Kukaan ei ole välttynyt Suomi 100-hypeltä. Kerron parista oman alani tuotteesta.

Sako TRG 22

Sako on tehnyt facebook-tiedotteen, joka kuuluu seuraavasti:

Sako on valmistanut rajoitetun, numeroidun erikoiserän lumi maastokuvioisia Sako TRG 22 -tarkkuuskivääreitä 100-vuotiaan Suomen innoittamana. Tämä juhlamalli tulee olemaan keräilyharvinaisuus.

Sako TRG 22 model Suomi 100 on lumikamottu. Kuva: Sako

Suomen Suojeluskunnan ase- ja konepajaksi perustettu, nykyään maailmalla tunnettu kivääri- ja patruunavalmistaja SAKO, on kulkenut tiiviisti mukana Itsenäisen Suomen tarinassa. SAKO on halunnut kunnioittaa perinteitään ja ennen kaikkea 100-vuotista isänmaataan valmistamalla 100 numeroitua kappaletta Sako TRG 22 ”Finland 100” -tarkkuuskivääriä.

Ase numero 3. luovutettiin 13.12.2017 Sakon ja Puolustusvoimien pitkäaikaisen yhteistyön kunniaksi Puolustusvoimille Sakon toimitusjohtajan Raimo Karjalaisen toimesta. Aseen vastaanotti Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg Sakon toimitiloissa. Numerot yksi ja kaksi jäävät perinteiden mukaan Sakon ja Berettan omiin museoihin.

TRG 22 ”Finland 100” -juhlamalli valmistetaan kaliiperissa .308 win. Tämän keräilyharvinaisuuden tukin ja kehyspiipun valkoinen maastokuvio kuvastaa Suomen ankaraa talvea ja on samalla kunnianosoitus talvisodan sankareille, jotka säilyttivät Suomen itsenäisyyden vaativissa olosuhteissa.

Sako TRG 22 ”Finland 100” -tarkkuuskiväärin kehykseen on laseroitu teksti ”Finland 100” sekä aseen sarjanumero. Ase on pakattu kantolaukkuun, jonka mukana tulevassa juhlaveitsessä on samat kaiverrukset kuin aseessa. Juhlamalliin kuuluu lisäksi kaksi lipasta, avotähtäimet, bipodi ja suujarru.

Osan juhlamallista Sako tulee lahjoittamaan hyväntekeväisyyshuutokauppoihin ympäri maailman. Loput juhlamalliaseista toimitetaan myyntiin sekä Suomeen että ulkomaille. Kaikki aseet ovat jo asiakkaiden varaamia.
– – –

Sako 100 toimitetaan kovassa laukussa ja bipodin sekä veitsen kera. Kuva: Sako

Eli valitettavasti näitä numeroitua aseita ei liene enää julkisessa kaupassa. Tietysti jotkut niistä tulevat jälleenmyyntiin. Enkä ihmettelisi, jos Sako valmistaisi vielä jälkikäteen erän ilman tuota 1-100 numerointia.

Marttiinin Suomi 100

Rovaniemeläinen Marttiini perustettiin v. 1928. V. 2005 se myytiin Rapala VMC Oyj:lle. Marttiini on tehnyt Suomi 100 juhlapuukon, jonka nahkaisessa tupessa toistuu tuo valkoinen teema, mutta itse puukko on perinteinen vähän lapinleukumainen visakoivukahvalla. Puukko toimitetaan lahjalaatikossa.

Marttiini on uskaltanut ilmoittaa suositushintojakin:

• Pronssi 149 eur
• Hopea 399 eur
• Kulta 7990 eur

Nimet viittaavat juhlahelan materiaaliin. 11 cm terä on ruostumatonta kromiterästä. Puukon koko pituus on 22 cm.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin on saanut hopeaisen version puukosta Mäntyniemessä 15.12.2017. Tämä on Marttiinin traditio. Yritys on lahjoittanut joka 10. vuosi puukon istuvalle tasavallan presidentille.

Marttiinin Suomi 100, tässä hopeaversiona. Kuva: Marttiini