Sakon custom-ohjelma esiteltiin Erämessuilla kesäkuussa 2018. Nyt on esitelty hieman samantapainen Tikalta. se ei ole varsinainen kustom-ohjelma vaan on tarkoitettu helpottamaan ja nopeuttamaan asiakkaan aseen valintaa. Sako kutsuu sitä ”konfiguraattoriksi”. Se löytyy osoitteesta choose.tikka.fi.

Tikka Arctic on Suomen versio Kanadan RCMP:n valitsemasta virka-aseesta. Kuva: Sako

Tällä kirjoittamalla ohjelma on vain englannin kielellä. Vaikka nykyään supermarketin kassat puhuvat parempaa englantia kuin minä, niin he eivät ole kuitenkaan Tikan kohderyhmää. Jänkhä-Joonaat taas ovat ja heidän englannin taidoista en ole varma. No, Sako varmasti jossain vaiheessa muokkaa ohjelman suomen kielellekin.

Konfiguraattori kattaa Tikka M1x MTR mallin ja 25 erilaista Tikka T3x-mallia. Tikka-malleilla on vaihtoehtoja mm. kaliiperin, kätisyyden, laukaisulaitteen, asemateriaalin, tukin ja tähtäinten osalta. Konfiguraattori kertoo mahdolliset yhdistelmät. Vähiten (2) näitä löytyy mallista T3x Arctic (se ”ratsupoliisi Kingin kivääri”), eli vaihtoehdot ovat vain kaksi kaliiperia. Eniten (174) vaihtoehtoja löytyy Tikan volyymimallista T3x Hunter. Esimerkiksi kaliiperivaihtoehtoja on 21.

Luulisin, että Sakon strategiana on panna potentiaalinen ostaja miettimään vaihtoehtoja jo ennen kuin menee asekauppaan ”potkimaan renkaita”. Lisäksi nykyisin on sula mahdottomuus asekauppiaan pitää kaikkia asemalleja hyllyssä. Tikka-konfiguraattori säästää sekä aseen potentiaalisen ostajan että asekauppiaan aikaa ja rahaa. Aseet valmistetaan tilauksesta autokaupasta opittuun tyyliin ”Build your own Volvo”.

Tehdään koetilaus

Otetaan vaikkapa T3x Laminated Stainless, joka on rosteriraudoilla ja laminaattitukilla oleva kivääri. Klikataan oranssin väristä tekstiä. Valitaan ensin kaliiperi. Vaikkapa 308 Win. kun se on Suomen suosituin. Sitten kätisyys. Aha, tätä mallia saakin vain oikeakätisenä. Laukaisulaite, valitaan ”single stage trigger” mikä on normaali etuvedoton laukaisulaite. Seuraavaksi ”options”, josta valitaan ”muzzle thread” eli piipunsuuhun äänenvaimenninkierteet. ”Open sights” vaihtoehtoa ei voida valitakaan, joten tästä tulee rautatähtäimetön kiikarikivääri. Muuta ei ”options” kohdassa voikaan valita tämän mallin kivääriin. Rautamateriaali oli jo valittu eli ruostumaton teräs. Tukki oli jo valittu laminaattimateriaalista.

Laminaattitukki onkin logistiikaltaan mielenkiintoinen tapaus. Imatralainen CWP valmistaa läpivärjätyistä koivuviiluista lankkuja mm. aseiden valmistajille. Sakon ja Tikan tapauksessa on niin, että emoyhtiö Beretta valmistaa kaikki tukit. Siis lankut matkaavat Italiaan, jossa tukit muotoillaan ja inletoidaan. Valmis tukki tulee Riihimäelle, jossa siihen kiinnitetään raudat ja ase viimeistellään valmiiksi .

Valmista tuotetta voi katsoa ruudulla ”full screen” ja tuotteen speksit näkyvät myös: Esim. paino 3,2 kg, kokonaispituus 1027 mm ja piipunpituus 508 mm (= 20″). Rihlan nousu on 1:11″, suukierre 14 x 1 mm ja lipaskapasiteetti 3 + 1.

Tässä koetilauksen tulos. Kuva: Sako

Tuotekoodilla voi mennä omaan Tikka-liikkeeseen ja pyytää sieltä hintatarjousta ja toimitusaikatietoa. Kaverilta voi kysyä mielipidettä facebookin tai emailin kautta kohdassa ”Share”. Silloin samat tiedot tulevat kaverin tietokoneeseen. Myös voi rakentaa rinnakkain useampia aseita ja pohtia sitten vaihtoehtoja.

Hyppymiina ja Sauli Niinistö

Off Topic. Blogin aiheena ei ole toki sotaväen kalusto, mutta kulmakarvat nousivat päänahan päälle lukiessa Helsingin Sanomia 29.3.2019 ”Erittäin viheliäinen hyppypanos”, englanniksi ”take-off canister”. Lainaus: ”Hyppypanos on täysin suomalainen keksintö, joka on patentoitu kansainvälisesti. Se on tarkoitus valmistaa täysin suomalaisista komponenteista.”

Ja se kulmakarvoja kohottava lausahdus: Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kutsunut sitä jopa ”hyppykaveriksi”. Suuresti kunnioittamani presidentti on mielestäni laskenut sammakon suustaan. Ihan sama kun kutsuisi 155K98 tykkiä nimellä ”rock-and-roll”. Tappokalustosta ei saisi mielestäni laskea leikkiä.

HS: ”Erityisen innostunut tuotteesta on ollut puolustusministeri Jussi Niinistö (sin), jonka mukaan hyppypanos tarkoittaa miinakauhun paluuta.” Jussi Niinistö on oikeassa siinä, että kyseessä on tehokas ja vaarallinen uhka. HS: ”Käytännössä hyppypanos on 5–10 kiloa painava kanisteri, joka laukaistaan maasta ylös 20–30 metrin korkeuteen. Sieltä se laukaisee alaspäin suunnatun sirpaleryöpyn, joka leviää tasaisesti halkaisijaltaan 50–100-metrisen ympyrän alueelle. Sirpaleita eli projektiileja hyppypanos tuottaa 3 000–4 000 kappaletta. Panoksessa on esisirpaloitu matriisi, joka räjähdyksen jälkeen tuottaa sirpaleet.”

Nythän Jussi Niinistö putosi vaaleissa eduskunnasta, joten hän joutunee luopumaan myös puolustusministerin pestistä.

Hyppypanos täyttää Ottawan ja Geneven sopimusten määräykset, koska se ei ole automaattinen vaan se täytyy laukaista manuaalisesti. Hyppymiinoja on ollut jo 2. maailmansodan aikoina. ”Kunnia” annetaan yleisesti saksalaisille, vaikka monet maat ovat tällaisia käyttäneet. ”Täysin suomalainen keksintö”, hmm…