Sako kustom: Ehkä messujen suurin uutuus oli torstaina lanseerattu ilmoitus, että Sakolta voi tilata kustom-aseita oikein systemaattisesti. Osoitteessa custom.sako.fi aukeaa valikko, jota Sako kutsuu konfiguraattoriksi. Ote sivuilta:

”Sako Custom konfiguraattori tarjoaa tuhansia erilaisia yhdistelmiä, joilla luodaan aseesta juuri itselle sopiva yksilö tehden valintoja eri tukkimallien ja -laadun, kaiverrusten sekä muiden yksityiskohtien laajasta valikoimasta.

Sakon mittavasta kaliiperivalikoimasta voit valita juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Tukkivalikoimasta voit valita eri tukkimalleja ja tukin laatuluokitusta voit halutessasi nostaa standard grade -perusmallista high grade-tasolle tai jopa todella näyttävälle exhibition grade -tasolle.

Tarjolla on kolme näyttävää kaiverrusvaihtoehtoa aseen kehykseen, pistoolinperälaattaan sekä lippaan pohjaan. Acanthus Leaf 2 -vaihtoehdossa tulee lisäksi kaiverrus lukon sidekappaleeseen. Voit lisäksi valita aseeseen halutessasi avotähtäimet, piipun pituuden ja laukaisukoneiston, lukkokehys- ja piippumateriaalin sekä pintakäsittelyn.

Jos valitset aseen kaiverruksilla, materiaaliksi voit valita kiillotetun ja mustatun hiiliteräksen tai kiillotetun ruostumattoman teräksen. Kaiverruksettomaan aseeseen voit valita mattasatiinipintakäsitellyn mustatun hiiliteräksen tai mattasatiinipintakäsitellyn ruostumattoman teräksen.”

Messuilla ollut näytease piti runsaan 6.500 euron hintalappua. Kuva: Pekka Suuronen

Aseen pohjana on aina Sako 85. Lukon pituus määräytyy kaliiperin mukaan joita on 22. Tukkimalleja 5. Tukkipuulaatuja kolme, joista standardikin on yli vakioaseiden, eli luokkaa 2. Kaiverrustyylejä on kolme, tai sitten aseen voi tilata kiillotettunakin, ilman kaiverruksia. Kaiverrukset voivat olla joko laserilla tehtyjä tai sitten taltalla. Laserkaiverruksen on toteuttanut salolainen yrittäjä, kuvion taas kouvolalainen taiteilija.

Talttakaiverruksen tapauksessa asialla ovat Berettan kaivertajat. Hinta ja toimitusaika nousevat merkittävästi. Teräsosien materiaali joko musta hiiliteräs tai kiillotettu ruostumaton. Kuusi piipunpituutta välillä 508-623 mm. Joko avotähtäimet tai ilman tähtäimiä. Herkistinliipaisimen (single set trigger) voi tilata. Sitten löytyy vielä Sako Bespoke-malli joka on täysin kustomoitava ase.

Hintaa ei saa netistä vaan on klikattava ”Etsi lähin jälleenmyyjä sijainnillasi” painiketta. Nämä ovat Sako Elite-jälleenmyyjiä. Pk-seudun sijainnilla tuli neljä osumaa: Varuste.net, Schröder ja Urheiluase Helsingissä sekä Hantaurus Shot Vantaalla.

ShowHau. Koiranruoan kauppiaalla oli passelisti teipattu auto. No, eipä ollut rekisterikilvessäkään valittamista. showhau.fi

Tavataan taas Riihimäellä 2020, jookos!