Törmäsin vahingossa wikipediassa artikkeliin ”List of most-produced firearms” eli luettelo maailman eniten valmistetuista aseista. Artikkeli on vain englannin kielellä.

En usko hetkeäkään että luettelo on pyssyn tarkkuudella oikein, mutta antaa se hyvän yleiskatsauksen. Small Arms Survey on ilmoitettu erääksi lähteeksi. Siinä on havaittu virheellistä tietoa, johon tässäkin blogissa on takavuosina tartuttu.

Artikkelin mukaan maailmassa on yli miljardi ”small arms” eli yhden ihmisen kuljetettavissa olevaa asetta. Näistä artikkelin mukaan 857 miljoonaa (noin 85 %) on siviilien omistuksessa. USA:n siviiliasepopulaatioksi väitetään 393 miljoonaa (noin 46 % maailman aseista). Olen nähnyt myös luvun 320 miljoonaa. USA:n väkiluku kirjoitushetkellä oli 328.822.482 henkeä ja nettolisäys on 1 h joka 16. sekunti.

Kun tähän blogipohjaan on hankala rakentaa taulukkoa (vai sanotaanko suoraan että ”mie en ossoo”), olen tehnyt luettelosta kuvan. Alkuperäinen luettelo on pitkä kuin nälkävuosi joten olen muokannut sitä suomalaisittain kiinnostavaksi.

Alkuun ”miljoonapainokset”

Sitten aseet jotka eivät ole päässeet miljoonakerhoon, mutta ovat syystä tai toisesta suomalaisia kiinnostavia. Varmuudella Suomessa on valmistettu reilusti yli 100 k erilaisia AK-pohjaisia sotaväen rynnäkkökivääreitä, mutta ne menevät AK-perheen alle. Samoin on Suomessa ”valmistettu” reippaasti yli 100 k Mosin-Nagant-pohjaisia sotilaskivääriä, mutta olen laittanut lainausmerkit ilmoittamaan, että kyse on mieluummin peruskorjausluonteisesta työstä, missä osia vaihdetaan ja kunnostetaan sekä aseita piiputetaan uudestaan. Varsinaisia aseen sydämiä eli lukkolaitteita ei ole Suomessa tiettävästi koskaan valmistettu. Ei ole tarvinnut, sillä niitä on saatu sotasaaliina ja ostettu maailmalta rahalla.


Yli 100 k Suomessa valmistetun aseen joukkoon saattaisi jo päästä Tikka T3-perhe, mutta tästä ei ole varmaa tietoa. Samoin jos Suomessa valmistettujen Valmet 412-haulikoiden määrää jatkettaisi Italiassa Armi Marocchilla ja C.D.Europella valmistetuilla 412-klooneilla, voisi 100 k raja ylittyä. Mutta tästäkään ei ole varmuutta.

Suomi-kp:tä perheenä on valmistettu noin 140 k, joista Suomessa noin 80 k, loput Ruotsissa, Tanskassa ja Sveitsissä. Wikipedian listan laatija eli ole Suomi-kp:a huomioinut vaikka siellä on pienin määrä 114 k (Colt Open-Top Pocket).

RUK:n museossa on tässä blogissa mainittuja aseita. Ylhäältä ”Emma”, Mosin-Nagant, Pystykorva ja Suomi-kp. Kuva: Wikimedia Commons