Törmäsin tällaiseen tietoon Browning Internationalin sivuilla. Jos lähdet metsästysmatkalle ulkomaille, niin mitä sinun täytyisi tietää äänenvaimenninten (sound moderator) laillisuudesta kohdemaassa?

Jopa konservatiivinen saksalainen kilpailukiväärien valmistaja Keppeler tarjoaa äänenvaimentimia. Kuva: Pekka Suuronen

Äänenvaimenninten laillisuustilanne tuntuu muuttuvan koko ajan ja eritoten niin Saksassa, joka on liittovaltio. Lisäksi omat ”Kreis’it” (suomeksi vaikkapa piirikunnat tai hallintoalueet) voivat tehdä omia sääntöjään. Toiseksi, tämä Browningin tutkielma on jo vuoden vanha. Tarkasta kohdemaan ajantasainen tilanne ennen matkaa. Kolmanneksi, ISSF (kansainvälinen ampumaurheilun kattojärjestö) on edelleen tiukasti sitä mieltä, että äänenvaimenninten käyttö heidän lajeissaan on kielletty. Tämä luonnollisesti sitoo SAL:ia (Suomen Ampumaurheiluliitto) samaan kantaan. Mielestäni molempien pitäisi tarkastaa kantansa ja ottaa oppia Suomen Metsästäjäliitolta (SML).

Browningin käyttämä englanninkielinen termi ”sound moderator” on hyvä. Vapaasti suomennettuna se olisi vaikka ”äänen hiljentäjä”. Änkkä ei siis millään opilla poista laukaisun ääntä kokonaan mutta vaimentaa sitä jonkin verran tai melkoisesti, kaliiperista riippuen. Seuraavassa lyhennettynä ja lokalisoituna Browningin tutkielma Euroopan tilanteesta.

Britannia: Ennen äänenvaimentimen ostoa on esitettävä poliisilaitoksella aselupa ja siihen aiottu ase. Tämän jälkeen myönnetään vaimentimelle ostolupa.

Hollanti: Äänenvaimentimet laillisia vain ilma-aseissa. Muuten osto ja omistaminen tiukasti kielletty.

Italia: Osto ja omistaminen tiukasti kielletty.

Itävalta: Äänenvaimentimet kuuluvat luokkaan A eli kielletyt aseet.

Kanada: Äänenvaimentimet kuuluvat ”kiellettyjen aseiden” luokkaan. Maahantuonti on kielletty. Teoreettisesti luvan saanti on mahdollista.

Kroatia: Äänenvaimentimet kuuluvat luokkaan A eli kielletyt aseet.

Norja: Äänenvaimentimille ei ole mitään rajoituksia, ei ostolle eikä käytölle.

Puola: Äänenvaimennin ei ole aseen osa, joten sen voi ostaa kuka tahansa. Kuitenkin Puolan aselaissa sanotaan, että äänenvaimennetuille aseille – tai sellaisille johon se voidaan kiinnittää – ei voi saada aselupaa. Mutta lakia ei noudateta, jonka vuoksi monella puolalaisella urheiluampujalla ja metsästäjällä on äänenvaimennettuja aseita.

Ranska: Ei rajoituksia. Vapaasti ostettavissa ja käytettävissä.

Ruotsi: Äänenvaimennin on metsästystarkoituksiin sallittu tietyissä kaliipereissa. Se on luvanvarainen tuote.

Romania: Osto ja omistaminen on siviileiltä kielletty.

Saksa: Osavaltiokohtainen. Jos on lupa sille aseelle mihin se on tarkoitettu, omistaminen ja käyttö on laillista. Vaimennin vaatii oman lupansa. Tällä hetkellä omistaminen ja käyttö on laillista Baijerissa sekä tietyille käyttäjille Schleswig-Holsteinissa.

Suomi: Äänenvaimennin on luvanvarainen aseen osa. Vaimennin on sarjanumeroitava, mutta se ei vaadi erillistä lupaa, jos on sille tarkoitettuun aseeseen aselupa. Käyttö metsästyksessä sallittu.

Tanska: Osto ja omistaminen on mahdollista, jos on voimassa oleva aselupa. Käyttö metsästyksessä sallittu.

Tšekki: Äänenvaimentimet kuuluvat luokkaan A eli kielletyt aseet. Erikoislupa on mahdollista saada.

Turkki: Äänenvaimentimen osto ja omistaminen on siviileiltä kielletty. Rangaistuksena voi olla 25 vuoden vankilatuomio.

Ukraina: Ei rajoituksia. Vapaasti ostettavissa ja käytettävissä.

Unkari: Osto ja omistaminen on siviileiltä kielletty.

USA: Osavaltiokohtainen ja paikalliskohtainen. Säädökset ovat viidakko. Ota kunnolla selvää, ennen kuin menet USA:an äänenvaimentimen kanssa. Kuitenkin, kotimaista valmistusta on runsaastikin.

Viro: Äänenvaimentimen käyttö metsästyksessä on kielletty.

Joensuulaisen Ase Utran yrittäjä Kari Hirvonen on käynyt uskollisesti kansainvälisissä asenäyttelyissä edistämässä äänenvaimenninasiaa. Kuva: Pekka Suuronen

Hankkisinko äänenvaimentimen, osat 1-5

Vuonna 2009 kirjoitin viisi blogia aiheesta. Valitettavasti blogipohjauudistusen vuoksi monet valokuvista ovat ns. saaneet turpiinsa. Mutta teksti on säilynyt, eikä aiheeseen ole tullut sen enempää uutta kuin että äänenvaimentimesta on tehty Suomessa luvanvarainen aseen osa. Mutta kun aseelle on lupa, ei vaimennin tarvitse erillistä lupaa. Blogit löytyvät seuraavista linkeistä: Osa 1, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5.

USA:n kafkamainen tilanne

USA:n tilanne on monimutkainen ja komplisoitu ja elää kaiken aikaa, aivan kuin Saksassakin (ja monessa muussakin maassa). Onneksi USA:ssa on nykyisin useita valmistajia. He ovat innokkaita esittelemään omilla kotisivuillaan änkkätilannetta, joten netistä löytyy ajantasaista tietoa pienellä vaivannäöllä. Näyttäviä toimijoita ovat mm. Silencer Shop (Teksas), SilencerCo (Utah), Advanced Armament Corp. (Alabama), Silencer Tech (New Mexico) jne. Mutta myös muunmaalaiset valmistajat ovat tulossa jakamaan potentiaalisesti lihavaa kakkua.

Osavaltiokohtaisesti tilanne on tällä kirjoittamalla sellainen, että 42 osavaltiota hyväksyy state law’n mukaisesti äänenvaimentimen omistamisen. Sen käyttö esim. metsästyksessä meneekin sitten jo paikallisemmalle tasolle (county, municipality, town jne). Osavaltiot, joissa änkkä on lain mukaan kielletty, ovat aakkosjärjestyksessä Delaware, Havaiji, Illinois, Kalifornia, Massachusetts, New York, New Jersey, Rhode Island ja lisäksi District of Columbia (= Washington, DC). Toinen tarina on sitten, että änkän ostajan on käytävä läpi mahdollisen rikollisen taustan tarkistaminen (background check) (sama tarvitaan myös tavalliseen aselupaan) sekä maksettava kertaluontoinen 200 dollarin liittovaltiovero (federal revenue stamp). Tämä on perua 1920-luvun lopulta ja Al Caponen ajoilta.

SilencerCo:n video

Utahilainen SilencerCo on tehnyt hyvän videon äänenvaimenninten myyteistä. Vaikka Suomessa voidaan sanoa äänenvaimenninten jo lyöneen itsensä läpi, on eritoten vanhan liiton väellä vielä uskomuksia/ luuloja/ epäluuloja mm. lähtönopeuden, osumaenergian ja tarkkuuden osalta. Näille ja kaikille muillekin epäileville Tuomaille tämä video on tarkoitettu. Se puhutaan englanniksi eikä suomenkielisiä tekstityksiä ole. Mutta kuvat puhuvat puolestaan. Katso video tästä. Suomalaisittain on imartelevaa, että jutussa käytetään Tikka T3-kivääriä kaliiperissa 6,5 Creedmoor.

Pienikin kesytys rekyylissä ja äänessä on kotiinpäin ampujalle. Ne ovat omiaan edistämään tarkempia laukauksia.

Haapajärveläinen Jukka Olkkonen (brändinimi Osuma) valmistaa myös äänenvaimentimia. Kuva: Pekka Suuronen

– – –

EU:n asedirektiivi tulee. Voit lukea sisäministeriön tiedotteen asiasta tästä.