Olen käyttänyt Lymanin elektronista laukaisuvastuksen mittaria varmaan runsaat kaksikymmentä vuotta asetestauksissa ja -esittelyissä. Äskettäin kerrottiin, että siitä on tullut uusi parannettu versio. Sain sellaisen kokeiltavaksi.

Lymanin laukaisuvastuksen mittarin uusittu versio on tuliterä tuote. Kuva: Pekka Suuronen

Lyman kertoo useista parannuksia mittariinsa. Liipaisimen vetokoukun kiinnitys on heti silmäänpistävä. Nyt se on sisään työnnettävä, teleskooppimainen, mutta kiinteä. Vedät vain sen ulos ja peli on soittovalmis. Vanhassa mallissa irrallinen liipaisinkoukku piti ruuvata kierteillä kiinni mittariin. Ja mittauksen jälkeen viritys piti taas purkaa jotta se mahtuisi pussiinsa.

Toinen huomattava piirre on paljon selkeämpi äänimerkki, joka kuittaa READY-komennon, eli laite on valmis mittaukseen. Kolmanneksi, uusi mittari tulee kovassa, sisältä pehmustetussa muovikotelossa, joka on myös sen säilytyspaikka. Ja neljäntenä parannuksena kahva on suurempi ja siitä saa paremman otteen.

Toiminta

Lymanin mittari – niin kuin muutkin vastaavat – perustuu venymäliuskan (strain gauge) toimintaan. Se on jousivaakaa tarkempi mittausmenetelmä perustuen rasituksen alaiseksi joutuvan metalliliuskan sähköisten ominaisuuksien muutokseen.

Mittarin käyttö on pyhä yksinkertaisuus. Käynnistät laitteen painikkeesta READY. Koska tuote on USA:n markkinoille suunnattu, se käynnistyy aina brittiyksiköissä. Yhden painikkeen painallus (LBG/GM) tuo metriset yksiköt näyttöön ja käyttöön.

Ase on valmiiksi viritetty ja totta kai on varmistauduttu, ettei patruunapesässä ole patruunoita tai ilma-aseessa luoteja. Jos asetyyppi vaatii klikkipatruunaa, niin sellaiset pesään sitten. Pitkän aseen osalta olisi paras, jos ase on puhdistuspenkissä tukevasti kiinni. Pistoolin osalta täytyy improvisoida, mihin sen kiinnittää. Apuri olisi poikaa. Vetokoukku asetetaan liipaisimelle siihen kohtaan, johon liipaisinsormikin asettuu. Vedetään liipaisinsormen liikkeen suuntaan, tavallisimmin suoraan taakse päin piippulinjan suuntaisesti. Vedetään rauhallisesti – paino sanalla rauhallisesti – kunnes ase laukeaa. Nykäisy vääristää varmasti mittaustuloksia. Mittaustulos jää näytölle näkyviin. Toistetaan tarvittavan monta kertaa.

Lymanin mittari kertoo laukaisuvastuksen gramman tarkkuudella. Kuva: Pekka Suuronen

Laiteen ominaisuuksia

Lymanin mittari tulee kotelossa, jonka mitat ovat 180 x 115 x 41 mm. Laite painaa paristoineen 186 g. Näytön koko on 46 x 17 mm. Numerot ovat 12 mm korkeita. Taustavalaistusta ei ole. Virtaa antavat kaksi AAA-paristoa, jotka tulivat laitteen mukana. Mitään ON-OFF-kytkintä ei ole, vaan laite käynnistyy READY-painikkeesta ja sammuttaa itsensä parin minuutin kuluttua. Neljä painiketta ovat READY (käynnistys ja nollaus ennen mittausta, jälkimmäisestä kuittaus äänimerkillä), LBS/GM (valitsee brittiläiset/metriset mittayksiköt), CLR (Clear, nollaa näytön ja muistin), AVG (Average, keskiarvo, laskee mittausten keskiarvon kymmeneen mittaukseen asti). Taskulaskinta ei siis tarvita. Sen sijaan ääriarvoja (high, low) ei jää muistiin, joten ne täytyy kirjata pännällä paperille, jos kiinnostavat.

Käyttöohjeen mukaan laitteen tarkkuus on 2,2 kiloon saakka +/- 2 g, sen jälkeen 5,4 kiloon saakka +/-10 g. Näyttö menee kuitenkin gramma kerrallaan loppuun saakka. Näytevaaka ilmoitti 5442 gramman jälkeen ”over”. Yli viiden kilon laukaisuvastuksen omaava ase on jo hyvin hankala ammuttava.

Kilpailijat, hinta ja saatavuus

Lymanin kilpailijoita ovat lähinnä jousivaa’at, jollaisia ovat tarjonneet mm. Timney, Wheeler, RCBS, Brownells, Sinclair jne. Joissain niistä on juoruosoitin, jonka vuoksi niistä käytetään nimitystä ”recording”. Tietysti on kalavaakoja ja matkalaukkuvaakoja, mutta niiden asteikko on pääsääntöisesti tarpeettoman korkealla. Esimerkiksi Bilteman edullinen elektroninen matkalaukkuvaaka menee 50 kiloon ja metsästysvaaka 300 kiloon. Näiden asteikkokaan ei ole gramman tarkkuudella. Pidän näitä vähän rouveina laukaisuvastuksen mittaukseen.

Lymanin tuotenumero on 7832248 ja tuote on jopa sarjanumeroitu. Valmistusmaa on (luonnollisesti!) Kiina. Espoolais-kouvolalainen Eräliike Riistamaa on tuonut maahan Lymanin tuotteita. Trigger Pull Scalen hinnaksi tulee 89 euroa. Tuotteita odotetaan varastoon kesäkuun alkupuolella.

Lymanin vanhempi malli vasemmalla, uusi oikealla. Kuva: Pekka Suuronen