Iltalehti kertoi 4.1.2018 että ”USA:ssa tehtiin viime vuonna ennätykselliset 345 joukkoampumista”. Tunnetuin oli lokakuussa Las Vegasissa tapahtunut, jossa kuoli 59 ja yli 400 haavoittui. Kaiken kaikkiaan joukkoampumisissa kuoli USA Todayn mukaan 239 ihmistä.

Kaiken kaikkiaan USA:ssa kuoli ampuma-aseiden käytössä 15.500 ihmistä ja 31.000 haavoittui. Lisäksi aseilla tehtiin 22.000 itsemurhaa. 71 % ampumisista tapahtuu yksityisasunnoissa. Taustalla on useimmiten perheriita tai uhkaava avioero.

USA:n aseiden lukumäärää ei tiedä Donald Trump’kaan. Mutta olen nähnyt ja kuullut arvioita 270 – 310 miljoonaa (esimerkiksi Quartz Media LLC).

Mutta 3 % amerikkalaista omistaa puolet kansakunnan aseista, joten omistus on keskittynyt. On ns. gun nuts’eja eli entusiasteja. Esimerkiksi Las Vegasin murhaajalta Stephen Paddockilta löydettiin 47 asetta.

Jos ostat uuden aseen aseliikkeestä, se pitää useimissa osavaltioissa rekisteröidä. Mutta USA:ssa on useimmissa osavaltiossa erikoinen ilmiö, Gun Show. Käytettyjä aseita myydään kirpputoriperiaatteella, eikä aseen myyjän (eikä ostajan) tarvitse täyttää minkäänlaisia lomakkeita. Käypäinen henkkari on greenback dollar eli George Washingtonin kuva.

Tikka-kivääreitä Canadian Rangerseille

Canadian Rangersit on v. 1942 perustettu eräänlainen Kanadan PV:n reservijoukko, yhdellä tapaa Ratsupoliisi Kingin seuraaja. Sako sai solmittua 2015 kaupat, jonka arvoksi on ilmoitettu 1,5 miljoonaa Kanadan dollaria. Ensimmäiset 125 kivääriä valmistettiin Riihimäellä, mutta loput noin 6500 kivääriä valmistetaan Sakon lisenssillä Colt Canadan tehtailla Kitchener, Ontariosssa. Osa palikoista tulee kuitenkin Riihimäeltä.

Kiväärin pohjana on Tikka T3 CTR (Compact Tactical Rifle), mutta siihen tehdään joitain pienehköjä Rangersien toivomia muutoksia. Mm. tukki tulee olemaan Kanadassa valmistettu laminaattitukki. Kaliiperi on 308 Win. Yhdessä laukun, puhdistus- ja huoltovälineiden sekä patruunoiden kanssa yhden paketin hinnaksi on laskettu noin 4.000 CAD (noin 2.650 euroa).

Manufactured by Colt Canada under Tikka license: Käytetään nimityksiä C14 tai NCRR (”New Canadian Rangers Rifle”).

Tikoilla korvataan yli 70 vuotta vanhat Lee-Enfield SMLE-kiväärit, jotka olivat englantilaispohjaisia ja kaliiperissa 303 British.

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen: ”Sen sijaan kaupan arvo on huomattavasti suurempi kuin aseiden kappalemäärä antaa ymmärtää. Myös kaupan imagoarvo on Sakolle hyvin tärkeä. Kanadan kauppa ei tuo Riihimäelle uusia työpaikkoja, mutta se vahvistaa sen, että tehdas pyörii täysillä.”