Sibbo Skyttegille rf (SSG) on Uudenmaan Sipoossa toimiva ampumaseura, joka on perustettu 1961. Se on eräs Suomen suurimmista noin 1140 jäsenellään. Seura on virallisesti kaksikielinen mutta käytännössä jäsenistön enemmistö on suomenkielistä. Sillä on suuri keskusampumarata Sipoossa Öljytien varrella Savijärven itäpuolella. Osoite on Ampumaradantie 105, 04130 Sipoo. GPS-koordinaatit (WGS84) ovat N 60°21.838′, E 025°21.887′.

SSG on mahtiseura ampumaurheilun alalla.

Käytännössä pääkaupunkiseudun ampujat käyvät Sipoon radalla. Malmi ja Viikinmäki ovat suljetut aikaa sitten. Santahamina ja Upinniemi ovat sotilasalueita, joista tulee oma hankaluutensa. SSG omistaa rata-alueensa, joka luo toiminnalle jatkuvuuden turvaa. Radalla käy vuositasolla noin 15.000 ampujaa harjoittelemassa. Kilpailuita järjestetään SM-, PM-, EM- ja jopa MM-tasoilla.

SSG:llä on 11 haulikkorataa (skeet, trap, sporting, compak sporting), riistamaaliradat 50 ja 100 m, 50 ja 100 m kivääriradat, practical-alue ja harvinaisuutena siluettirata pistoolille, revolverille ja kiväärille. Kiväärisiluetin ampumamatkat ovat 200, 300, 385 ja 500 m, joten rata vaatii paljon tilaa. Sipoossa järjestetään siluetin MM-kilpailut v. 2018. Vuonna 1998 SSG järjesti samoin MM:t.

SSG:n radoilta puuttuvat ainoastaan 300 m kivääri ja 25 m kääntyvien taulujen pistoolirata. Riistamaaliradoilla on SIUS:in elektroniset taululaitteistot.

Ennätystehtailua

SSG:n jäsenistöstä löytyy 11 maailmanmestaria: Sami Mäkelä, Petri Savinainen, Pia Nybäck, Mopsi Veromaa, Marko Nikko, Juhani Lehtosaari, Juha-Matti Saari, Tomi Korpi, Aappo Korpi, Kim Leppänen ja Teemu Rintala. Lajit ovat olleet siluetti, haulikko, kasa-ammunta ja practical.

Euroopan mestareita löytyy samoin 10: Juhani Lehtosaari, Sami Mäkelä, Pia Nybäck, Marko Nikko, Petri Savinainen, Ari Salin, Timo Näätänen-Lihavainen, Aki Tanninen, Juha-Matti Saari ja Mika Riste.

Voimassa olevia Suomen ennätyksiä (tilanne 15.3.2017) SSG:n jäsenillä on huikeat 55 kpl. Tilastoa johtaa kiväärisiluettia ampuva Marko Nikko, 15 kpl. Toisena tulee Timo Näätänen-Lihavainen (mustaruuti) 10 kpl. Kolmantena on Sakari Viertola (mustaruuti) 9 ennätyksellään.

SSG:läisiä on ollut tai on yhä Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) hallituksessa mm. seuran sihteeri Curt ”Quije” Sjöblom ja Pia Nybäck (s. Julin).

Pohjolan malja

Vakuutusyhtiö Pohjola on kauan sitten lahjoittanut kiertopalkinnon, jonka saa ampumaseura, joka on kahminut vuoden aikana eniten SM-kilpailuiden pisteitä. SSG on voittanut Pohjolan maljan jo 12 kertaa, joista 9 kertaa peräjälkeen (2008-2016).

Jos ammuntaa halua harjoittaa, SSG:n piireistä löytyy sekä kannustusta että nimekkäitä esikuvia tai ”roolimalleja”, niin kuin nykyään sanotaan.

SSG:n pitkäaikainen jäsen Petri Palo on eräs SE-haltijoista (1-trap Y50). Tämä tosin vanhenee tänä vuonna koska kiekkojen määrät ovat muuttuneet. Kuva: Pekka Suuronen