Sisäministeriö on ilmoittanut 28.6.2017, että ampuma-aseluvan hinta nousee 1.7.2017 79 eurosta 86 euroon (+ 8,9 %). Syyksi SM kertoo seuraavaa:

”Syy hintojen nousuun on poliisin maksullisen toiminnan ennakoitu alijäämäisyys vuonna 2017, joka johtuu muun muassa arviota suuremmista yleiskustannuksista vuonna 2017. Hinnantarkistuksilla varmistetaan maksullisen toiminnan kustannusvastaavuus loppuvuoden osalta.”

Hinnat nousevat tuosta vain, viileällä 2 vrk varoitusajalla. Aseluvat eivät ole ainoa korotus, vaan mm. passien ja henkilökorttien hinnat nousevat myös. Olen lukevinani rivien välistä, että aseluvan hinnan korotus on ”fiskaalinen” eli rahaa vain pitää kerätä enemmän.

Aseen hallussapitolupa on pankki/luottokortin näköinen ja kokoinen muovikortti, jonka uusi hinta on 86 euroa. Kuva: Poliisi

Herää kysymys, paljonko poliisin ”maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuden” alijäämäisyydestä johtuu esimerkiksi aseluvan hakijan soveltuvuustestistä, josta kerroin edellisessä blogissani.

En tietysti tunne enkä tiedä poliisin luvanmyöntämistoiminnan kustannusrakennetta. Täytyy toivoa että siellä ei ole paljon soveltuvuustestin kaltaisia syöppöjä. Soveltuvuustestiä varten oli hankittava tietokoneita ja rakennettava varta vasten testin suorituspaikka. Tämän paikan kun pitää olla poliisiviranomaisen välittömän valvovan silmän alla. Nääs, ettei testattava pääsisi lunttaamaan…

Aseluvan hintakehitys

Kun palasin Suomeen v. 1985 ja hankin asearsenaalille luvat, hinta oli muistini mukaan 15 markkaa. Yhdelle pahviluvalle kirjoitettiin kaikki aseet samaan hintaan. Kun Suomessa mentiin eurovaluuttaan 1.1.2002, käytettiin muunnoskerrointa 1 eur = n. 5,95 mk. Siis v. 1985 aseluvan hinta olisi v. 2016 euroissa 2,52 eur. Kun aselupa on nyt 86 eur, on sen hinta noussut 32 vuodessa yli 34-kertaiseksi tai runsaat 3400 prosenttia.

Tilastokeskuksen rahanarvokertoimen mukaan vuoden 1985 15,00 Suomen markkaa olisi tänään 4,89 euroa. Tässä on otettu huomioon elinkustannusindeksi ja inflaatio. Aseluvan hinta on siis yli 1700 % kalliimpi kuin muut tuotteet olisivat.

Vaikutus käytettyjen aseiden kauppaan

POHA:n asehuutokaupoissa on tällä hetkellä voimassa 50 euron minimihuuto. Jos aselupa maksaa 86 euroa, menee yhä enemmän aseita ”pataan”. Tässä ei sinänsä ole surkuttelemisen aihetta. Aseiden pitää päästä huonoimmasta päästä taivaaseen niin kuin autojenkin pitää. Asekannankin tulee uudistua. Tosin asehistoriaakin menee saman pesuveden mukana.

Käytettyjen aseiden kauppa tulee lisääntyvästi kärsimään. Takavuosien suosittuja 22-pistooleita (Hi-Standard, FN, Margolin) saisi nyt puoli-ilmaiseksi virkistysammuntaan – anteeksi! Sehän ei olekaan Suomessa aseluvan myöntämisen peruste. Mutta jos pistoolin saisi 80 eurolla ja aselupa on 86 euroa, ostaja tullee kokemaan suhteen epäedulliseksi. Tämä tarkoittaa, että kauppa jää tekemättä. Ja tämä tarkoittaa esim. Hi-Standard 22 Short-pesitetyn pistoolin omistajalle, että hän ei saa myytyä pistooliaan aseliikkeeseen millään opilla ja aika huonosti yksityisenä kauppanakaan. 50 vuotta sitten ostetun suosikkipistoolin jälleenmyynti arvo on käytännössä nolla. Monen haulikon ja sportteeratun Mosin-Nagantin kohdalla tilanne on sama.

Poliisilla on oikeus hinnoitella palvelunsa niin kuin hyväksi näkee tai niin kuin tarvitsee. Silti: Numeroiden valossa aseluvan hintakehitys on ollut – yhdellä sanalla kuvattuna – törkeä.

Colt Woodsman on eräs klassisista 22-pistooleista, joilla harjoitettiin tarkkuusammuntaa 1960-70-luvuilla. Kuva: Wikimedia Commons