…eli Etelä-Korean Pyeonchangissa alkavat kisat 9.2.2018 ja kestävät 17 päivää. Oma intressini on ampumahiihto. Tällä kirjoittamalla taputellaan valmiiksi Anterselvan (Antholz) viimeistä kilpailua ennen olympialaisia. Miesten yhteislähtö juuri loppui. Se oli viimeinen lähtö ennen olympialaisia.

Miesten voittaja oli Ranskan Martin Fourcade, 29. Tämä Pyreneilta kotoisin oleva partaniekka on ollut musertavan ylivoimainen jo kuusi vuotta ampumahiihdon maailmacupissa. Omissa silmissäni hän on voittajakanditaatti miesten olympialaisissa lähes matkalla kuin matkalla.

Naisten yhteislähdön Anterselvassa voitti Daria Domratcheva, 31. Hän edustaa yhä Valko-Venäjää, vaikka onkin avioitunut norjalaisen Ole Einar Björndalenin kanssa ja asuu Norjassa.

Daria Domratscheva on sekä sympaattinen ihminen että kova luu laduilla ja ammunnoissa. Kuva: Wikimedia Commons

Seuraan enemmän naisten ampumahiihtoa. Jos suomalaisista puhutaan, ainoa mitalikortti olisi Kaisa Mäkäräinen, 35. Hän on kotoisin Kainuun Ristijärveltä, mutta on rakentanut/rakennuttanut talon Joensuuhun avomiehensä kanssa. Kaisan iän huomioonottaen olympialaiset tullee olemaan viimeinen suuri pyllistys. Toki ah-ura voi jatkua senkin jälleen – onhan Ole Einar Björndalenkin sentään 43 vee. Mutta Ole Einar ei enää osallistu 2018 olympialaisiin kilpailijana, vaan on vaimonsa Daria Domratschevan tukijoukoissa. Daria on muuten eräs naisten voittajasuosikeista.

Naisten osastolla

Kaisan hiihtovauhti on hyvää eli sarjan parhaimmistoa. Monessa kisassa ollut myös nopein. Ampumavarmuus on ollut ongelma, kuin myös ampumanopeus.

Naisten puolella voittajakanditaatti ei olekaan niin selkeä kuin miesten. Totta kai Kaisa Mäkäräisen soisi lopettavan uransa kultamitaliin tai -mitaleihin. Mutta kilpailu on ankaraa.
Sarjan nopeita ampujia ovat olleet Italian Dorothea Wierer, 27, Saksan Laura Dahlmeier, 24, ja Norjan Tirill Eckhoff, 27. Mutta ampumahiihdossa on tekijänä myös hiihtovauhti. Jokerikortteja on naisten puolella enemmän kuin miesten.

Kainuun nainen Kaisa Mäkäräinen on Suomen paras toivo Etelä-Korean olympialaisissa. Kuva: Wikimedia Commons

Tässä onkin ampumahiihdon viehätys minun silmissäni. Ja Keski-Euroopan silmissä, jossa laji menee täysille katsomoille. Kontiolahdella on hyvä jos saadaan jokunen tuhat maksavaa katsojaa.

Kontiolahden kisat

…ovat ainoat Suomessa järjestettävät ampumahiihdon maailmancupin kilpailut. Vuonna 2018 ne järjestetään välillä 8.-11-3.2018. 8. maaliskuuta on miesten pikakilpailu, 9.3. on naisten pika, 10.3. on sekapariviesti ja sekaviesti ja sunnuntaina viimeisenä päivänä 11.3. miesten ja naisten yhteislähdöt.

Yleisötavoite on kunnianhimoiset 33.000. Liputkin maksavat jotain rahaa. A-katsomoon ennakkoon ostettuna päiväliput 30-35 euroa, paikanpäältä ostettuna 35-40 eur. Eläkeläisille 5 euron halvennus, lapset puoleen hintaan. Kokoaikainen lippu aikuisilta 110 eur, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 80 eur. B-katsomoon vähemmän ja latukatsomoon vieläkin vähemmän. Lippujen hintatiedot tästä.

Omalta osaltani tämä on harmien harmi, ties kuinka monta vuotta peräkkäin. Samaan aikaan kun on Euroopan suurin asenäyttely IWA 2018. Se on taas minulle raaka työkeikka. Mutta ehkä jonain vuonna pääsen vielä seuraamaan kauden avausta Östersundiin Jämtlantiin. Jos se ondaisi marraskuussa 2018?