Normaalisti rauhallisessa Kanadassa, Toronton Danforthin kaupunginosassa (”Greektownissa”), sattui elokuussa 2018 ampumisvälikohtaus. Syylliseksi todettiin 29-vuotias pakistanilaistaustainen Faisal Hussein. Hän oli syntynyt pakistanilaisista vanhemmista joilla oli Kanadan kansalaisuus.

CN Tower on 553 m korkeana eräs Toronton maamerkeistä. Se valmistui v. 1975. Kuva: Wikimedia Commons/ John McGills.

Hussein käytti 40 S&W kaliiperista itselataavaa amerikkalaisvalmisteista Smith & Wesson-pistoolia. Hän rupesi kulkemaan pitkin ravintolakatua ja ammuskelemaan ikkunoista sisään. Kuolonuhreja tuli kolme: 18-vuotias yliopisto-opiskelija Reese Fallon ja 10-vuotias koulutyttö Julianna Kozis. Kolmas uhri oli ampuja itse jota ampuivat poliisit, mutta kuolettavan laukauksen hän ampui itse. Väkivaltaisessa tapahtumassa kuolleiden lisäksi kahdeksan ihmistä sai ampumahaavoja ja seuranneessa kaaoksessa viisi loukkaantui muulla tavalla.

On ajateltu, että teolla ei olisi terroristisia tarkoitusperiä. Poikkeuksellisesti ei ISISkään ole vaatinut kredittiä teosta. Sen sijaan Husseinin vanhemmat ja naapurit olivat sanoneet että poika oli ”psykoottinen” ja ”masentunut”, mutta ei ”uskonnollinen” eikä ilmeisesti radikalisoitunut. Hän oli sanonut opettajalleen kouluaikanaan: ”I want to kill someone.”

Rajoituksia vaaditaan

Odotettuina seurauksina sekä pääministeri Justin Trudeau että Toronton pormestari John Tory että Toronton kaupunginhallitus esittävät käsiaseiden myynnin rajoittamista tai kokonaan kieltämistä Englannin malliin. Itse käytän systemaattisesti nimitystä pistooli, ei siis käsiase eikä yhdenkäden ase. Tulevassa aselaissa saatetaan käyttää nimitystä ”lyhyt ase”.

Kanada oli ensimmäinen Britannian Dominio eli ”Brittiläisen kansainyhteisön herruusalue” jollaisia ovat Kanadan lisäksi Newfoundland, Etelä-Afrikka, Australia ja Uusi-Seelanti. Kanadalla ja Englannilla on vahva historia ja side. Esimerkiksi Kanadan dollarissa on kuningatar Elizabethin kuva. On poliittisesti mahdollista, että Kanada liittyisi maiden joukkoon, jotka kieltäisivät kategorisesti ”lyhyet aseet”. Englanti, Skotlanti ja Wales tekivät näin v. 1997. 162.000 pistoolia luovutettiin, lunastettiin ja sulatettiin. Operaatio maksoi Britannialle silloisen vaihtokurssin mukaan 200 miljoonaa U.S. dollaria. Aseista tehtiin esimerkiksi viemärikaivojen kansia, josta saatiin mukava iskulause: ”Aseet ovat palanneet kaduille.”

Myös Japanissa ja Australiassa aseiden omistaminen yleensäkin on tiukasti säädeltyä. Japanissa on kuulemma aika mittava alamaailma, ja niillähän on aina aseita. Japanissa ei kuitenkaan ole juurikaan katuammuskeluja. Saksassa on tiukahkot aselait, mutta siellä on toisaalta paljon aseitakin, laillisesti noin 5-6 miljoonaa. Saksa on merkittävä aseiden tuottajamaa. Aseelliset henkirikokset ovat Saksassa melko harvinaisia.

Australiassa ja Tasmaniassa on suoritettu massiivisia asekeräyksiä, myös n.s. pitkiä aseita.

Suomen pistoolivaatimukset

Tätä kirjoitettaessa ns. uusi aselaki ei ole vielä voimassa eikä tiedetä mitä muutoksia ehdotukseen lopulta tulee. Lakihan on ehdotettu tulevaksi voimaan 14.9.2018. Olen ensimmäisten joukossa myöntämään, että pistooli on väärissä käsissä pahempi juttu kuin ”pitkä ase”, koska se voidaan helpommin piilottaa. Vanhat ”sikamauserit” paukkuvat joskus – aika harvoin kuitenkin – Suomessa öisillä huoltoasemilla vaikkapa sukujen välisiä erimielisyyksiä ratkottaessa.

Toisella aivolohkollani suren sitä, että Suomen pistoolimahti kilpailumielessä on jo mennyt maan rakoon. Eivät kärsimättömät nuoret enää jaksa tuota vaadittua kahden vuoden harrastuneisuutta ja 20 vuoden ikärajakin tekee tiukkaa. Nämä vaatimukset ovat säilyneet muuttumattomina uudessa aselakiehdotuksessa. Suomeen on tullut ”vapaaehtoinen” pistoolikielto, kertovat asemaahantuojat ja -kauppiaat. Kauppa on täysin seis. Kilpailuluokan aseet vielä sentään liikkuvat – verkkaisesti.

Toisaalta, kahden vuoden harrastuneisuuden voisi tehdä lupavapaalla ilmapistoolilla. Ja kaikki se oppi, minkä ilmapistoolilla saa, olisi suoraan siirrettävissä 22 LR ruutiaseisiinkin. Monen mielestä olisi jopa suositeltavaa, että mentäisiin pistooliammuntaan sisälle tätä kautta, eli ilmapistooleista. Harrastaminen niillä on halvempaa, hiljaisempaa, helpompaa. Ja sitä voi tehdä sisäampumaradoilla läpi vuoden. 10 m ilmapistoolilajeissa kilpaillaan olympialaisten kultamitaleista, joten haasteita riittää loppuun asti!

Ja lopulta täytyy panna perään Eskon puumerkki omasta (entisestä) rakkaudesta: Kyllä revolveri on sentään hieno pistooli! Vaikka kukaan ei enää sellaisia ostakaan. Vanha Colt, vanha Smith & Wesson ja uusi tai vanha Korth: Hienoja aseita.

Smith & Wesson M17 Masterpiece 22 LR. Kuva: Smith & Wesson

Lähteet: Wikipedia, Canadian Global News, Daily Intelligencer