Venäjän presidentti Vladimir Putin ja USA:n presidentti Donald Trump tapasivat Hampurissa v. 2017. Kuva: Wikimedia commons

Lienee tarpeetonta muistuttaa tulevasta presidenttien Trump ja Vladimir Putin tapaamisesta Helsingissä 16.7.2018. Infoa siitä on tullut jo riittävästi ikkunoista ja ovista. Tulossa onkin jännitysnäytelmä; siitä Mr. President Donald Trump antoi jo esimakua Brüsselissä NATO-kokouksissa. Hän aloitti haukkumalla NATOn pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Harvinaista kylläkin, tämä sanailu tapahtui TV-kameroiden edessä. ”Venäjä kontrolloi täysin Saksaa” (YLE Uutiset). Kokousta kuvattiin sekavaksi ja poukkoilevaksi.

Helsingin kokouksesta Trump-Putin emme varmaankaan saa live-kuvaa, eikä myöskään mahdollisista Trump-Niinistö-Putin-neuvotteluista. Korvauksena YLE Areena lähettää ohjelmaa aiheesta ma 16.7.2018 kello 06:55:stä myöhään yöhön. Osin samaa ohjelmaa näytetään myös TV 1:llä, mutta sen aikataulu on auki, varmaankin ainakin osittain Mr. President Trumpin impulsiivisuuden vuoksi.

Joka tapauksessa, Helsingin liikenne tulee olemaan sekaisin su-ma 15.-16.7. Ilmassa, kaduilla, omalla autolla, julkisliikenteessä, laivoilla ja takseissa. Kannattaa pysyä pois pääkaupunkiseudulla Mannerheimintieltä, Yrjönkadulta, Esplanadeilta, Kauppatorilta ja mistä vielä. Katajanokan Viking-terminaaliin kerkiämiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

SM:ää ja MM:ää

Blogini ammuntateeman mukaisesti tarjoan vaihtoehtoja pk-seudun ulkopuolelta. 13.-15.7.2018 ammutaan 300 m kiväärilajien Suomen mestaruudesta Hollolan Hälvälässä. Sarjat M, N ja M20. 300 m kiväärilajia pidetään kuninkuuslajina samaan tapaan kuin autourheilupuolella F1-on kunkkulaji. Jos joku ei ole katsonut 300 m taulua 300 m päästä, niin suosittelen kokeilemaan. On sitten pieni maali! SAL/ISSF 300 metriä ammutaan rautatähtäimillä, ei optisilla.

300 m kivääriammuntaa Lapua Cupin aikana. Kuva: Nammo Lapua/Erkki Seikkula

300 m ammunnan suosio on ollut hiipumassa. Syynä ovat korkeat patruuna- ja asekustannukset. Kireäksi ladatut kilpailupatruunat tekevät piipusta selvää arviolta 3-5000 laukauksen jälkeen. Patruunat maksavat 2-3 euron pintaan/kpl.

Hälvälän ampumarata on yksityisaluetta, mutta alan harrastajia ei katsota kieroon, jos ilmaantuvat katsojiksi eivätkä häiritse kilpailijoiden keskittymistä. Ratakaukoputki auttaa pysymään kilpailun sykkeessä mukana. Osoite on Ampumaradantie, 15880 Hollola.

https://www.lahdenampumaseura.fi/radat/halvalan_ruutiaseradat/

Kilpailu

Molemmille radoille omat kuulosuojaimet mukaan! Lajien patruunat ovat kireitä ja ääni sen mukainen. Äänenvaimentimia ei SAL/ISSF-sääntöjen mukaan käytetä.

Siluetin maailmanmestaruuskilpailut (MM)

Nämä ovat Suomessa jo kolmannet lajin MM-kilpailut. Kilpailu järjestetään 16.-27.7.2018 Sipoossa Sibbo Skyttegillen radalla. Katuosoite on Ampumaradantie 105, 04130 Sipoo. GPS:n WGS84 koordinaatit ovat N 60°21.838′ ja E 025°21.887′.

Sipoon siluettiampumarata on eräs harvoista Suomessa missä voidaan ampua kiväärisiluettia 500 metriin asti. Kuva: SSG

Erittäin hyvin varjeltu salaisuus on, että suomalainen Marko Nikko, 49, on moninkertainen siluettikiväärin maailmanmestari ja Euroopanmestari. Tämä Sakon aseseppä on kilpaillut jo yli 20 vuoden ajan loistavalla menestyksellä.

– Työstä Sakolla on ollut hyötyä. Välineiden tuntemus on tärkeä osa ammunnan harrastamista. Vain tarkalla ase/patruunayhdistelmällä on mahdollista saavuttaa menestystä arvokisoissa. Kun tietää, että varustukset ovat kunnossa, on helpompaa keskittyä muihin oleellisiin seikkoihin. (Urheiluampuja 3/2018 sivu 29.)

Siluettiammuntaa voi hyvin seurata katselukiikareillakin. Osuma näkyy selvästi, samoin ohilaukaukset.

Lyijykielto koko EU:iin?

Suomessahan on ollut lyijyhaulikielto vesilinnustuksessa voimassa jo yli 20 vuoden ajan. Ahvenanmaa on ollut poikkeus. EU:n kemikaalivirasto suosittelee, että lyijyhaulit kiellettäisiin koko EU:n alueen kosteikkoalueilla.

Arviolta 13 miljoonaa lintua kuolee Euroopassa lyijymyrkytykseen, esimerkiksi merikotkia, maakotkia ja laulujoutsenia. Toistaiseksi ei Suomessa olla keskusteltu lyijyhaulikiellosta kiekkoradoilla. Joissain Euroopan maissa on näin jo tehty ja kiellot saatettu voimaankin.