Nammo Lapuaan kuuluva ruutitehdas Vihtavuori on ilmoittanut lisäävänsä uuden ruutityypin täyttämään korkeaenergisten N560 ja N570 välisen aukon. Ruudin kerrotaan sopivan erityisesti kaliiperille 338 Lapua Mag. ja 250 grs (16,2 g) luodille. Mutta sitä voidaan käyttää myös kaliiperien 7 mm Remington Mag., 30-06, 300 Win. Mag., 300 Norma Mag. ja 338 Norma Mag. lataamiseen.

N565 on Vihtavuoren uusin ruuti. Kuva: Vihtavuori

N565 on perforoitu ja ekstrudoitu ns. ”single base” ruuti. Sen tiheys on 960 g/l ja energiasisältö 4000 J/g. Ruutiin on lisätty ”decoppering agent” eli kemikaali, joka vähentää piipun kuparoitumista. Lisäksi siihen on lisätty hygroskooppinen stabilointiaine mikä auttaa ruudin vakautta erilaisissa ympäristöoloissa. Ruutijyvän koko on suunnilleen sama kuin N560-ruudissa. Vihtavuori kertoo ruudin luistavan hyvin annostelulaitteissa.

Uusi ruuti on saatavilla vuoden 2018 aikana.

Lapuan ja SK:n 22 LR paletit

Molemmat patruunat valmistetaan Saksassa Schönebeckissä samassa tehtaassa. SK:n palettiin kuuluu kuusi patruunaa: Rifle Match, Pistol Match, Pistol Match Special, Biathlon Sport, Standard Plus ja bulkkipakattu Magazine. Schönebeckin tehdas on Euroopan kolmanneksi vanhin patruunatehdas, perustettu 1829.

SK on nykyisin Nammo Lapuaan kuuluva brändi. Kuva: Nammo Lapua

Lapua aloitti vuonna 1923 nimellä Valtion Patruunatehdas (VPT). Alkuun tuotteet olivat räätälöidyt sotilastarkoituksiin, mutta reunasytytteisten 22 LR-patruunoiden tuotanto alkoi vuonna 1947. Tuotanto siirrettiin vuonna 2008 Saksaan lähemmäs valtamarkkinoita. Lapua ilmoittaa esitteessään, että ampumahiihdossa se pitää yli 90 % markkinaosuutta.

Lapualla on tänä päivänä kuusi patruunaa: Lippulaivana X-Act, sitten Midas+, Center-X, Pistol King, Pistol OSP ja Polar Biathlon.

Lapualla on tällä hetkellä kuutta laatua 22 LR-patruunoita. Kuva: Nammo Lapua

Uusi aselaki on astunut voimaan

…joulukuun 1 päivänä. Tavalliselle aseenostajalle merkittävämmät uudistukset ovat soveltuvuustestin poistaminen (vihdoinkin!), kotipaikkasidonnaisuuden poistaminen ja ns. ”ostoluvan” ajan pidentäminen jopa vuodeksi, erityisestä syystä jopa kahdeksi vuodeksi. Lisätietoja tästä Poliisin tiedotteesta.

Toisaalta asekeräilijöitä uusi aselaki rokottaa.