Nammo A/S on lähettänyt lehdistötiedotteen, jonka mukaan Nammo perustaa Yhdysvaltoihin jakelukeskuksen kaupallisille patruunabrändeille. Nämä kaupalliset brändit ovat Lapua, SK (Nammo Schönebeckin tehtaan oma brändi), Vihtavuori ja Berger. Lapua valmistaa keskisytytteisiä patruunoita, niiden hylsyjä ja monenlaisia luoteja. Lapuan ylpeyksiä ovat lyijytön (kuparinen) Naturalis-luoti metsästykseen sekä ME-luoti Scenar tarkkuusammuntaan.

Lapua Scenar tunnetaan huipputarkkana tarkkuusluotina. Kuva: Nammo Lapua

Nammo Schönebeck valmistaa Saksassa 22 LR-kaliiperin reunasytytteisiä patruunoita brändeillä Lapua ja SK, niiden hylsyjä ja luoteja sekä tekee hylsyjen nallimassauksen. Vihtavuori valmistaa ruutia ja räjähteitä Laukaassa. Siviilipuolella puhutaan relo-ruudista eli jälleenlataajien (reloading) käyttämästä ruudista. Tällä brändillä on USA:ssa hyvä maine. Aivan uutena tuotteena tulee Berger Bullets, joka on amerikkalainen valmistaja. Se liittyi Lapuan tiimiin joulukuussa 2016. Bergerin luodeilla on hyvä maine kasa-ampujien keskuudessa, mutta viime vuosina joukkoon on liitetty myös metsästys- ja viranomaisluoteja.

Uutta logistiikkayritystä kutsutaan nimellä Capstone Precision Group. Se tulee asettumaan Missourin osavaltion Pettisin piirikuntaan, eli USA:n maantieteessä aivan ”kirkko keskelle kylää”. Se sijaitsee lähellä Sedalia, Missouria. Sieltä on kotoisin Adam Braverman, jonka Lapua palkkasi runsaat 20 vuotta sitten edunvalvojakseen. Adamin taustana oli Sierra Bullets, joka sijaitsee Sedaliassa. Voitaisiin ajatella, että Euroopasta tuotavien tuotteitten jakelukeskus olisi paremmin sijoitettu itärannikolle. Mutta kolikolla on monta puolta, kuten esimerkiksi osavaltiokohtaiset aselait ja varastoinnin sääntelyt. Nammo on päätöksensä tehnyt.

Lapuan markkinointipäällikkö Erkki Seikkula (vas.) toimii Lapualta. Jörg Melcher toimii Saksan Schönebeckissä. Kuva: Matti Erkkilä

Lapualla ja Vihtavuorella on ollut hyviä ja nimekkäitä maahantuojia. Esimerkiksi ruutivalmistaja Hodgdon Powder Company on toiminut Vihtavuoren maahantuojana. Kuuluisa tukkuri Graf & Sons on tuonut maahan Lapuan tuotteita. Kuitenkin oma maahantuonti- ja jakeluyritys varmistaa keskipitkän tähtäimen strategian suunnittelun. Toki oman yrityksen perustaminen maksaa rahaa, Nammon ilmoituksen mukaan alkuun miljoona dollaria. Alkuun työvoimaa tulee olemaan 13, joka kasvaa 21:een viidessä vuodessa. Näin kertoo pienkaliiperidivisioonan suomalainen johtaja Raimo Helasmäki.

Nammo on monikansallinen puolustusvälineyhtymä, jolla on 2200 työntekijää 30 tehtaassa ja 14 maassa. Urheilullista puolta edustavat lähinnä Lapua, Vihtavuori, SK ja Berger. USA:ssa Nammolla oli jo ennestään 400 työntekijää, joista urheilullisella puolella muutama Arizonan Mesan koeampumaradalla. Mesassa (lähellä Phoenix, Arizonaa) on myös pienehkö patruunatehdas, jossa valmistetaan erikoispatruunoita lähinnä erikoiskäyttöön kuten viranomaisille ja sotaväelle.

Motonet osti Erätukun brändejä

Jonkinlaisena yllätyksenä kuultiin 3.7.2017 että autotarvikeliikkeenä tunnettu Motonet on ostanut Erätukku Oy:n konkurssipesästä brändit JahtiJakt, Woodlander ja Otso (asekaapit).

Motonetillä on Suomessa 29 tavarataloa ja yksi Virossa. Motonetin liikevaihto on 270 meur. Työntekijöitä on noin tuhat. Eli esimerkiksi aseiden turvakaappeja voi vast’edes ostaa Motonetistä.

DDuplexin maahantuonti Hjorthille

Latvialainen DDuplex erikoistuu haulikon täyteispatruunoihin. Vieläpä niin, että luotimateriaali on teräksen ja muovin matriisia. Haulikon täyteisten (slugs) käyttö on sallittu esimerkiksi peurajahdissa, mutta hirveä niillä ei saa ampua.

Tarpeeksi vanhat ERÄ-lehden lukijat muistavat, miten edesmennyt ERÄ:n aseavustaja P. T. Kekkonen oli haulikon täyteisten tulisieluinen puolestapuhuja. No täyteiset sitten lopulta sallittiinkin, mutta ei niistä tainnut hittituotetta tulla. Tein Juha Rannikon, villikarjuammunnan maailmanmestarin, avustuksella joskus printtilehteen täyteisjutun. Kyllä ammattimiehen käsissä haulikon täyteisten osumistarkkuus oli aivan riittävä.

No nyt on sitten DDuplex-täyteisiä saatavilla niiden faneille. Projektiilin painot ovat 28-32 g välillä.