Iltalehdessä 20.12.2018 oli dramaattinen otsikko: ”Liki 40.000 kuoli luoteihin USA:ssa” Ja ingressi jatkoi: ”Vuonna 2017 peräti 39.773 ihmistä kuoli Yhdysvalloissa luoteihin. Luku on peräisin USA:n tartuntatautien hallinta- ja ehkäisyvirasto CDC:n WONDER-tietokannasta”.

CDC tarkoittaa Centers for Disease Control and Prevention. Erikoisen niminen virasto tutkimassa luoteihin kuolleita kansalaisia, mutta sillä on varmasti oma historiallinen taustansa. WONDER-tietokannasta selviää mm. arvioitu USA:n väkiluku vuoden 2017 lopussa, 325,7 miljoonaa asukasta. Tietokannasta ei selviä USA:an asepopulaatio, mutta sen on arvioitu eri lähteissä olevan luokkaa 290-330 miljoonaa, siis ase jokaista USA:ssa asuvaa henkilöä kohden. Todennäköisesti määrä on kuitenkin suurempi, sillä vanhat luikut eivät ole kirjoissa eikä kansissa. Suuri osa niistä on kuitenkin toimintakelpoisia. Vanhat Villin Lännen aikaiset aseet (Coltit ja Winchesterit) ovat arvokkaita ja haluttuja. Siksi niistä pidetään huolta.

The Trace is an independent, nonpartisan, nonprofit newsroom dedicated to shining a light on America’s gun violence crisis”, eli lyhyesti ”Trace” on riippumaton ja puolueeton voittoa tavoittelematon yhteisö, joka haluaa kiinnittää huomiota USA:n aseväkivaltaan.

Se on tehnyt yhteenvedon vuodesta 2017 CDC:n tietokantojen perusteella. Sen mukaan viime vuonna 39.773 ihmistä kuoli luodeista. Kuolinsyynä se on 12,0 ihmistä 100.000:sta. Tämä ylittää aikaisemman yleisimmän kuolinsyyn eli auto-onnettomuudet (11,5). Itsemurhia kuolemista oli 23.854 eli yli puolet. Suhdeluku on 6,9. Tilastollisesti nousu oli suurinta Kansasin, Vermontin, Länsi-Virginian ja Missourin osavaltioissa. Näissä osavaltioissa on myös paljon aseita. Toisaalta itsemurhat vähenivät mm. New Yorkin, Nevadan, Mississippin, Marylandin ja Havaijin osavaltioissa. Viime vuoden itsemurhaajat olivat enimmäkseen valkoisia (91 %) ja miehiä (87 %).

Toiseksi yleisin asekuolemien määrä oli homicide (murha tai tappo), 14.542 kuolemaa. Legal intervention/operations of war (poliisioperaatiot/sota) 553 tapausta oli kolmantena, neljäs oli unintentional (esim. vahingonlaukaukset) 486 tapausta, ja viides undetermined (ei varmaa selvitystä). Sekä itsemurhien että murhien/tappojen luvut ovat reippaassa kasvussa USA:ssa.

The Trace kertoo vielä raportissaan, että mustan naisen riski tulla miesystävänsä tappamaksi on neljä kertaa niin suuri kuin valkoisen sisarensa. Aviossa olevien mustien kesken naisen riski on ”enää” kaksi kertaa niin suuri.

Bump Stock kiellettäneen

The Trace raportoi myös ns. Bump Stockin suunnitellusta myyntikiellosta. Arvioitu kieltopäivä alkaisi huomenna eli 21.12.2018. Tästä päivästä annettaisi omistajille 90 päivää aikaa luovuttaa tukki liittovaltion poliisille tai tuhota se.

Laite on rekyyliin perustuva jousitoiminen laite, joka asiantuntevissa käsissä saa sormen läpättämään liipaisinsormella rekyylin tahdissa. Käytännössä laitteella saa itselataavan AR-15- tai AK-47-kiväärin ampumaan lähes sarjatulta. Tutustuin laitteeseen muistaakseni 2013 SHOT Show’ssa Industry Day at the Range-tilaisuudessa Boulder, Nevadassa. Valmistaja oli Slide Fire-niminen yritys. Halukkaiden kokeilijoiden jono oli pitkä ja pauke kauhea. Slide Fire kun tarjosi ilmaiset patruunat!

Laite sai kuuluisuutta 1.10.2017, kun eräs Stephen Paddock ampui Mandalay Bay-hotellin ikkunasta konserttiväkijoukkoon yli 1.100 laukausta 14:lla AR-15-kiväärillä (ja 10:llä muulla aseella) käyttäen tällaista laitetta. 58 ihmistä kuoli ja 851 loukkaantui. Tämä oli USA:n historian pahin massamurha.

Laite oli jo kiellettyjen listalla mm. New Yorkissa ja Kaliforniassa, mutta nyt siitä tehtäisi suunnitelman mukaan liittovaltiotasolla sarjatuliaseeseen (machine gun) rinnastettava laite.

Las Vegasin tapauksen jälkeen Slide Fire lopetti laitteen markkinoinnin ja oman toimintansa kesäkuussa 2018 (vireillä olevien lakihaasteiden ja korvauksien pelossa), mutta ”heidän jälleenmyyjänsä RW Arms” (suurella todennäköisyydellä Slide Firen omistama bulvaani) markkinoi laitetta tällä kirjoittamalla avoimesti hintaan 159,95 USD. ATF (The Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms) arvioi, että 520.000 bump stock’ia on markkinoilla.

Only in America! Tiedossani ei ole, että näitä laitteita olisi eksynyt Suomeen. Vähän haljua kirjoittaa tällaisista joulun alla, mutta onneksi Suomessa ei ole tällaisia pelkoja. Kunhan vielä joulun tieliikenteestäkin (ja jalankulkijat talven liukkaista) selvittäisi hengissä niin olisi hyvä joulu.

Hyvää joulua Erä-lehden lukijoille!