…otsikoi Seura-lehti ja jatkaa: ”Uusi aselaki vaatii aseen käyttötarpeen sekä ikääntyvän aseenhaltijan kunnon todistamisen”. Todennäköisesti oli ihan sattumaa, että Seuran nettisivulla uutisen yläpuolella oli Pihlajalinna-terveyskeskuksen ilmoitus.

Lainaus Seuran tekstistä: ”Sairaalta aseet pois. Tähän asti poliisi on halutessaan voinut hakea ihmiseltä aseet pois, mikäli on ollut syytä epäillä, että hän ei enää niitä käytä tai tarvitse. Nyt uudessa laissa tämä harkintamahdollisuus poistuu. Poliisi määrätään peruuttamaan aseluvat heti, kun ihminen ei enää täytä luvansaannin ehtoja. Lupien menettämiseen voi johtaa esimerkiksi metsästyksen ja ampumaratakäyntien loppuminen. Lakiesityksessä sanotaan ensimmäistä kertaa suoraan, että yksi lupien peruutussyy voi olla aseenomistajalla todettu muistisairaus.

Haulikko on Suomen yleisin tuliase. Sitä käytetään sekä metsästyksessä että rata-ammunnassa. Kuva: Fabarm

Muistisairauden astetta ei tosin määritellä mitenkään. Jatkossa iäkkäiden ihmisten pitää joko todistaa käyvänsä yhä metsällä, tai varautua luovuttamaan suosiolla aseensa valtiolle.”

Vallan kolmijako-oppi

Ranskalainen filosofi, kirjailija ja lainoppinut Montesquieu (1689-1755) esitti v. 1748 kirjassaan Lakien henki kolmijako-oppinsa: ”…lainsäädäntövallan, päätäntävallan ja tuomiovallan pitää olla eri ihmisten [tai organisaatioiden, toim. huom.] käsissä.” Montesquieun mukaan ”hallitusvalta pitää rakentaa siten, että yhdenkään ihmisen ei tarvitse pelätä toista”.

Niin kuin minä tulkitsen Seuraa, tästä tulee Suomessa ongelmia. Tai tietysti riippuen, kuka toteaa muistisairauden. On suuri riski, että poliisi rupeaa yhdistämään tuomiovaltaa ja päätäntävaltaa. Sitähän tehdään esimerkiksi liikenteessä alvariinsa.

Olen ensimmäisten joukossa myöntämään, että muistisairailla ei pitäisi olla aseita. Jos rupeaa radalla tai metsällä muistelemaan että ”…oliko tämä nyt varmistin vai liipaisin?”, niin on piru merrassa. Tämä on tietysti kärjistetty heitto, mutta analogian voisi ottaa siitä, kun jarrupoljin ja kaasupoljin menevät autonajossa sekaisin. Näitä on todistettavasti tapahtunut esimerkiksi Floridassa, jossa on USA:n eläkeläisten keskittymä. Mutta kuinka määritellään dementikko tai muistisairas? Jos unohtaa hanskat kaupan kassan kaukaloon? Tai ei muista suuressa parkkihallissa, minne auto jäi? Kuka muistisairauden asteen määrittelee? Millä kriteerillä?

Kivääriä voidaan käyttää sekä metsästykseen että rata-ammuntaan. Tässä vanha konkari Winchester M52-pienoiskivääri. Kuva: Wikimedia Commons

Olen siinä iässä, että joudun ajokorttia uusittaessa todistelemaan täyspäisyyteni mm. piirtämällä kellon ”kymmentä yli kymmenen” ja suorittamaan päässälaskutoimituksia.

Apropos, tässä yhteydessä en malta olla livauttamatta nykyajan nuorisolle, jolle ei näemmä enää päässälaskua opeteta. Olin jokunen vuosi sitten Kokkovuoren ampumaradalla kisoissa. Ostin makkaran 1,50 euroa ja Jaffan 2,00 euroa. Annoin noin 15-16-vuotiaalle neidolle viitosen. Hän otti puhelimen esiin ja rupesi suorittamaan laskutoimituksia että paljonko vaihtorahaa. Mitenköhän hän pärjää 70 vuoden iässä? Ajokortin lääkärintarkastuksessa?

Metsästysaseen osalta on melko selvää, että kun ei enää omista ”metsästyskorttia” (eli riistanhoitomaksut ovat jääneet suorittamatta), aseluvan metsästysperuste ei ole enää voimassa. Aseluvan ampumaurheiluperuste on vähän vaikeampi tapaus. Missään ei ole nähdäkseni sanottu, että pitää kuulua johonkin ampumaseuraan (vaikka se on hyväksi). On ampumaratoja, joilla saavat käydä seuraan kuulumattomatkin. Tyypillisesti ratamaksut ovat vain sitten hieman korkeammat. Olen ollut lukemattomia kertoja ampumaradalla yksin, sekä Suomessa että USA:ssa, ja ne ovat olleet parhaita sessioitani. Saan määrätä oman rytmini ja ohjelmani itse. Tauluille voin mennä silloin kun sopivalta itsestä tuntuu.

Tällä kirjoittamalla ei grandfathering clause-aselupien haltijoiden tarvitse pitää ampumaratapöytäkirjaa, mutta sellainen saattaa väijyä kulman takana. Tästä tulee mieleen juttelu Espoon aselupaviranomaisen kanssa ampumaratapöytäkirjasta takavuosina. Hän sanoi: ”Minä uskon paljon enemmän sellaista koirankorvilla olevaa sinistä A5-vihkoa, joka on täynnä rasvaisia sormenjälkiä kuin siistiä aa-nelosta, joka on tietokoneella ja MS Excelillä tehty.”

Seuraa aselain etenemistä

Tässä on yksi blogi uudesta aselaista, tässä toinen ja tässä kolmas . Viimeisimmässä luonnoksessa ehdotetaan voimaantulopäiväksi 1.12.2018, mutta saattaa tulla vähän kiirutta siihen kerkiämiseksi. No, onhan vielä kuukausi aikaa. Toisaalta, oikeustajuni mukaan pitäisi kansalaisille antaa kohtuullisesti aikaa aina kun uusia lakeja pannaan voimaan.

Pistoolia voidaan Suomessa luvallisesti käyttää ainoastaan urheiluammuntaan. Tässä FWB 93 vakiopistooli. Kuva: Feinwerkbau

Jos tuntuu siltä, että ammunnat on ammuttu ja metsästykset metsästetty, niin kannattaa harkita omaehtoista aseista luopumista. Poliisin huutokaupassa hinta on aina pääsääntöisesti surkeampi kuin omaehtoisessa kaupassa.