Teen vielä yhden blogin IWA Outdoor Sports 2018 näyttelystä. Se käsittelee aseoptiikkaa. Erän sisarlehdessä Metsästys & Kalastuksessa todettiin muutama vuosi että ”90 % uusista kivääreistä varustetaan optisilla tähtäimillä” eli kiikaritähtäimillä (tähtäinkaukoputki, kiväärikaukoputki) tai punapistetähtäimillä (refleksi-, hologrammi-, holo-, heijaste-, visio- tai kollimaattoritähtäin). Tämä alue oli IWA:n ehkä kiihkein. Kiinalaiset dominoivat määrällisesti, mutta toisaalta perinteisillä keskieurooppalaisilla merkeillä Schmidt & Bender, Swarovski ja Zeiss oli ehkä suurimat osastot.

Nostetaan esille muutama brändi aakkosjärjestyksessä.

Docter

Tämä on tunnettu aiemmin mm. Carl Zeissina, Carl Zeiss Jenana, Analytic Jenana ja sitten Docterina. Uusi omistaja ilmoitti IWA:ssa, että brändi on tästä lähtien Noblex.

Eisfeldiläinen (Thüringen, Saksa) yritys valmistaa kiikaritähtäimiä ja punapistetähtäimiä ja sen lisäksi tekee mittavaa alihankintaa muille valmistajille.

Noblex 2,5-10 x 50 kiikaritähtäin oli eräs vuoden 2018 uutuuksista. Kuva: Noblex

Nikon

Japanilainen Nikon lienee parhaiten tunnettu kameroistaan, mutta osasto Sports Optics käsittää valtavan valikoiman katselukiikareita, kiikaritähtäimiä, ratakaukoputkia, lintukiikareita, digiscoping-järjestelmiä, etäisyysmittareita ja jopa suurennuslaseja.

Nikonilla on Suomessa oma filiaali, jota kannattaa kysyä rohkeasti lisätietoja.

Nikon Monarch 3000 on stabiloitu, pienikokoinen ”laserfinder” eli etäisyysmittari, jonka kantama on 2740 metriä. Kuva: Nikon

Pulsar

Kiinalainen yritys tarjoaa perinteisen aseoptiikan lisäksi myös paljon tuotteita jotka perustuvat ”thermal imagingiin” eli käytännössä infrapunatunnistukseen. Käytännössä yritys näyttää kuuluvan Alibaba Groupiin, tähän maailman suurimpaan verkkokauppaan. Tai ainakin markkinoivan sen kautta. Eli kuka tahansa voi tilata Pulsarin tuotteita postimyyntinä. Postitullin potentiaalisiin kustannuskysymyksiin kannattaa varautua.

Steiner

Saksalainen Steiner kuuluu nykyään Berettan talliin. Tehdas toimii Bayreuthissa eli Richard Wagnerin musiikkijuhlakaupungissa. Sillä oli moniakin uusia tuotteita, mutta kiikaritähtäin M8xi IFS herätti tunteita, vaikka sen ominaisuudet olivatkin hieman yli tämän kirjoittajan hilseen.

”M8x” tarkoittaa 8-kertaista zoomaussuhdetta, ”i” tarkoittaa valaistua ristikkoa ja ”IFS” tarkoittaa Intelligent Firing Solution. Eli kyseessä on sotilastähtäimessä käytettyä tekniikkaa, joka ottaa huomioon ulkoisia tekijöitä (kuten tuuli, lämpötila, ilmanpaine ja kiväärin kallistuskulma) bluetoothin avulla.

Steinerin erikoistähtäin voisi olla hyvä vaikkapa hirvimetsälle. Hinta voi kuitenkin olla kysymysmerkki. Kuva: Steiner

Elektroniikka lienee piilotettu kiikaritähtäimen okulaaripäässä näkyvään ”mutikkaan”.

Swarovski

Itävaltalainen Swarovski toimii neljällä alalla, joista eräihmisiä kiinnostavat katselukiikarit ja kiikaritähtäimet.

IWA 2018:ssa Swarovski esitteli uuden katselukiikarin, johon oli ympätty etäisyysmittari ja kulmamittaus eli inklinometri. EL O-range katselukiikari on vieläpä väriltään oranssi. Jos se unohtuu mättään päälle, on se helpompi löytää.

Swarovskin oranssinvärinen kiikari on täynnä ominaisuuksia, mm. etäisyysmittari. Kuva: Swarovski

Toinen Swarovskin uutuus oli kiikaritähtäin Z8i 0,75-6 x 20. Eli tässä on itse asiassa kuvan pienennystä. Kuvittelisin, että tällä on etsitty näkökentän laajentamista.

Swarowski Z8i 0,75-6 x 20. Kuva: Swarovski

– – –

Muuten: Jahti-lehdessä 1/2018 Jussi Partanen kirjoitti, että kiikaritähtäimellä olisi ammuttava molemmat silmät auki. Tässä on vanhojenkin tietojen mukaan moniakin perusteluja. Ensimmäinen: Kun suljet yhtä silmää, niin toinenkin vähän supistuu. Toinen on näkökenttä. Molemmat silmät auki ampuminen vaatii kuitenkin vähän (tai paljon!) harjoittelua, ennen kuin se käy luontevasti.