Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sisäministeri Paula Risikko ovat allekirjoittaneet lait ampuma-aselain muuttamisesta 622/2017 (voimaan 1.10.2017) ja 623/2017 (voimaan 1.12.2017). Voit katsoa uudet pykälät linkkiä klikkaamalla.

Jos haluat perehtyä hallituksen esitysten kautta asiaan perusteellisemmin, 622/2017:n ja 623/2017:n perustelut löytyvät tästä.

Pohjalainen sisäministeri Paula Risikko (kok) ei ole osoittanut virkakaudellaan asekielteistä suhtautumista. Kuva: Valtioneuvosto

Käytännön merkitykset

Suurin käytännön merkitys tavalliselle aseen ostajalle on, että 1.12.2017 lähtien surullisen kuuluisa soveltuvuustesti siirtyy historiaan. Se on ollut kynnyskysymys, jonka seurauksena moni asekauppa on jäänyt tekemättä. Tyypillisesti henkilö, joka ei ole koskaan käyttänyt tietokoneen käyttöliittymää eli näppäimistöä, ei ole halunnut vanhemmilla päivillään enää sellaiseen ryhtyäkään.

Toinen helpotus on, että vuoden 2000 jälkeen rekisteröityä ampuma-asetta ei tarvitse kaupan jälkeen enää välttämättä käydä näyttämässä poliisilaitokselle. Poliisi voi kuitenkin esittää pyynnön tulla näyttämään ase milloin se niin oikeaksi näkee.

Kolmas: Ns. vaihtokaliiperisten aseiden (esim. Sako Quad tai Sauerin monet mallit) byrokratia helpottuu.

Neljäs: Aseluvan käsite laajenee niin että siihen voidaan liittää hankkimisoikeus (”ostolupa”). Tämä voidaan panna vireille sähköisesti (”netissä”) mistä vain. Pollarilaitokselle tarvitsee mennä vain, jos käsky käy.

Viides: ”Vanhoille” aseiden omistajille voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevia aselupia. Henkilön ensimmäinen aselupa on kuitenkin pääsääntöisesti määräaikainen. Tämä pykälä (42 §) on kuitenkin hieman kryptinen.

Kuudes: Hankkimislupa voi olla voimassa ”enintään vuoden”. Todennäköistä on, että se myönnetään vuodeksi. Tämä helpottaa halutun aseen metsästämistä.

44 § rajaa ns. lopetuspistoolit kertatulipistooliin (joita on hyvin vähän markkinoilla) tai revolveriin (joita on paremmin). Avainsana on ”pienois”, eli ainoastaan kaliiperit 22 Short, 22 LR ja 22 WMR käyvät. Esimerkiksi High Standard 22 Short pistooleita olisi markkinoilla pilvin pimein ja puoli-ilmaiseksi, mutta niille ei siis saa lupaa loukkupyynnin lopetuskäyttöön, koska toiminta on itselataava kertatuli. Olisi teknisesti täysin mahdollista muuttaa nämä pistoolit kertatulimoodille, mutta se taas vaatisi asesepän töitä ja todistuksen muutoksesta. Taitaa olla liian töisevää ja hintavaa.

Lisäksi pistoolin (”yhdenkäden ase”) aselupaan vaadittu kahden vuoden harrastuneisuussääntö jatkuu ennallaan. Mutta kannattaa muistaa: ”Aktiivisen harrastuksen jatkumista koskevaan kahden vuoden ajanjaksoon lasketaan puolet aseellisessa palvelussa asevelvollisena suoritetusta palvelusta tai puolet naisten vapaaehtoisessa asepalvelussa suoritetusta palvelusta.”

Lisää tulossa

Vuonna 2018 on odotettavissa lisää muutoksia aselakeihin. Paljon puhuttu digitalisaatio voi tuoda niitä. Saattaa olla, että aseluvan voi saada käymättä pollarilaitoksella kertaakaan. Tämä lienee tervetullutta haja-asutusalueella asuville. Toisaalta, sähköinen asiointi edellyttää internet-yhteyttä, tietokonetta ja sen käytön osaamista. Mutta luvattu on, että vanha kunnon paperiasiointi jatkuu tulevaisuudessakin.

Lisäksi EU:n asedirektiivi on pantava täytäntöön ensi vuoden aikana. Tämä koskee lähinnä vain suurilipaskapasiteettisia aseita ja myös itse lippaita. Tein aiheesta blogin jokin aika sitten ja myös aikataulusta.

SAHS:n huutokaupan vasarahinnat

Ikaalisten 3.9.2017 tapahtuneen Gunshow-huutokaupan toteutuneet vasarahinnat on julkaistu. Voit katsoa ne tästä. Sitä kautta voi peilata omien aarteiden arvoa. Myytävänä oli 440 kohdetta. Kaikki eivät menneet kaupaksi, mutta osviittaa tämä hintaluettelo antaa.