Tämä maailman suurin asenäyttely (ja Fox Newsin mukaan maailman suurin näyttely, piste!) järjestettiin Nevadan Las Vegasissa 23-26.1.2018. 1800 näytteilleasettajaa, 65.000 kävijää.
En käynyt siellä enää itse, vanhan takapuoli ei enää kestä 15-18 tunnin lentomatkoja. Vanhojen suhteiden mukaan sain tietoa tapahtumasta ja uutuuksista. Kerron niistä muutamista.

Huutokauppa-aseet: SHOT Showssa on ollut vuosikymmeniä hienosti viimeisteltyjä aseita, joilla rahoitetaan NSSF:n (National Sports Shooting Association = kansallinen ampumaurheilujärjestö) toimintaa. Tänä vuonna huutokaupattiin Henry-kivääri ”Number 1,000,000 of Henry’s H001”, kaliiperissa 22 Long Rifle, sekä Smith & Wesson Model 29 ”American Handgunner Tribute” kaliiperissa 44 Mag. Smitikka myytiin hintaan 8.025 USD, Henry hintaan 55.025 USD.

Modern Sporting Rifle: Tämähän on muutaman vuoden takainen NSF:n suosittelema nimitys AR-alustaisista kivääreistä. Tästä on ilmeisesti tullut unstoppable ilmiö (eli paluuta ei enää ole). Näihinhän löytyy minkä kapasiteettisia lippaita tahansa, joten ilmeisesti EU-peikkokaan ei estäisi näiden tuloa Suomeenkin. Paitsi jos sanamuodoksi laitetaan: ”Jos aseeseen voidaan liittää suurikapasiteettinen lipas.” Mihin tahansa aseeseen, jossa on irtolipas, voidaan laittaa vaikka kuinka suuri lipas tahansa.

Leupold: Tämä amerikkalainen kiikaritähtäinvalmistaja esitteli VX-3i LRP-mallin (Long Range Precision) erityisesti pitkän matkan metsästykseen. Amerikan preerioilla 600-700 metrin matkat ovat mahdollisia. Suomessa ilmeisesti vain Pohjanmaalla tai Lapissa voi olla tällaisia ampumamatkoja. ”Maantieteellemmehän emme voi mitään”, on vanha kulunut sanonta.

Umarex: Ruger Yukon Magnum eli taittuvapiippuinen ja jousitoiminen ilmakivääri kieltäytyy kuolemasta, todistaa ehkä maailman suurimman ilma- ja replika-aseiden valmistajan Umarexin uutuustuote. Tosin mielestäni Ruger ei ole ikinä valmistanut ilmakivääreitä. Tässä haluttaneen vain ratsastaa maailman ehkä tuotteliaimman siviiliaseiden valmistajan Rugerin nimellä. Ruger on valmistanut jo useamman vuoden ajan yli miljoona asetta vuodessa. Sekä Remington että Beretta ovat jääneet jälkeen. Sako valmistaa yli 100.000 asetta vuodessa, ollen täten todennäköisesti Euroopan suurin keskisytytteisten kiväärien valmistaja.

Ruger Yukon Magnum on nimestään huolimatta saksalaisen Umarexin tuotantoa. Kuva: Umarex

Ruger: Se oikea Ruger suoltaa uusia tuotteita pontevasti tapansa mukaan. Suomeenkin on tilattu seuraavia: American Rifle Ranch kaliiperissa 450 Bushmaster. Lyhyt 410 mm piippu, 915 mm kokonaispituus ja suujarru kierteellä 11/16″-24, jonka tilalle voi laittaa äänenvaimentimen. Suomen suositushinnaksi tulee 820 euroa. AR-556 MPR on ”arskan” näköinen itselataava kivääri kaliiperissa 5,56 NATO / 223 Rem. Sh. 1.295 eur. PC Carbine on itselataava kivääri kaliiperissa 9 x 19 (Parabellum). Sh. 859 eur. American Rimfire Target on 22 LR oikein makupalan näköinen hupiampujalle… anteeksi sammakko! Eihän sellaista Suomessa saa harjoittaa. Pulttilukkoaktio. Luurankotukki kaunista laminaattia. Rugerin vanha 10 patruunan pyörölipas (rotary magazine). Picatinnyn pätkä aktion päällä, mutta ei tähtäimiä. Sh. 729 eur. Samalla nimellä kulkee perinteisemmän näköinen pulttilukkokivääri kaliiperissa 22 WMR.

Rugerin uusin 22 LR-pulttilukkokivääri on kaunis kuin karkki. Kuva: Sturm, Ruger & Co.

Steyr Scout RFR: Itävaltalainen Steyr esitteli Scout-kiväärin kaliipereissa 22 LR, 22 WMR ja 17 HMR. Kivääri on täysimittainen, aikuisluokan kivääri. Aktio on suoravetolukkoinen (niin kuin näemme ampumahiihtokilpailuissa PyeongChangissa).

Mossberg MVP Precision Rifle: V.1919 perustetulla Mossbergilla on ruotsalaiset sukujuuret niin kuin nimi kertoo. Kivääri on villin näköinen tarkkuuskivääri amerikkalaiseen jopa 1200 m ammuntaan. Mutta voi sillä lyhyemmältäkin matkalta ampua. Kivääriä varten synnytettiin jopa oma skandinaaviskuuloinen kaliiperi 224 Valkyrie.

Federal Cartrige: Federal valmistaa tuon 224 Valkyrien patruunan. Siinä on 90 grainin (5,83 g) Sierra Match King luoti. Federalilta tuli myös Gold Medal-sarjassa kaksi latausta suosioon nousseessa kaliiperissa 6,5 Creedmoor. Toinen Sierran Match King 9,07 g luodilla, toinen Bergerin 6,80 g hybrid-luodilla. Hybrid viittaa uuteen luodin kärjen suunnitteluun. Berger kuuluu nykyisin Lapuan ”talliin”.

Winchester Ammunition: Winsu esitteli kupariluotisen 30-06 Deer Season XP Copper Impact patruunan, jossa on 9,72 g muovikärkinen luoti. Sopisi varmasti peurahommiin Suomessakin – nimensä mukaisesti. Tai vaikkapa hirvellekin, jos itse hyväksyy henkisesti kevyemmän luodin käytön. Metsästysasetuksen mukaan se on OK.

Winchester Deer Season olisi Suomen metsästysasetuksen mukaan jopa hirvilaillinen. Kuva: Winchester Ammunition

Browning X-Bolt Pro: Perus-X-Boltia on paranneltu Cerakote-päällysteellä, vaahtotäytteisellä hiilikuitutukilla ja piipun sisäpinnan erikoisella hoonauksella, joka vastaa normaalia piipun sisäänammuntaa. Browning esitteli myös 6,5 Creedmoor-patruunan muovikärkisellä 7,78 grammaisella BXS-kupariluodilla. USA:n väkirikkaimmassa osavaltiossa (39,8 miljoonaa) Kaliforniassa on lyijyn käyttö projektiilina käytännössä kielletty. Siinä on patruunatehtaille porkkanaa kerrakseen.

Browningin Limited Edition X-Rifle on hiilikuitutukilla ja pyörölippaalla varustettu metsästyskivääri. Kuva: Browning

Brownells tunnetaan asesepintätarvikkeiden tavaratalona par excellence. Nyt siitä on tullut myös asevalmistaja. Tuotanto keskittyy Eugene Stonerin (1922-1997) suunnittelemiin AR-perheen varhaisempiin versioihin 1955-1982, kuinkas muutenkaan! Kun USA:ssa ollaan.

Hornady on ottanut ruotsalaisen kilpailijansa kaliiperin 300 Norma Magnum ohjelmaansa. Luotina on 14,58 gramman ELD (Extra Low Drag) Match, jossa on Heat Shield tip (käytännössä jotain spesiaalimuovia). Tästä ei ole hirvimetsälle, vaan kyseessä on pitkän matkan tarkkuuspatruuna. Lähtö on 869 m/s. Hornady esitteli myös perheen ”vaarallisen riistan safaripatruunoita” DGS-luodeilla (Dangerous Game Expanding). Kaliiperit 375 H & H:sta 500 Nitro Expressiin.

Takavuosina Suomeenkin tuli jonkin verran vipulukkoisia Winchestereitä kaliiperissa 307 Win. Hornady valmistaa nyt LEVERevolution patruunaa teräväkärkisellä FTX-luodilla tässä kaliiperissa. Se on turvallista käyttää putkilippaallisessa kiväärissä pehmeän kärkensä ansiosta.

– – –

Kouluampuminen Floridassa

Tekisi mieli sanoa ”taas”, sillä vuoden 2012 Sandy Hookin (Connecticut) jälkeen USA:ssa on kuollut yli 400 ihmistä yli 200 kouluampumistapauksessa, kertoo The New York Times. Tällä kertaa asialla oli ”a troubled young man” ja orpo Nikolas Cruz. Hänet oli erotettu koulusta käytöshäiriöiden vuoksi. Oppilastoverit olivat jopa ennustaneet, että hän voisi olla potentiaalinen kouluampuja.

14.1.2018 hän ryntäsi Parkland, Floridassa – Ft. Lauderdalesta luoteeseen – entiseen kouluunsa varustettuna laillisesti ostetulla AR-15-tyyppisellä kiväärillä ja ”useilla” täysillä lippailla. Seurauksena 17 kuollutta ja 14 loukkaantunutta. Koulussa oli 900 opiskelijaa ja 30 opettajaa, joten aineksia oli pahempaakin. Cruz sai syytteen 17 murhasta.

Florida on niitä USA:n osavaltioita, joissa kuolemanrangaistus on käytössä. Wikipedian mukaan Floridassa tilanteessa 1.4.2017 on 386 vankia ”kuolemanjonossa” (death row), joten on mahdollista että Nikolas Cruz pääsee mukaan tähän jonoon.

On ikivanha NRA:n slogaani: ”Guns don’t kill people, people kill people”. Vaikka tätä lausahdusta onkin pilkattu, olen yhä, aina ja ikuisesti samaa mieltä. Kylmä aserauta itsessään ei tapa ketään eikä mitään.

Mr. President, Donald Trump, on jo ehtinyt kommentoimaan. ”FBI:n (liittovaltion poliisiviranomainen) olisi pitänyt keskittyä Nikolas Cruzista tehtyihin ilmoituksiin, eikä minun yhteyksistäni Venäjään ja pressanvaaleihin”, Mr. President twiittaa (Iltalehti 19.2.2018).

TV 1-uutisissa 21.2.2018 kerrottiin, että Mr. President olisi menossa sen verran kyykkyyn USA:n aselakien kiristämisessä, että hän olisi valmis kieltämään aseiden bump fire-tukit. Tämähän on systeemi missä aseen rekyyliä käytetään hyväksi. Liipaisinsormi ikään kuin läpättää liipaisimella laukausten välissä luoden käytännössä sarjatulimaisen tai täysautomaattisen kiväärin toiminnon. Tiettävästi Nikolas Cruz ei käyttänyt tällaista laitetta, mutta Las Vegasin ampuja Stephen Padddock sen sijaan käytti.

– – –

TV-uutiset MTV3 21.2.2013: Jopa kolmasosa USA:n kansalaisista rupeaa miettimään että aselakeja pitäisi kiristää. Asialla eritoten nuoret.

– – –

22.2.2018: Mr. President Donald Trump kerkisi esittämään, että koulun opettajat ja urheiluvalmentajat pitäisi aseistaa. Mutta vielä samana päivänä hän kerkisi muuttaa mieltään, että vain 20 %:ille pitäisi antaa aseet, eli vain sotilaskoulutuksen saaneille. Että tämmöinen Presidentti. Koululaiset eivät innostuneet ideasta.