Yhdysvaltain vanhin asevalmistaja Remington Outdoor Company on hakeutunut velkojien suojeluun eli amerikkalaisittain konkurssilainsäädännön Chapter 11:iin. Se ei merkitse samaa kuin suomalainen konkurssi. Chapter 11:n alla yritys voi jatkaa toimintaa mutta sen toiminta vaikeutuu. Mm. tavaraluoton saaminen varmasti hankaloituu.

Remington M1100 on klassikko itselataava haulikko. Valmistettu yli 4 miljoonaa kappaletta. Tällaisella haulikolla saavutin American Singles trapin joukkuekilpailussa piirinmestaruuden v. 1981 USA:ssa. Kuva: Remington

Vanha yritys

Remington on USA:n vanhin yhä toimiva asevalmistaja. Aseseppä Eliphalet Remington perusti yrityksen Ilioniin, New Yorkin ylävaltioon (upstate), Mohawk-joen laaksoon, vuonna 1816. Eräs suuri hitti oli Joseph Riderin kehittämä Rolling Block aktio, joka siirsi tehtaan kiväärit takaaladattavien aikakauteen. Tämä ei niukin naukin kerinnyt USA:n sisällissotaan, mutta laihana lohtuna Remington sai myytyä konstruktion Ruotsiin Husqvarnalle ja Norjaan Kongsbergille. Rolling Block-aktio toimi sotilaskiväärinä niin Ruotsissa kuin Norjassa kuin Tanskassakin. Suomessakin aikoinaan hyvin tunnettu yksipiippuinen ”husovaarnan haalikko” perustui tähän lukkolaitteeseen.

Ylä- ja alamäkiä

Niin kuin useimmilla yrityksillä, joskus menee vähän paremmin, jonkun vähän huonommin. V. 1888 Remingtonin talousvaikeudet johtivat yrityksen myyntiin eräälle Marcellus Hartleylle, joka siihen aikaan omisti sekä patruunatehtaan Union Metallic Cartridge (UMC) että ison siivun Winchesteristä. V. 1912 Remington ja UMC yhdistyivät nimen Remington-UMC alle. Asetuotanto jatkui Ilion, New Yorkissa, kun patruunatuotanto tapahtui Bridgeport, Connecticutissa. Jälkimmäisessä toimi myös haulien pudotustorni joka toimii yhä maamerkkinä Tampereen Hjorthin tornin tapaan.

Sota on lottovoitto

…asetehtaalle. Niin kuin tulisi joulu ja juhannus yhtä aikaa. 1. maailmansodan aikaan Remington valmisti aseita liittoutuneille, kuten Berthieriä Ranskalle ja Lee-Enfieldiä Britannialle. Myös tsaarilliselta Venäjältä tuli suuri tilaus Mosin-Nagant kivääreistä ja niihin sopivista 7,62 x 54R patruunoista. Winchester oli myös saanut samanlaisen tilauksen. Onnekseen Winsu sai toimitettua kiväärit M1895 (”Ryssän winsu”) ja patruunat ajoissa. Epäonnekseen Remingtonin toimituksen pääerä viivästyi. Venäjällä tuli vallankumous v. 1917 ja uusi hallinto peruutti tilauksen. Iso määrä Mosin-Naganteja jäi Remingtonin käsiin. Jotta yhtiö ei joutuisi konkurssiin, USA:n hallituksen Director of Civilian Marksmanship osti kaikki aseet. Kun muutin USA:an vuonna 1978, Remingtonin Mosin-Naganteja oli myytävänä vielä hintaan 15-20 dollaria. Minäkin ostin yhden sellaisen ja lisäksi yhden New England Westinghousen. Jälkimmäisestä tuli myöhemmin J. Stevens Arms & Tool Company. Savage Arms osti myöhemmin tavaramerkin.

Seuraava koettelemus Remingtonille tuli Suuresta Pörssiromahduksesta 1929. Kemianjätti E.I. DuPont de Nemours & Company osti yrityksen v. 1933. V. 1934 Remington–UMC osti Ohiosta kilpailevan patruunatehtaan Peters Cartridge Company. Monen vuoden ajan haulikonpatruunoiden kantaleimana olikin R-P (Remington-Peters).

2. maailmansodan aikaan Remingtonilla meni taas kovaa, luonnollisesti.

DuPont myy Remingtonin

22.10.1993 DuPont myi Remingtonin arviolta 75 miljoonalla dollarilla asianajotoimistolle Clayton, Dubilier & Rice. Siihen aikaan Remingtonin liikevaihto oli noin 900 miljoonaa dollaria ja työvoimaa oli 2300. Markkinaosuuden arvioitiin olevan peräti 35 %, lähinnä haulikoita ja kivääreitä. Tehtaita oli neljä: Ilion, New York; Lonoke, Arkansas; Findlay, Ohio; ja Ada, Oklahoma. Asianajotoimisto omisti siihen aikaan vaikka ja mitä, eli tarkoituksena oli tehdä sekä bisnestä että pääoma/pikavoittoja.

V. 2003 Clayton, Dubilier & Rice myi osan Remington-konsernista ja v. 2007 loputkin uudelle muodostetulle yritykselle nimeltä Freedom Group, joka oli pörssiyhtiö. Se rupesi laajentamaan toimintaa voimakkaasti yrityskauppojen kautta. Sen jälkeen brändejä riittikin: Remington, Bushmaster, DPMS/Panther, Marlin, H & R, Parker, Tapco, AAC, Dakota, Nesika, Stormlake, Timbersmith, EOTAC ja Barnes Bullets.

Pääkonttori siirrettiin Ilion, New Yorkista Madison, North Carolinaan. Teollisuutta siirrettiin etelävaltioihin, jotka ovat vähemmän lakkoalttiita kuin pohjoinen.

Remington M700 kivääriä on valmistettu eri versioina miljoonia kappaleita. Se on myös USA:n sotavoimien käytössä nimikkeellä M24. Sen rosteriversio palveli minua hirvikiväärinä useita vuosia. Kuva: Remington

Chapter 11

8.2.2018 ilmoitettiin, että Remington hakee velkojainsuojaa U.S. lain Chapter 11 alla. Velkaa on viileät 950 miljoonaa U.S.dollaria, Mutta rikkaassa USA:ssa tuo on lähinnä parkkimittarirahoja. Kyse on enemmän siitä, kuka uskoo asebisneksen tulevaisuuteen USA:ssa. Historia on ainakin ollut rikas ja jenkkien uskomaton rakkaus aseisiin tuskin on häipymässä.

Chapter 11:n syynä lienee ihme juttu, joka kertoo USA:n kompleksisuudesta näissä sijoitusasioissa. Suhteellisen uusi (perustettu 1992) yritys Cerberus Capital Management toimii 9 maassa. Se omistaa Freedom Groupin. Kouluopettajien eläkevakuutuslaitos on eräs Freedom Groupin sijoittajista.

14.12.2012 eräs 20-vuotias Adam Lanza Newtown, Connecticutista, flippasi yläpäästään. Hän ampui ensin äitinsä, sitten meni entiseen kouluunsa ja ampui kuoliaaksi 20 lapsioppilasta ja kuusi opettajaa, ja lopulta itsensä. Hän käytti Bushmaster-kivääriä.

Opettajat pillastuivat ja sanoivat, että he eivät halua olla enää tekemisissä tällaisen yhtiön kanssa. He vaativat Freedom Groupia myymään asebisneksen. Freedom yritti myydä viiden vuoden ajan mutta ei saanut kaupaksi. Hieman erikoisesti Freedom asetti Remingtonin konkurssitilaan ja pani oikeastaan pistoolin osakkeenomistajien ohimolle: Tehkää mitä teette.

Mitä nyt?

Jos minulta kysytään, niin Freedom Groupilla on niin arvokkaita brändejä, että toimintaa tullaan jatkamaan tavalla tai toisella. Remington on USA:n vanhin asebrändi; Marlin, Parker ja Harrington & Richardson ovat myös sieltä vanhimmasta päästä. Ei niitä voida vetää vessanpöntöstä alas. Mutta toisaalta en haluaisi olla Freedom Groupin CEO. Se on ollut viime vuosina hyvin vetoinen paikka. Todennäköinen toimikausi on noin pari vuotta.

Vaikka Remington on leimallisesti haulikko- ja kivääritalo, se lisäsi 1911-mallisen pistoolin palettiinsa v. 2010. Todennäköisesti pistooli on kuitenkin alihankintaa eikä Remingtonin omaa valmistetta, vaikka Remington valmistikin näitä 1. maailmansodan aikana. Kuva: Remington

Mutta suuri todennäköisyys on että hieman rönsyillyt Remington-konserni pilkotaan. Se on siten helpompi myydä. Mutta Remington-brändi jää eloon. Lyön euron vetoa asiasta.