Sisäministeriö on julkistanut luonnoksen Suomen sovelluksesta EU-ampuma-asedirektiiviksi. Voit lukea sen tästä (courtesy of Niklas Laurin, Firearms United). Siinä on 188 sivua, joten siinä saa illan (tai kaksi) kulumaan rattoisasti. Niin kuin on puhuttu, se koskee eniten reserviläiskivääreiden omistajia (näitä kivääreitä on erään arvion mukaan Suomessa yli 20.000 kappaletta) ja asekeräilijöitä, joilla on vanhoja sotilasaseita. Niin kuin luonnoksessa lukee, uuden EU-direktiivin mukaisen aselain on tarkoitettu tulemaan voimaan 14.9.2018 eli noin neljän kuukauden kuluttua. Tai tarkkaan ottaen, vuoden 1998 ampuma-aselakia täydennetään lisäsäädöksillä. Mutta lisäsäädöksiä ja muutoksia tulee niin paljon, että oikean aseharrastajan ja tietysti asealan elinkeinonharjoittajan on pakko kahlata tuo pumaska läpi.

Toisaalta, jos omistat tavallien kaksipiippuisen metsästys- tai ratahaulikon – Suomen yleisin tuliase – uusi laki ei hetkauta sinua lainkaan.

Mutta vähän raamatun tyyliin, pitäisi olla katekismus, jossa selitetään ”mitä se on”. Ainakin pitäisi selvittää että laissa mainittu ”latauslaite” on suomeksi irrotettava lipas (clip magazine). Ja tässähän on tämä kapasiteettikysymys. Itselataavassa pistoolissa saa olla enintään 20 patruunan lipas, pitkässä itselataavassa enintään 10 patruunan. Tiettyjä poikkeuksia on. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) jäsenillä olisi lakiluonnoksen mukaan mahdollisuus omistaa AK- tai AR-tyyppisiä ”siviilirynkkyjä”, edellyttäen että heillä olisi sodanaikainen sijoitus. Tämä tarkoittaa samalla, että 60-vuotispäivänä luvat lähtevät kälkkimään, sillä yli 60-vuotiaille ei ole sijoitusta, ellei satu olemaan kenraali.

Lakiluonnokseen on ilmestynyt keräilijöitä koskevia rajoituksia. Keräilyaseilla ei saa ampua ja ERVA-patruunoita ei saa olla. Myös asealan elinkeinonharjoittajille on tullut uutta. Myös ehdotetaan että paukkupatruuna-aseet ja dekot olisivat oikeita ja luvanvaraisia aseita. Positiiviselta puolelta, ”lyhyen” ja ”pitkän” ampuma-aseen määritelmä on huomattavasti yksinkertaistunut: ”Lyhyellä ampuma-aseella tarkoitetaan ampuma-asetta, jonka kokonaispituus on enintään 600mm tai jonka piipun pituus on enintään 300mm. Pitkällä ampuma-aseella tarkoitetaan kaikkia muita ampuma-aseita kuin lyhyitä ampuma-aseita.”

Ettei totuus unohtuisi, EU-direktiivi on seurausta Pariisin tapahtumista 13.10.2015.

Aseluvat ovat höllemmässä nykyisin

…uutisoi esimerkiksi YLE tänään. Tuosta ristiinajosta on puhuttu vuositolkulla, mutta ICT-teknologia on vihdoin viimein onnistunut. Tämähän jo tiesitkin, että monissa poliisiautoissa on REVIKA-kamera. Se kertoo jos auto on vakuuttamaton tai jos katsastus on jäänyt tekemättä tai jos omistajalla tai haltijalla on ”haku päällä” tai jos kilvet ovat varastetut toisesta autosta.

Trump äänessä NRA Conventionissa ja -Meetingissä

Kansallinen kiväärijärjestö (National Rifle Association) piti vuotuisen kokouksensa jo 147. kerran 3.-6.5.2018, nyt Dallas, Teksasissa. Tämä on paitsi sääntömääräinen kokous, myös kohtalainen asenäyttely yli 800 näytteilleasettajalla. Mr. President Donald Trump avautui kuten tavallista aseasioista. ”Now let’s talk about guns”, hän sanoi. Mikä tietysti on luonnollista kun kyseessä on kansallinen kiväärijärjestö (NRA).

Donald Trump ja vaimo Melania. Kuva: Wikimedia Commons/Boss Tweed

Valtaosin hän käsitteli perjantain 50-minuuttisessa puheessaan kotimaan asioita ja tietenkin perustuslain toista lisäystä (2nd Amendment). Hän mm. sanoi, että koulujen opettajilla tulisi olla ase. Mutta sitten hän siirtyi Eurooppaan ja suututti mm. Ranskan presidentin Emanuel Macronin, Ranskan entisen presidentin Francois Hollanden, Ranskan USA:n suurlähettilään Gérard Araudin sekä useita brittipoliitikkoja. Vapaita käännöksiä:

”Pariisissa ei ole yhtään asetta. Terroristit vain sanoivat: Tule tänne ja pum. Tule tänne ja pum. Tule tänne ja pum. Jos yhdelläkään ravintolavieraista olisi ollut ase, hän olisi voinut ampua terrorristin(t) ja koko tarina olisi ollut toinen. Terroristit olisivat paenneet paikalta.” Trump tehosti sanomaansa tehden sormillaan pistoolin laukaisuliikkeitä.

Sitten Trump siirtyi Britanniaan:

”Luin äskettäin artikkelin Lontoosta. Heillä ei ole aseita mutta heillä on veitsiä. Luin jutun jostain joskus hyvin arvostetusta sairaalasta. Sairaalan lattia lainehti verestä. Näky oli kuin sotilassairaalasta. Aseita heillä ei ole, mutta veitsiä, veitsiä, veitsiä…” Trump tehosti jälleen sanomaansa tehden kädellään puukotusliikkeitä.

Trumpin puheen voit nähdä tästä, jos jaksaa 50 minuuttia.

Donald Trumpin ja Britannian pääministeri Theresa Mayn on määrä tavata tulevana sunnuntaina. Saapa nähdä toteutuuko?

Donald Trump tapasi Euroopan vahvat naiset Angela Merkelin ja Theresa Mayn Hampurissa v. 2017. Kuva: Wikimedia Commons/White House

(Lähteet: Useat kansainväliset uutistoimistot)