1.8.2018 lukien naakasta on tehty metsästettävä rauhoittamaton lintu. Se oli rauhoitettu 25 vuoden ajan. Hamassa nuoruudessani ja kotiseuduillani naakka oli suhteellisen harvinainen lintu. Sitä tapasi varmimmin Sipoon vanhan kirkon kellotapulin kieppeillä. Myöhemmin muistan naakkoja Turun pestin ajoiltani Turun tuomiokirkon ympäristöstä. Juuri muualla en niitä muista nähneeni. Nyt naakkoja tuntuu olevan joka puolella.

Naakka on periaatteessa kaunis lintu (subjektiivinen mielipide). Kuva: Wikimedia Commons

Wikipedian mukaan naakkakanta Suomessa on kasvanut ollen nyt arvion mukaan 80-130.000 yksilöä. Ilmastonmuutoksen mukaan naakkapopulaation odotetaan siirtyvän pohjoisemmaksi. Osa naakoista muuttaa talveksi hieman etelämmäksi, osa talvehtii Suomessa. Jos Suomesta jää yksi vuodenaika väliin (=talvi), niin naakkakanta vahvistunee entisestään.

Tämä vuoksi – ja lähinnä maanviljelijöiden lisääntyneiden rehutappioiden vuoksi – Riistakeskus on päättänyt lopettaa naakan rauhoituksen.

Eräs Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema maanviljelijä kertoo, että hänen tilallaan toimii 1.500 naakkaa, joita on mahdotonta hallita pelotteilla. ”Ely-keskuksen luvalla olemme saaneet ampua yhden naakan ja ripustaneet sen pelotteeksi tikun nokkaan. Muut naakat vain menivät ja söivät sen”, maanviljelijä kertoo.

Varislintu

Naakka (Corvus monedula) kuuluu varislintuihin. Se on varista pienempi ja monen mielestä (kuten yours truly) sympaattisemman näköinen kuin varis. Myös naakan ääntely on huomattavasti miellyttävämmän kuuloista kuin variksen raaka rääkyminen.

Naakka pesii sekä luonnonpesissä ja -koloissa, mutta voi myös rakentaa itse pesän heinänkorsista ja oksista. Usein pesät muodostavat yhdyskunnan. Naakka on pariuskollinen ja parissa naaras on pomo. Naakat voivat olla hyvinkin luottavaisia ihmisten suhteen erityisesti urbaaneilla alueilla. Mutta liian ”koulutettuina” niistä saattaa tulla lokkien kaltaisia ruoanryöstäjiä. Suurissa määrin ne ovat taloudellinen uhka maanviljelijöille, kuten esimerkki kertoo.

Kuka ne ampuu?

Naakka on varislintu. Variksia ei pidetä syötävänä riistana. Muistan lukeneeni nuoruudessani Intian kirjailijan Rudyard Kiplingin (1895-1936) jonkun kirjan tai novellin, jossa spitaalia sairastavia ihmisiä oli eristetty hiekkakuoppaan. Spitaaliset joutuivat pyytämään rottia ja variksia elääkseen. Kirjailija piti tätä ankeana kohtalona.

Kukapa ei olisi varista nähnyt ja kuullut? Kuva: Creative Commons/Irmeli Aro

En oikein näe että naakasta tulisi Suomessa syötävää riistaa. Vaikka ei sen puoleen, nyt kasvatetaan jo sirkkoja syötäväksi. Herää sitten kysymys, millä motiivilla naakkoja ruvettaisiin metsästämään. Haulikonpatruunat maksavat noin 25 c – 1 euron kappale. Maanviljelijöillä on tietysti oma intressi, mutta jos ei ole asetta ja aselupaa? Nämähän kaikki tarvitaan. Tietysti jos joku on lintumetsästyksen kanssa oikein ”paukkuahne”, niin nythän naakan metsästysaika alkaa 10 päivää ennen kyyhkyä.

Ja vielä kysymys, mitä ammutuille naakoille tehdään? Jos löydetyt kuolleet kalatkin pitää haudata metrin syvyyteen? Toivottavasti nämä avoimet kysymykset ratkeavat vielä tämän 2018 metsästyskauden aikana.