Etelä-Korean Changwonissa pidettiin ammunnan maailmanmestaruuskilpailut 31.8. -15.9.2018. Ne järjestää kansainvälinen ampumaurheiluliitto ISSF, joka pitää päämajaansa Münchenissä. 11.9.2018 (nine-elevenin vuosipäivänä!) kuultiin Etelä-Koreasta aivan hurjia: Suomi on voittanut ammunnassa kaksi maailmanmestaruutta! Edellisestä tämänkaltaisesta herkusta on kulunut aikaa.

Tomi-Pekka Heikkilä, MM-kultaa (M) 10 m liikkuvan maalin sekajuoksuissa!

10 m kilpailu tarkoittaa että se ammutaan ilmakiväärillä 10 m matkalta pystystä ilman tukea. Taulun kympin halkaisija 5,5 on mm. Miehet ja pojat ampuvat 40 laukauksen sekajuoksut. Sekajuoksuissa ammutaan kaksi puolikasta, mutta ampuja ei tiedä ennakolta taulun kulkunopeutta: 40 juoksusta 20 on hitaita 5 sekunnin juoksuja ja 20 nopeita 2,5 sekunnin juoksuja. Liikkuva maali kuuluu Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) lajeihin, ja siinä kilpaillaan niin EM- kuin MM-mitaleistakin.

Heikkilä ampui 388 pistettä (194+194), joka on hänen paras ”sekareiden” tuloksensa kahteen vuoteen ja jää vain pisteen hänen ennätyksestään. Kun kilpailu lopulta päättyi, oli Heikkilän MM-kultamitalijuhlien vuoro. Hän saavutti viime viikolla 50m normaalijuoksujen MM-pronssia. Kelpo saldo siis: Kolme kultamitalia Changwonista.

Tomi-Pekka Heikkilä riemuitsee maailmanmestaruudesta Etelä-Koreassa. Kuva: Lassi Palo

Tomi-Pekka Heikkilä edustaa Kymppi-64 seuraa ja on kotoisin Kangasalta. Hän on 28-vuotias, mutta ilmoitti lopettavansa uransa tähän saavutukseen. Niin kuin Nico Rosberg, suoraan huipulta!

– Tämä oli viimeinen maajoukkuekilpailuni ellen sitten kotona tule jollain ihmeen kaupalla toisiin ajatuksiin. Eiks se vähän niin ole, Heikkilä nauroi, kun otti kilpakumppaneiltaan onnitteluja vastaan.

Tomi-Pekka on ilmakiväärilajeissa ilmoittanut kalustokseen Feinwerkbau P70 RT ja RWS:n R10-luodit.

Aleksi Leppä, 2 x MM-kultaa (M) 300m vakiokiväärissä!

Aleksi Leppä oli ykkönen miesten 300 m vakiokiväärissä. – Mieletön setti, Leppä sanoi. Leppä paukutti taululle 580 pistettä (polvi 190, makuu 198, pysty 192), jotka veivät hänet upeaan ja ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen.

– Ihan uskomatonta! Käteni tärisevät vieläkin, Leppä sanoi, kun kisan päättymisestä oli kulunut jo jonkin aikaa.

Aleksi Leppä toisen kerran Changwonin korkeimmalla palkintopallilla. Hän hoiti Suomeen miesten molemmat 300 m kultamitalit. Kuva: Lassi Palo

Leppä täytti 24 vuotta syyskuun 2. päivänä. Hän asuu Helsingin Laajasalossa ja opiskelee läheisessä Santahaminan Kadettikoulussa. Siis Aleksista tulee karriääriupseeri.

Mutta muutama päivä myöhemmin, 14.9.2018, Aleksi ampui toisen maailmanmestaruuden 300 m kiväärin asentokilpailussa, eli 40 laukausta makuulta, 40 polvelta ja 40 seisaalta. Tulos 1172 pistettä oli myös Aleksin oma henkilökohtainen ennätys ja edusti peräti neljän pinnan parannusta. Maailmanennätys 1179 pistettä on vuodelta 2013 ja ranskalaisen Cyril Graffin nimissä.

Kimi Räikkönen Sauberille

Kimi Räikkösen F1-maailmanmestaruudesta on kulunut jo yksitoista vuotta, mutta näinä päivinä on kohistu hänen siirtymistään Sauberin ja Alfa-Romeon talliin vuoden 2019 alusta. Ei ole todennäköistä, että Sauberilla ajetaan maailmanmestaruuksista. Kuitenkin, Kimin kontrahti on kaksivuotinen ja varmaankin taloudellisesti kiinnostava. Jos ja kun Kimi ajaa sen pestin loppuun, hänestä tulee eniten F1-kisoja ajanut kuljettaja ja myös ikäpresidentti.

Kimi Räikkönen podiumilla Silverstonessa. Kuva: Wikimedia Commons/Vtornet

Julkisuudessa on kyselty Kimi Räikkösen motiiveja. Ehkä hän rakastaa kilvanajoa? On kivaa jos voi tehdä sitä mitä rakastaa. Sanotaan vain Sgt. Phil Esterhausin sanoin: ”Let’s be careful out there!”