Luin ISSF News-lehdestä juttua amerikkalaisesta kilvanampujasta nimeltä Kimberly Rhode. Juttu vei muistoni Lahteen ja vuoteen 2002. Silloin pidettiin Suomessa kaikkien ISSF-lajien ammunnan maailmanmestaruuskilpailut. Edellisestä kerrasta Suomen kamaralla olikin kulunut jo hyvä tovi eli vuodesta 1937. Silloin ammuttiin MM:ää Helsingin Malmilla ”Paukkulan” ampumaradalla. Nykyisin alueen nimi on Kivikko. Avajaislaukauksen ampui presidentti emeritus Pehr Evind Svinhufvud af Qvalstadt. 300 m lajissa kaikkien piti silloin käyttää Sakon valmistamaa ”suojeluskuntakivääriä” M28-30 eli tuunattua ”Pystykorvaa”. Asetta kehuivat monen maan ampujat.

Pehr Evind Svinhufvud eli ”Ukko-Pekka” oli Suomen tasavallan presidentti 1931-1937. Hän oli myös intohimoinen kivääriampuja ja ampui Malmin MM-kisojen avajaislaukauksen v. 1937, presidenttikautensa jo loputtua. Kuva: Wikimedia Commons.

Sveitsiläinen ampuja Emil Grünig putsasi Malmilla palkintopöytää melko tehokkaasti. Hänen pojanpoikansa Daniel Grünig toimii tänään CEO:na yrityksessä Grünig+Elmiger. Tämän yrityksen tuntee jokainen kilvanampuja.

Fei Fengji, Shanghai, Kiina

Mutta palataan Lahteen ja vuoteen 2002. Olimme poikani kanssa MM-kilpailuissa vaatimattomina toimitsijoina ja tsuppareina. Muistui mieleen miten kiinalainen nuori neito Fei Fengji voitti kolme maailmanmestaruuskultaa ja teki yhden MM-tuloksen. YLE:n toimittaja tuli haastattelemaan maailmanmestaria.

– Mitä sinä teet työksesi?
”I shoot.”
– Juu juu, mutta mitä muuta teet sitten sen lisäksi?
”I shoot.”
– Niin että siinäkö kaikki?
”I shoot.”

Fei Fengjin haastattelun jälkeen heräsi ajatus, että onkohan muun maalaisilla edes mahdollisuuksia?

Kimberly Rhode, California, USA

USA:n Kaliforniassa vaikuttaa Kimberly ”Kim” Susan Rhode, 37. Hänkin voisi sanoa että ”I shoot”. Kim ryhtyi ampumaan kilpailumielessä skeetiä 10-vuotiaana. 12:n ikäisenä hän lähti ensimmäiselle safarilleen Afrikkaan. 13-vuotiaana hän voitti skeetin USA:n mestaruuden ja 17-vuotiaana ensimmäisen maailmanmestaruutensa USA:n joukkueessa. Atlantan olympialaisissa 1996 hän voitti kaksoistrapin kultamitalin ollen kaikkien aikojen nuorin naispuolinen olympialaisten kultamitalisti.

Kimberly Rhode on eräs USA:n menestyksekkäimmistä naisampujista.

Kim Rhode esiintyi kansainvälisen ampumaurheilun kattojärjestö ISSF:n julkaisun ISSF News’in 2-2017 kannessa otsikolla ”I still get the thrill”. Vapaasti suomentaen vaikka että ”nautin yhä kilpailemisesta” tai että ”motivaatio on yhä korkealla”. Kim Rhode on kuusinkertainen olympiakävijä. 1996 Atlantassa tuli kaksoistrapin kultaa, 2000 Sydneyssä saman lajin pronssia ja 2004 Ateenassa taas kultamitali. Naisten kaksoistrap pudotettiin olympialajeista pois Pekingin 2008 kisoissa. Kim Rhode halusi kuitenkin kilpailla olympiatasolla, joten hän vaihtoi lajikseen skeetin. Haulikkolajeja tuntemattomille tiedoksi, että kaksoistrap ja skeet poikkeavat suorituksena toisistaan huomattavasti.

2008 Pekingistä lähtien Kim on ampunut skeetiä. Pekingissä tuli hopeaa, 2012 Lontoossa tuli taas kultaa ja Riossa 2016 pronssimitali. Kim Rhode on ilmoittanut, että hän haluaisi osallistua Tokiossa v. 2020 olympialaisiin. Laji olisi todennäköisesti skeet, ellei sitten tämä uusimuotinen sukupuolten välinen pariammunta astu kuvioihin. USA Shooting tietenkin valitsee osanottajansa, mutta voisin kuvitella, että Kim Rhode on heidän kruununjalokiviensä joukossa.

Kim Rhode kertoo ampuvansa ”joka päivä”, jolleivät esim. perhesyyt jotain muuta vaadi. Hän on naimisissa ja nelivuotiaan pojan äiti. Hän on perustanut kotitilalleen ampumaradan. Los Angelesin alueella 500 eekkerin maapohja on arvokasta, joten hänellä lienee kunnon sponsorit. Kim Rhode oli pitkäaikainen Perazzi-ampuja, mutta Rion olympialaisissa 2016 ja Acapulcon World Cupissa maaliskuussa 2017 haulikon piipussa luki Beretta.

Joskus olen kirjoittanut, että Kim Rhode ampuu 50.000 laukausta vuodessa. Johonkin tuo tieto on perustunut. En vetäisi numeroita hatusta.

Kuudet olympialaiset

Kuudet olympialaiset tarkoittavat aikajänteenä 18 vuotta. Suomesta on osallistunut kuusiin olympialaisiin Marja-Liisa Hämäläinen-Kirvesniemi ja hänen ex-puolisonsa Harri Kirvesniemi (maastohiihto), Raimo Helminen ja Teemu Selänne (jääkiekko), Kyra Kyrklund (ratsastus), Janne Ahonen (mäkihyppy) ja Juha Hirvi (ammunta). Juha, 57, on ampunut 10 m ilmakivääriä, 50 m ”pienoiskivääriä” ja 300 m ”korkeapainekivääriä”. Kahta viime mainittua myös asentolajeina, eli pysty, polvi ja makuu. Olympialaisten lisäksi hän on osallistunut menestyksekkäästi useisiin MM-, EM- ja SM-tason kilpailuihin vuosien 1986-2005 välillä saavuttaen näissä 10 arvokisamitalia. Juha Hirvi on toiminut myös Suomen Ampumaurheiluliiton ja Suomen Ampumahiihtoliiton ampumavalmentajana.

Ampumalajeissa löytyy kuusien tai useampien olympialaisten kävijöitä maailmasta useita kymmeniä. Tämä kertoo siitä, että ammuntaa pystyy harjoittamaan kilpailukykyisesti vanhempanakin toisin kuten joissain huipputasoista fyysistä kuntoa vaativissa lajeissa. Tiukkojen ISSF-sääntöjen ulkopuolella on joissain maissa tehty lisämyönnytyksiä ikääntyville ampujille. Esimerkiksi Saksassa on ikäihmisille laji tuelta ampumiseen, eli aseen koko painoa ei tarvitse kannattaa. Tai USA:ssa voidaan sallia optisten tähtäinten – kuten kiikaritähtäinten – käyttö. Täten jatketaan rakkaan harrastuksen ja harrastajien aikajanaa.

Juha Hirvi, Kotka, Suomi

…on syntynyt Kymissä (kuuluu nykyään Kotkaan). Hänen pestinsä päätoimisena valmentajana on nyt tauolla, mutta 57-vuotiaan sydän sykkii vielä lämpimästi ampumaurheilulle. Juha valmentaa kirkkonummelalaista Sebastian Långströmiä, 19. Hän kehuu tätä urheilulukiolaista Suomen suurimmaksi toivoksi kiväärilajeissa. Långström ampuu ilmakivääriä ja 50 m pienoiskivääriä makuulta ja asentokilpailuna. Hänellä on takana kokemusta kansainvälisistä kilpailuista jo vuodesta 2013 lähtien.

Juha Hirvi ajaa Kotkasta Inkoon leirille 200 km matkan noin kerran kuussa. – Sebastianin potentiaalista kertoo, että minä ajan tänne asti Kotkasta hänen takiaan. En näillä vuosilla ajelisi ihan kenen tahansa takia, kertoi Hirvi Ilta-Sanomissa 6.6.2017. Pari ajattelee vakavissaan Tokion olympialaisia 2020, mutta totta kai, näyttöä on myös oltava. Långström ainakin harjoittelee. – Ammun yhteensä ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä noin 60.000 laukausta vuodessa, Sebastian Långström kertoo Ilta-Sanomien toimittajalle.

Sebastian Långström (KSF) on Juha Hirven mielestä Suomen suurin toivo kivääriammunnassa. Kuva: Lassi Palo

Juha Hirvi esitti IS:n artikkelissa tärkeän pointin, miksi jotkut katsovat ampumaurheilua pahalla silmällä. Ampujia ei ole otettu mukaan Telian Next Generation-tukiryhmän tai Lidl-tiimin piiriin. Sanoo Hirvi: – Pidän varsin selvänä, että ampujien pääsyn ovat torpanneet Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset ja kauppakeskus Sellon taannoiset tapahtumat.

– On surullista ja epäoikeudenmukaistakin, että urheiluammunta rinnastetaan tuollaisiin tapahtumiin. Jos joku pahoinpidellään pesäpallomailalla tai ruhjotaan autolla, ei siitä Pesäpalloliittoa tai AKK-Motorsportia syytetä.

Ugh! Hyvin puhuttu, Juha Hirvi.