Belgialainen Browning International on kertonut uutuustuotteista. Hallinto on Belgiassa, mutta tuotteita valmistetaan Belgian lisäksi mm. USA:ssa, Portugalissa ja Japanissa.

Browning B525 Ultra XS Pro

Browning B525 Ultra XS Pro on uusin kiekonmurskaamiseen suunniteltu haulikko. Kuva: Browning

Tämä on ensimmäisen päällekkäispiippuisen haulikon, Browning B25:n, jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa. Se on tarkoitettu sporting- ja skeet-urheiluihin. Pesitys on 12/76. Piipun pituuksia tarjotaan 30″ ja 32″. Invector Titanium suppareita tulee peräti 8 kappaletta. Vetopituuden säätöön on tarjolla kolmea eri perälevyä. Liipaisimia on kolme erilaista. Lisäpainoilla voidaan säätää haulikon painopistettä keulan ja perän suhteen. Perätukissa on säädettävä harja, etutukki on trap-mallinen. Puut ovat Grade 4-luokkaa, öljyttyä pähkinäpuuta. Tähtäinkisko on matalaa mallia, 13 >> 10 mm.

Uutuushaulikkoa ei ole vielä Suomen hinnastossa, mutta lienee varauduttava noin 5.000 euron pussinkevennykseen.

Browning vaatetus

Browning-ampujat voivat nyt esitellä asevalintaansa kahden uuden asumalliston kautta: Snapshot ja Phoenix. Vaatetusta on lippiksiä, ampujainliivejä, patruunataskuja, varustelaukkuja ja asepusseja.

Tämä Browningin Phoenix-sarjaan kuuluva ampujainliivi edustaa perinteistä suunnittelua. Kuva: Browning

Aseoptiikka Kite

Kite ei ole aivan tuliterä lisäys Browning-mallistoon, vaan noin vuoden ikäinen. Kite-mallisto käsittää tähtäinkiikareita välillä 1-6 x 24 ja 2,5-15 x 56; katselukiikareita suuri määrä; kaukoputkia ja Euroopassa ja USA:ssa suosittuja monokulaareja eli yksiputkisia katselu- ja tähystyskaukoputkia.

Browning Kite 1-6 x 24 voisi sopia suomalaisugrilaiselle hirvimetsälle. Kuva: Kite Optics

Kite-optiikka ei ole Browningin valmistamaa, vaan sitä hallinnoi belgialainen perheyritys. Tuotteet tulevat Japanista nimeltä mainitsemattomalta alihankkijalta.

Historiallisia asemalleja

Browning on kerännyt luetteloa asemalleista, jotka ovat myyneet yli miljoonan rajapyykin. John Moses Browning (1855-1926) oli Winchesterin luottosuunnittelija, kunnes tuli välirikko. John Moses matkusti Belgiaan FN:n tehtaalle ja rupesi suunnittelemaan aseita Euroopan markkinoille. Hän kuoli FN:llä Herstalissa sydänkohtaukseen v. 1926 noin 71 vuoden ikäisenä.

John Moses Browning ja Auto-5 itselataava haulikko. Kuva: Wikimedia Commons

Browning Auto-5 on pitkärekyylinen, maailman ensimmäinen menestyksellinen itselataava haulikko. Tämä on juuri se ase, joka aiheutti välirikon Winchesterin kanssa. Winsun silloinen pääjohtaja Thomas Gray Bennett ei ostanut Browningin keksintöä, joten tämä vei sen Belgiaan. Haulikkoa on myyty Browningin ja FN:n nimellä yli 4 miljoonaa kappaletta. Lisäksi tulevat CZ:n valmistamat ja kiinalaiset kopiot.

Browning B25 oli ensimmäinen menestyksekäs päällekkäispiippuinen haulikko. Se oli John Mosesin suunnittelema, mutta jäi vähän kesken. Hänen poikansa Val Browning viimeisteli sen ja se tuli markkinoille 1930. Siitä on tehty lukuisia uusintapainoksia, nyt ollaan numerossa B725. Kaikkineen on valmistettu lähes 4 miljoonaa 25-sarjaan perustuvaa haulikkoa.

Alkuperäistä Browning B25-haulikkoa voi vielä tilata Herstalin Custom Shopista. Kärsimättömät ja tyhjätaskut älkööt vaivautuko. Kuva: Browning

BAR (Browning Automatic Rifle) on itselataava metsästyskivääri, joka perustuu löyhästi BAR-sotilaskivääriin vuodelta 1918. Toimintatapa on itselataava kertatuli kaasutoimisena. Lukossa on peräti 7 sulkuolkaa. Saatavilla on myös BOSS-säädettävä piipun värähtelyn säädin. Yli miljoona kappaletta on valmistettu.

Browning BAR-kivääriä saa kahden pituisella lukkolaitteella, ShortTrac ja LongTrac. Kuva Browning

1900: Tätä pistoolia valmistettiin vv. 1900-1912 noin miljoona kappaletta. Suomalaisittain tämä on historiallinen ase, sillä tällä pistoolilla Eugen Schauman ampui Venäjän kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikoffin Senaatin portaikossa (nykyisin Valtioneuvoston Linna) v. 1904 ja sitten itsensä.

Browning Hi-Power (Browning B35) oli alunperin sotilaspistooli, mutta sitä on käytetty myös ampumaurheilussa ja viranomaiskäytössä. Se ensiesiteltiin v. 1935. Sitä on kopioitu mm. Unkarissa ja Kiinassa. Lähes 2 miljoonaa valmistettiin Belgiassa.

Browning Hi-Power oli aikansa klassikko, myös Suomen PV:n ja Ilmavoimien käyttämä 9 mm pistooli. Kuva: Browning

Nykytilanne Suomessa

Browningin maahantuoja Suomessa on ollut hyvän aikaa Gyttorp Finland Oy Maalahdella, Etelä-Pohjanmaalla. Se kuuluu sveitsiläiseen RUAG-konserniin. Tämä johtuu monimutkaisista ja kumulatiivisista yrityskaupoista jotka alkoivat 2000-luvun alussa.

Maahantuojalla ei ole suoramyyntiä, joten saatavuuksia ja hintoja pitää tiedustella aseliikkeistä.