Helsingin Sanomissa oli 22.8.2016 uutinen, jossa analysoitiin maailman asepopulaatiota v. 2007 tilanteen mukaan. HS:n mukaan Yhdysvalloissa oli silloin 89 asetta per 100 asukasta. Samaan aikaan numerot olivat Sveitsissä 46 asetta/100 henkeä, Suomessa 45, Kyproksella 36, Ruotsissa 32 ja Kanadassa 31.

Suomessa on merkittävää aseteollisuutta, mutta tuotanto menee valtaosin vientiin. Kuvassa vanhoja Sako-kivääreitä Metsästysmuseon näyttelyssä. Kuva: Pekka Suuronen

Useat tahot, mm. Suomen sisäministeriön poliisihallinto (POHA), kyseenalaistivat tämän sveitsiläisen Small Arms Surveyn (SAS) numerot. Olen takavuosien blogissani torpannut yhtä lailla tämän ”puolueettoman” sveitsiläisen instanssin numeroita. Mielestäni se oli misinformaatiota eli ”valeuutisia”, käyttäen tätä muotisanaa. Sitä tuntuu olevan liikkeellä vähän alalla kuin alalla.

Small Arms Survey on ilmeisesti saanut artikkelistaan vuosien varrella palautetta, koskapa se on julkistanut uudet numerot yli 10 vuotta alkuperäisen jutun jälkeen. Ne ovat näkyvillä sekä toimittaja Anu-Elina Ervastin Helsingin Sanomien artikkelissa 27.6. että ERÄ-lehden päätoimittaja Petri Korhosen Eräverkko-blogissa. Linkit molempiin on leivottu sisään edellä oleviin nimiin. Lainaan lisäksi Eräverkon taulukosta maailman top 10:

1. Yhdysvallat 120,5 asetta 100 asukasta kohden
2. Jemen 52,8
3. Montenegro 39,1
4. Serbia 39,1
5. Kanada 34,7
6. Uruguay 34,7
7. Kypros 34,0
8. Suomi 32,4
9. Libanon 31,9
10. Islanti 31,7

Tämä on siis SAS:n vuoden 2018 arvio.

Suomen luvut

Uusi arvio on huomattava pudotus vuoden 2007 luvuista, eli 45:stä 32,4:ään. Tätä uusinta arviota sitäkin esimerkiksi POHA:n asehallinnon ylitarkastaja Reima Pensala pitää suurena. Kun Suomen asukasluku on 5 513 708 (maaliskuun 2018 lopun tilanne), tämä tarkoittaisi runsasta 1,7 miljoonaa asetta. Kuitenkin POHA:n ilmoituksen mukaan Suomessa on noin 1,5 miljoonaa luvallista ampuma-asetta noin 630.000 haltijalla. Lisäksi on lähes 20.000 rinnakkaislupaa. Luvattomien aseiden lukumääräksi on arvioitu 10-50 tuhatta. Nämä ovat esimerkiksi tapauksia, joissa aseluvan haltija on kuollut. Perikunta ei mahdollisesti tiedä aseiden olemassa olosta taikka eivät löydä niitä.

Oma juttunsa on v.1944 ”suuren asekätkennän” aseet. Pohjoismaiden suurimmassa oikeudenkäynnissä tuomittiin 1.488 henkilöä yhteensä lähes 400 vuoden vankeusrangaistuksiin. 30.000 kätketystä aseesta osa on vielä löytämättä, mutta eiköhän 74 vuoden ”esikypsytys” maakuopassa tai perunapellossa ole jo tehnyt tehtävänsä. Toki joitain aseita on voitu säilyttää huolellisestikin. Kaiken kaikkiaan Suomen asemäärän yhteensä (luvalliset ja luvattomat) pitäisi jäädä alle 1,6 miljoonan.

Osin ristiriita selittyy sillä, että myös valopistoolit, kaasupistoolit ja kaasusumutteet tarvitsevat Suomessa aseluvan. Kuitenkin lienee todettava, että SAS on vieläkin arvioinut Suomen asemäärän yläkanttiin. Ehkä virhe on sitten systemaattinen, sillä USA:n numero tarkoittaisi noin 386 miljoonaa asetta. Kyllä siinä maassa aseita totisesti piisaa, mutta noin suurta arviota en ole ennen nähnyt miltään taholta.

Toisaalta, USA:n oikeaa lukua on melko mahdotonta arvioida. Siinä maassa ovat hepat karanneet jo tallista, joten tallin ovien sulkeminen on akateemista.

Gun Show, Houston, Teksas, USA. Aseet vaihtavat omistajaa ilman henkilötietojen tarkistamista tai aselupien kysymistä. Money talks. Kuva: Wikimedia Commons.