Ampumahiihtokausi pärähti käyntiin Östersundin asemesta Slovenian Pokljukasta 2.12.2018. Se jatkui sitten Itävallan Hochfilzeniin ja Tsekin Nove Méstoon. Suomen naisten ykkösnyrkki Kaisa Mäkäräinen aloitti upeasti (3 kultaa, 1 hopea) mutta sitten ampuhommat romahtivat. Hiihto käy edelleen mallikkaasti. Saksan Oberhofissa (lähellä Suhlia) katsotaan 7.-13.1.2019 miten homma jatkuu. Ja se jatkuu edelleen Saksan Ruhpoldingissa, Italian Anterselvassa, Kanadan Canmoressa, USA:n Park Cityssä, Ruotsin Östersundissa, päättyen Norjan upealle Holmenkollenin stadionille maaliskuussa. Venäjän loppukilpailu on jätetty listoilta pois. Erään väittämän mukaan Venäjän doping-käryjen vuoksi.

Biathlon Xtreme on Lapuan uutuus tälle ah-kaudelle. Luodin muoto näyttää olevan hieman suipompi, ehkä siinä kupletin juoni (parempi syöttyvyys). Kuva: Lapua

Lapua on intronnut uuden ampumahiihtopatruunan 22LR Biathlon XTreme täydentämään 22LR Polar Biathlonia. Se on jo saatavilla NorDisin hinnastossa euron kovempaan hintaan (22 eur vs. 21 eur Polar Biathlon, SVH). Ballistiikkatiedot ovat aivan samat, mutta luotidesignaattori on eri XTremessä kuin Polarissa. Voipi olla esimerkiksi erilainen luodin muoto tai erilainen voiteluaine, mikä voisi olla talvella tärkeää. Lapuan mukaan jo muutama kymmenen ampumahiihtäjää käyttää XTremeä tänä kautena.

Tuli tuosta luodin voitelusta mieleen. Jollain naiskärkiurheilijalla (ei muistu mieleen kellä) tuli kaksi syöttö/pesitysongelmaa yhden kisan aikana. Kaksi ongelmaa riittää tuhoamaan kisan. Siinä voisi tulla mieleen patruunan vaihto… Toisaalta taas, useimmiten kansallinen ampumahiihtoyhdistys määrittelee patruunan merkin, koska patruunanvalmistaja on usein myös joukkueen sponsori.

6,5 Creedmoor

6,5 Creedmoor hylsy. Kuva: Lapua

Tämä v. 2008 introttu patruuna on eritoten jenkkien ”darling”, ei ehkä vähiten legendaarisen Creedmoor-nimen kautta. Sillä saadaan 300 Win. Mag.-lähtönopeuksia, mutta vähemmällä rekyylillä, koska luodit ovat kevyempiä, luokkaa 8-9 g. Lapua on valmistanut hylsyä jo useamman vuoden. Nyt tehdas vihjaisee, että kohta saattaisi olla valmiita patruunoitakin tulossa. Luotityyppi on vielä avoin, mikä tietysti ratkaisee sen soveltuvuuden erilaisiin metsästyksiin. 300 m rata-ammunnassa se kilpailee suoraan esim. 6,5 x 47 Lapuan kanssa. Ja rata-ammuntaan kaliiperi alunperin kehitettiinkin. Se perustuu 30 TC-hylsyyn, joka kaliiperi jäi pikaisesti unholaan.

6 mm Creedmoor

6 mm Creedmoor hylsy on tietysti ihan 6.5 Creedmoorin näköinen. Kuva: Lapua

Kaliiperi introttiin vuonna 2017. Alkuperäisvalmistaja oli Hornady. Menetelmä oli se vanha, eli nekataan hylsyä alas 6,5 mm > 6,0 mm. Luodin nimellishalkaisija on 6 mm, mutta käytännössä tämä kaliiperi kilpailee suoraan vanhan konkarin eli 243 Win:n (1955) kanssa. Luodin halkaisija on 6,16-6,18 mm. Lapua lupailee tämän kaliiperin tehdaslatausta vuodelle 2019.

Lapualta löytyy valmiiksi kaksi Scenaria ratahommiin, 5,80 ja 6,80 g painoisina, lisäksi yksi Naturalis 5,80 g painoisena.

Lisäksi ylläri

Lapualta on luvassa uusi patruuna ja hylsy v. 2019 aikana. Mikähän se mahtaa olla? Minä en tiedä eikä Lapua kerro. Mitähän tyhjiötä enää voi olla tässä tuhansien kaliiperien maailmassa?

Minä en tiedä, mutta lukijat voivat arvata, mikä tämä uusi kaliiperi voisi olla. Antaa palaa! Lupaan oikein arvanneelle jonkin mukavan ylläripalkinnon.

Hyvää ja parempaa uutta vuotta 2019!

P.S. SHOT Show’n alla Lapua on julkistanut lehdistötiedotteen, jonka mukaan Lapua tarjoaa kevättalvella valmista 6,5 Creedmoor-patruunaa kahdella luodilla: 8,0 g Scenarilla ja 9,1 g Naturalisilla. Ensimmäiselle luvaataan tarkkutta jopa yli 600 metrin matkoille. Toinen olisi sopiva metsästyspatruuna ”kaikelle hirveä ja karhua pienemmälle”. 9,1 g luotihan periaatteessa riittäisi hirvellekin, mutta lehdistötiedotteessa ei kerrottu, täyttyykö E100m 2.700 joulen vaatimus.

P.S. 16.1.2019: Nammo Schönebeck (joka valmistaa Lapuan 22 LR-patruunat) on intronnut uuden 22 LR-patruunan nimeltään SK Long Range Match. Rasiassa lukee ”For 100 yards and more”. Luoti on pyöreäpäinen, 2,59 g ja sen G1 BC:ksi ilmoitetaan se tavallinen 0,172. Lähtö 550 mm piipusta on 337 m/s ja 100 m päässä satikkaa on 291 m/s, ollaan siis jo alisoonisella alueella. Luoti on pudonnut piippulinjasta 247 mm 100 m päässä.

Patruunaa ilmoitetaan löytyvän huhtikuusta 2019 lähtien.

Tältä näyttää SK Long Range Match. Kuva: Lapua