Terkkuja Saksanmaalta, Nürnbergistä, Baijerin osavaltiosta ja kansainvälisiltä 45. IWA-asemessuilta. Kävijöitä oli 9.-12.3.2018 ajalla runsaat 47.000 noin 130 maasta, näytteilleasettajia 1.558 lähes 60 maasta. Noin 80 % kävijöistä tuli Saksan ulkopuolelta. Saksalaisten kävijöiden osuus onkin ollut hieman laskusuunnassa, eli IWA on kansainvälistymässä edelleen.

Paria päivää ennen IWA:a järjestettiin 7. kerran Enforce Tac-messut, jotka on suunnattu poliiseille, lainvartijoille, turvallisuushenkilöille ja heidän tarvitsemaansa ”rautatavaraan”. Täällä kävijöitä oli noin 3.500 ja näytteilleasettajia 242.

IWA:ssa suomalaisia näytteilleasettajia oli 17: Suomen Retkitukku, Arcteryx, Ase Utra, EnZo, Finn-Savotta, Gerber (joka on suomalainen Fiskarsin omistuksen kautta), Marttiini, Nammo Lapua, Osuma, Oulun Työstökeskus, Red Moose (eli Tarvas-luodit ja -patruunat), Sako/Tikka, Sasta, Svala of Finland, Kurt Thune, 3HGR (Tree Hugger ampumahihnat), Wilska & Landen (joka on uusin ja jännittävin esille tulija). Huomattavin suomalainen poisjääjä oli Pirkan Ase. Syy lienee ymmärrettävä. IWA:an osallistuminen on todella kallis operaatio. Pelkästään hotellihuoneiden hinnat Nürnbergissä messujen aikaan ovat tähtitieteelliset (puhuu nimim. kokemusta on yli 30 vuoden ajalta). Ja osaston kustannukset sitten… huh huh!

Toisaalta, IWA on Euroopan suurin asenäyttely ja maailman toiseksi suurin. Jos haluaa onnistua isosti ja saada kansainvälistä näkyvyyttä, on vain uskottava itseensä. Mutta jokainen yrittäjä tekee tietysti omat ratkaisunsa.

Tarkkuuden osastolla

Jospa aloitetaan tarkkuusaseista, eli niistä, joilla ammutaan SAL-, ISSF- ja lopulta sitten olympialaisten disipliinejä. Sitten seuraavassa blogissani kerron uusista metsästysaseista. Koska niitäkin löytyi vallan mukavasti.

Walther LP500 ilmapistooli

Walther LP500 on uusin kilpailuluokan paineilmapistooli. Kuvassa on Meistermanufakturin rakentama kustompistooli elektronisella laukaisulla. Kuva: Carl Walther

Saksalainen Walther (perustettu Zella-Mehlisiin v. 1886) esitteli uuden paineilmapistoolin LP500. Uutta oli mm. takatähtäin (jota voi kallistaa +/- 10°), kolmiomainen etutähtäin (jota pyörittämällä saa kolmenlaista jyvän leveyttä), liipaisin (jota voi säätää mihin suuntaan tahansa), latausportti (joka sopii yhtä hyvin oikea- kuin vasenkätisillekin) sekä hiilikuituinen/alumiininen painesäiliö (200 bar), jolle luvataan 20 vuoden käyttöikä. Normaalisti alumiinisäiliön käyttöikä on 10 vuotta. Kahvaa nimitetään 5D:ksi eli viidellä tavalla säädettäväksi.

Pistoolia tulee olemaan saatava neljänä mallina (Economy, Competition, Expert ja Finest Craftmanship). Väriteemoja tulee olemaan runsaasti. Pistoolin voi hankkia joko elektronisella tai mekaanisella laukaisulla.

Suomen maahantuoja HW-Company kertoo, että Walther LP500-pistoolia voi olla saatavilla ihan viikkojen sisällä.

    www.carl-walther.com

Bleiker kivääri

Sveitsiläisen Bleikerin 300 m kivääriä valmistetaan sekä ISSF- että CISM-versioina ja useissa kaliipereissa. Kuva: Bleiker Precision

Sveitsiläinen Bleiker on eräs maailman huippuluokan tarkkuuskivääreistä. Tiedän Suomessa olevan yhden käden sormilla olevan määrän Bleikereita. Suomen huippuampujat Juho Kurki ja Emmi Hyrkäs ampuvat tällä merkillä. 50 m kiväärien hinnasto alkaa 6.580 eurosta, 300 m kiväärien 6.550 eurosta.

Bleiker valmistaa sekä 50 m kivääreitä (kaliiperi 22 LR) että 300 m kivääreitä (sekä ISSF- että CISM, sekä vakio- että vapaa-). 300 m kivääreitä valmisteaan kaliipereissa 7,5 x 55 Swiss, 6 BR, 6 XC Norma, 6,5 x 47 Lapua, 308 Win.

Tukkeja on erilaisia sekä ISSF- että CISM-lajeihin, samoin lipasjärjestelyjä. Suomen maahantuoja on Timo Taskinen.

    www.bleiker.ch

Grünig+Elmiger kivääri

Grünig+Elmiger Racer 3 on huippuampujien käyttämä kivääri 50 m ISSF-lajeissa. Kuva: G+E

Myös G+E tulee Sveitsistä. Se on Suomessa hieman yleisempi kuin Bleiker, mutta hinnallisesti samassa hintaluokassa. Mm. huippuampuja Juha Hirvi käytti aikoinaan tätä brändiä ja Juho Kurki käytti viime vuonna. Kuten Bleiker, G+E valmistaa sekä 50 m että 300 m kivääreitä, sekä ISSF että CISM.

G+E:n huippumalli 50 m lajiin on R3 Racer XRS, jossa XRS merkitsee alumiinista tukkia. Valittavissa on myös tukkimallit Hybrid 3000, RS tai CS. Perärautoja on myös valinnaisesti monenlaisia, joista pikasäätöinen RETURN on eräs monipuolisimmista. Laukaisulaitteita on mekaanisia ja elektronisia. Mekaaninen laukaisulaite on kuulalaakeroitu.

Erilaisia optioita tähän aseeseen on leegio. Eye-Extender on eräs näistä. Tämä mahdollistaa tähtäinten etäsäädön. Se on syntynyt yhteistyössä saksalaisen Gehmannin kanssa.

G+E ei itse julkista hintoja, mutta tsekkiläisen Euroshootingin mukaan R3 Racer maksaisi 7.640 euroa. Suomen maahantuoja on Timo Taskinen.

    www.gruenel.ch

Feinwerkbau 2800 kivääri

Feinwerkbau 2800 on uusin markkinoilla oleva kilpailuluokan 50 m kivääri (22 LR). Kuva: Feinwerkbau

Tämä 50 m kivääri on aivan uusi. Se on hieman ”alastoman” näköinen nykymuodin mukaisesti. Ulkonäkö johtuu tukin ruikulaisesta muodosta. Perärauta on Feinwerkbaun mallia X. Pistoolikahvasta kerrotaan, että se on ”3D”. Poskipakkaa voidaan säätää sekä hienosäädöllä että pikasäädöllä. Lukon kampi voidaan vaihtaa todella nopeasti oikealla tai vasemmalla kädellä käytettäväksi. Lukon ohjaus tapahtuu kahdella ohjurilla, jolloin lukon käytön tunne on sama oikealta tai vasemmalta käytettäessä.

Tukki pähkinäpuuta ja suora, mutta perärauta on nivelletty oikealta ja vasemmalta ammuntaa varten. Latausaukkoa on siirretty muodin mukaisesti taaksepäin lähemmäksi ampujaa. Alumiinitukki tulee myöhemmin vuoden kuluessa.

Laukaisulaite on mekaaninen. Se voidaan säätää etuvedolliseksi tai etuvedottomaksi.

Samaisen Euroshootingin listoilla FWB 2800 maksaa 4.470 euroa. Suomen hintaa ei ole vielä tämän ilmestyessä tiedossa. Suomen maahantuoja on NorDis.

    www.feinwerkbau.de

MatchGuns kivääri

Italialainen MatchGuns – Cesare Morinin yritys – esitteli ensimmäisen kiväärinsä. Se oli vasta prototyyppiasteella. Kuva: Pekka Suuronen

Italialainen keksijämoottori Cesare Morini, 77, esitteli MatchGuns-yrityksensä osastolla ensimmäisen kiväärinsä. Tässä käytetään MG2H-pistoolista tuttua hybrid-koneistoa, jota voidaan käyttää sekä manuaalisesti että elektronisesti. Näytteillä oli prototyyppiaseita. Näiden koneiston kerrotaan olleen lopullisen, mutta tukkiin ja ulkoiseen olemukseen voidaan tehdä vielä muutoksia. Hinta on vielä auki. Suomen maahantuoja on Aseliike Rantanen Humppilassa.

Kun signor Cesarella on jo ikää, kerrottiin uudesta partnerista. Hänen nimensä on Gianfranco Mantelli, Suomen Seppo Mäkisen ja Ruotsin Ragnar Skanåkerin aikalainen pistooliampuja.

    www.matchguns.com