Espoolais-kouvolalainen Eräliike Riistamaa tuo maahan Yhdysvaltojen South Dakotasta Boyds-merkkisiä asetukkeja pitkiin aseisiin ja muutamaan pistooliin. Boyds Gunstock Industries on toiminut vuodesta 1986. Yrityksen toiminta-ajatus on jännittävä ja tukkien valikoima valtava. Vailla turhaa vaatimattomutta yritys ilmoittaa tarjoavansa maailman suurinta aftermarket-tukkivalikoimaa kilpailukyiseen hintaan. Tietokoneohjattu koneistus on varmasti eräs yrityksen tukijalkoja.

Espoon Riistamaan Jaakko Siivonen esittelee Boydsin laminaattitukkia. Kuva: Pekka Suuronen

Riistamaan kotisivuilla on ohjeita tukin valintaan. Riistamaa on kääntänyt tärkeimmät ohjeet ja termit suomeksi. Espoon varastossa on tukkeja muutamille aseille kuten Tikka T3, Sako Quad ja Browning A-Bolt. Boydsin huikea valikoima avautuu, jos englannin kieli luistaa, internetin käyttö on hallussa ja kun mennään Boydsin omille sivuille.

Laminaattitukin ulkonäkö on monen aseenomistajan mieleen, ja taas toisten ei. Kuva: Pekka Suuronen

Valtava valikoima

Boydsin hakukoneessa valitaan ensimmäiseksi aseen merkki eli brändi. Niitä näyttää olevan satoja. Otetaan vaikka Tikka koskapa se lienee Suomen markkinajohtaja. Valitaan ”Model” T3. Valitaan ”Action”, joka tarjoaa kolmea vaihtoehtoa. Valitaan ”Factory barrel”. ”Shape” boksissa tuleekin sitten jo 14 Boydsin tukkivaihtoehtoa. Otetaan vaikka malli ”Prairie Hunter” joka voisi olla lähellä suomalaista makua. Toinen suosittu tukkimalli on peukaloreikäinen tukki. Ja kolmas on Boydsin uutuus, säädettävällä perällä ja poskipakalla varustettu At-one. Seuraava boksi on ”Finish” eli tukin viimeistely. Valitaan ”Finished” eli loppuun viimeistelty ja klikataan ”GO”. Saadaan kolme vaihtoehtoa. Klikkaa kuvaa ja ”View larger” näet suuremman kuvan lopputuloksesta.

Hinnaksi ilmoitetaan 129 USD. Kun tilaat Riistamaalta, dollarimäärä laitetaan euroiksi ja lisätään 90 eur, eli Suomen hinnaksi tulee 219 euroa. Lisähinnalla katetaan Suomen alv 24 % ja rahti USA:sta. Tyypillinen toimitusaika on 1-2 kuukautta.

Kustomoinnin optiot

Neljäs ikoni valikkoruudussa sanoo ”Customize your own stock”. Täältä se riemu repeää. Voit valita esimerkiksi laminaattipuun värit, viimeistelyn (esimerkiksi lakkauksen kiillon), tukin karhennukset, vedon pituuden, perälevyn (esimerkiksi Pachmayr, Limbsaver, Kick-Eze), spacerin värin, etutukin päätteen, puolipistooliperän päätteen, säädettävän poskipakan, laserkaiverruksen (lukuisia teemoja, omat nimikirjaimet ja lähes mitä vaan).

Jokaisesta herkusta joutuu maksamaan jotain, joka lisätään loppusummaan. ”Turhamaisuudesta” pitää maksaa. Kun lista on käyty läpi, saat loppusumman. Ja siihen sitten se 90 euroa päälle.

Tässä esimerkissä oltiin konservatiivisia tukin mallin suhteen. Mutta Boydsilla on myös hurjemman näköisiä tukkeja, esimerkiksi Blaster ja SS Evolution. Samoin väriyhdistelmiä on lukuisia.

Boyds Sky Laminate SS Evolution edustaa luurankotyyppistä tukkia. Kuva: Boyds

Ei tarvitse käyttää paljoa mielikuvitusta, kun aseessa on jo sellainen tukki että toista ei hevin tule vastaan. Kysyin Riistamaan Jaakko Siivoselta, onko ulkonäkö ostajan päämotivaatio?

– Varmasti se on eräs suuri motivaatio, mutta voimme puhua myös tukin päivityksestä. Joskus asiakas on vain tyytymätön olemassa olevaan tukkiin. Tai se on kärsinyt käytössä vähän liikaa.

Riistamaan Espoon osoite on Kotitontuntie 5 Niittykummusssa. Kouvolan osoite on Tapiontie 2. Mutta Riistamaa harjoittaa myös suuressa määrin postimyyntiä.

Boyds Zombie Laminate Featherweight Thumbhole-tukki. Kuva: Boyds

Espoon Riistamaalla on rittävästi ilmaisia pysäköintipaikkoja. Kuva: Pekka Suuronen