Brittiläinen Eley on Euroopan toiseksi vanhin patruunatehdas. Veljekset William ja Charles Eley perustivat tehtaan Lontooseen v. 1828. Se Euroopan vanhin tehdas on Sellier & Bellot (Tsekki, 1825) ja kolmanneksi vanhin onkin sitten Schönebeckin tehdas (Saksa, 1829), joka on suomalaisille tuttu siitä että silloinen Lapuan Patruunatehdas hankki sen omistukseensa 1992. Nyt tehdas kulkee nimellä Nammo Schönebeck. Se tuottaa kaikki Lapua- ja SK-brändiset reunasytytteiset patruunat.

Charles Eley luopui yrityksestä melko pian, koska erikoisten haulipatruunoiden myynti (wire cartridges) ei sujunut oikein hyvin. Jäljelle jäi William, joka kuoli tehtaansa räjähdyksessä 1841. Hänen kolme poikaansa jatkoivat bisnestä. Revolverin luotipatruunat tulivat kuvioon 1855 (yhteinen patentti Coltin kanssa), kiväärinpatruunat 1857 ja 22-kaliiperin reunasytytteiset patruunat 1860.

V. 1926 Eley muutti Lontoosta Birminghamiin keski-Englantiin noin 166 km Lontoosta pohjoiseen. Seuraavat vuosikymmenet näkivät useita omistajanvaihdoksia. V. 1989 haulipatruunat ja 22 LR-patruunat erosivat toisistaan. Haulikkopatruunat tunnetaan nykyisin nimellä Eley Hawk. Viimeisin 22LR-Eleyn (Eley Limited) omistajanvaihdos tapahtui 2014.

Voittoisia vuosia

Eley tenex 22LR on voittoisa kilpailupatruuna. Kuva: Eley Limited

Eley tenex (niin kuin yritys sen nykyisin kirjoittaa) syntyi 1951. Sillä on voitettu paljon kilpailuja. Saldona on peräti 102 olympiamitalia. Paras vuosi oli Lontoo 2012, jolloin Eleyllä ammuttiin 14 kpl 18 mahdollisesta olympiamitalista. Riossa 2016 Eleyllä ammuttiin 4 kultamitalia kuudesta mahdollisesta.

Uudempia Eleyn valloituksia on ampumahiihto. Ainakin Ranskan maajoukkue ilmoittaa näkyvästi käyttävänsä Eleyn patruunoita. Muitakin joukkueita on mutta ei tule nyt mieleen.

Näihin päiviin asti 22 LR-patruunat ovat olleet Eley Limitedin ainoa bisnes. Nyt niitä on jo 18 erilasta: Viisi tenexiä, neljä matchia, neljä ampumaurheiluun suunniteltua ja viisi metsästykseen ja erikoistarkoituksiin.

Ilma-aseluoteja

Eley tenex ilma-aseluoteja kaliipereissa 4,49 mm ja 4,50 mm . Kuva: Pekka Suuronen

Eley ilmoitti tämän vuoden IWA:ssa, että sillä tulee olemaan kaksi linjastoa ilma-aseiden luoteja: Toinen on tenex ja toinen ventus (Eleyn tapa kirjoittaa ne). tenex on tietysti se huippuluoti. Molemmista on netissä 4,49; 4,50; ja 4,51 mm halkaisijat. Kaikkien luotien painoksi ilmoitetaan 0,53 g eli kyseessä on ns. heavy luoti lähinnä ilmakivääreitä ajatellen. Mutta juuri tehtiin Urheiluampujaan juttu Steyr evo 10 E-ilmapistoolista. Sen omistaja kertoi, että se ampuu tarkimmin juuri tätä raskaampaa luotia.

Eleyn maahantuoja on Markus Remes Kempeleellä. Heillä on myös Haendler & Natermannin maahantuonti. Siitä on kokemuksia pitkällä aikavälillä ja se on kilvanampujien paljon käyttämä luoti. Remeksen kokemuksen mukaan 4,51 mm luodilla ei ole juurikaan kysyntää, siksi Eley tenexistä on varastossa vain 4,49 ja 4,50 mm versiot. ventusta ei olla saatu Suomeen vielä lainkaan, mutta USA;n indikaatioiden mukaan se voisi olla tenexiä 15-20 % edullisempi.

Saksalaiset H & N ja RWS ovat kilpailukäytössä valtamerkkejä. Kuva: Pekka Suuronen

Oli hienoinen yllätys nähdä IWA:ssa ilma-aseluoteja Eleyltä. Näitä pidetään ”matalan teknologian” tuotteina. Niitä tulee kaukoidästä halpaan hintaan. Reippaasti kalliimpia ovat sitten Tsekin ja Espanjan tuotteet. Lapualla oli ilma-aseluoteja takavuosina, mutta ilmeisesti Saksassa valmistettuina.

Mutta totta kai ilma-aseen luodinkin voi tehdä pieteetillä. Ilmeisesti Eley on juuri näin järkeillyt. Lyijyähän Eley käsittelee joka tapauksessa suuria määriä vuosittain. Ehkä tärkeämpi aspekti on ollut, että kilpa-ampujat ampuvat tyypillisesti sekä 22LR-lajeja että ilma-aselajeja. Että samalla brändillä palveltaisiin molempia lajeja.

Mitenkään kovin edullisia Eleyt eivät tule olemaan. Ei kannata hankkia kesämökille lutkun ruoaksi. Siihen löytyy edullisempia vaihtoehtoja.

Eley käyttää poikkeuksellisesti pakkauksena 22LR-patruunan ulkorasiaa. Kuva: Pekka Suuronen

Eräs erikoisuus on että Eleyn ilma-aseluodin on pakattu piekkarinpatruunoiden ulkorasioihin eikä ”pilleripurkkeihin” kuten tavallista. Ehkä siksi yksi rasia sisältää 450 luotia eikä 500.