tehdä juttu kivääristä ja teinkin. Mutta koeammunnan ajattelin sattuneesta syystä delegoida eteenpäin.

Ase lähti Tampereelle Pirkan Aseen Torsti Laaksoselle ja ERÄn valokuvaaja Jouko Savoselle. Torsti ampui kaksi laukausta ja lopetti siihen. ”Liipaisinkaari iskee etusormeen niin että pelkään sen menevän poikki”, Torsti ilmoitti. Sitten tuli raamikkaan Jouko Savosen vuoro. Hän ampui patruunarasian tyhjäksi jäiseen ampumaradan taustavalliin. Joka laukauksella irtosi kunnioitettava klöntti jäistä maata.

– No miltä tuntui, kysyin ampujalta. Hän vastasi hämäläisen verkkaisesti: ”Niinhän se oli niin kuin olisi ollut pienenpuoleisessa autokolarissa.”