Tämä ei nyt ole enää uutinen mutta juttu on tarpeeksi hyvä kerrottavaksi. Maailmassa arvioidaan olevan miljoona valkoposkihanhea. Ne talvehtivat Hollannnissa ja viettävät kesät Karjalassa, Novaja Zemljalla tai muualla Venäjällä. Nyt tänä syksynä – jostain syystä – lintujen GPS flippasi ja noin 300.000 linnun parvi laskeutui maantalousyrittäjä Juha Sajomaan tulvivalle pellolle. Kolmasosa maailman valkoposkihanhista!

Turisteja ja lintubongareita tuli paikalle arviolta 1000. Maanviljelijät saattoivat vain katsella voimattomana kun sato meni hanhien suihin. Pellot olivat niin pehmeät että ne eivät kestäneet korjuukoneita.

Sajomaa suhtautui tappioon stoalaisella tyyneydellä. – Maanviljelijä elää luonnon kanssa ja kunnioittaa sitä mitä luonto antaa ja jättää antamatta.

– Tietysti, jos hanhien määrä alkaa olla tuota luokkaa, voi pohtia näiden uhanalaisuutta. Sorsat alavat olla vähissä. Ehkä sorsastuksessa voisi pitää vähän taukoa ja keskittyä hanhenmetsästykseen. Tämä vaatisi rukkausta metsästyslakiin.

– Linnut ja naudat sopivat huonosti yhteen salmonellan takia, mutta eiköhän talvi hoida tuon ulosteasian pois päiväjärjestyksestä. Linnunsonnassa on kovasti fosforia. Yhdyskuntajätteeseen verrattuna se on luomukamaa. Ei ole lääkejäämiä.

Norman erinomaiset sivustot

Alunperin norjalainen patruunavalmistaja Norma muutti vuonna 1902 Oslosta juuri rajan taakse Ruotsin puolelle Åmotforsiin. Ja on ollut siellä siitä lähtien ja on yhä. Norma on kaliiperikuningas ladaten 110 kaliiperia. Uskoakseni tämä on eräs maailman laajimmista valikoimista. Norma tekee itse hylsyjä ja luoteja, mutta ostaa ruudin ja nallit, mahdollisesti emoyhtiö RWS:ltä.

Norman sivusto on tutustumisen arvoinen. Siellä on valtavasti tietoa kuudella kielellä vaan valitettavasti ei suomeksi. Tietysti netti tarjoa käännöstä. Tulos voi hymyilyttää, naurattaa tai itkettää.

Normalla on ollut useita omistajia. Vuonna 1990 saksalainen Dynamit Nobel (= RWS) osti Norman. Vuonna 2002 sveitsiläinen RUAG osti Dynamit Nobelin, jonka seurauksena Normakin tuli osaksi RUAG-konsernia. Toisaalta, Norma osti äskettäin ruotsalaisen haulipatruunanvalmistajan Gyttorpin. Gyttorp taas oli ostanut vuonna 2007 Suomen maahantuojansa Erämaan Ruutiaitan ja sen nimeksi vaihdettiin Gyttorp Finland Oy. Kaikki tässä mainitut yritykset siis kuuluvat nyt RUAG-konerniin.

Norman toimitusjohtajana toimii suomalainen Paul-Erik Toivo.

Norma kertoo piippujen eliniästä eri luodeilla ja eri latauksilla. Kaliiperi on aina sama, 6,5 x 55SE. Ylinnä Diamond Line Bana, keskellä tompakkiluoti, alinna Diamond Line Fält. Diamond Line-luodeissa käytetään molybdenidisulfidia. Kuva: Norma:cc