Törmäsin IWA 2017-messuilla mielenkiintoiseen uutuuteen Uudesta Seelannista. Tuoreehkon tuotteen nimi IRIS ja sen takana on metsästäjä ja keksijä Michael Scott Wellingtonin kaupungista. Yksinkertaistettuna, aseeseen liitetään haistaja, joka havaitsee ampumasektorissa olevan heijastimen varoittaen ampujaa, että ”nyt ei passaa ampua”. Eli edessä on oltava heijastin, joko koirissa tai metsästyskavereissa.

IRIS varoittaa sekä vilkkuvilla ledeillä että äänellä jos ampumasektorissa näkyy heijastin.

Tuote on vain 70 grammaa painava putki, joka kiinnitetään ”clampilla” joko kiikaritähtäimen putkeen tai kiväärin tai haulikon piippuun. Jos IRIS havaitsee heijastimen edessä, se rupeaa vilkuttamaan punaisia ledejä ja antaa äänimerkin ”älä ammu”.

Pääsin kokeilemaan laitetta IWA:n hälyisessä hallissa, jossa heijastin oli kiinnitetty arviolta 100 metrin päähän seinään. Kun ”kivääri” osoitti siihen suuntaan, niin hälytys tuli.

Edellytyksiä

Jos yksikin metsästysonnettomuus voidaan estää, kaikki ovat sen puolesta tietysti. Mutta pohditaan edellytyksiä. Ensinnäkin, metsästyskavereiden ja koirien tulee pitää heijastinta. Toiseksi, metsästäjän on hankittava IRIS-laite. Se maksaa kiinnittimineen Uudessa Seelannissa noin 300 NZD (n. 200 eur). Tästä voi tulla Suomen visukinttumetsästäjille kompastuskivi.

Yritys valmistaa myös heijastimia, heijastinliivejä ja heijastavia päähineitä (lippiksiä), sekä oranssin että kamon väreissä. Pienempikin heijastin riittää, esimerkiksi vaatteeseen kiinnitettävä tarranauha.

Kiikaritähtäimellä varustetussa kiväärissä IRIS on kiinnitetty putken sivuun.

Idea on hieno. Sen materialisoituminen konservatiivisessa Suomessa on sitten toinen asia. Mutta positiiviselta puolelta: Jos löytyisi yksikin potentiaalinen tuotteen maahantuoja/promoottori, niin yrityksen CEO Michael Scott sanoo: ”Olisi hienoa saada tekosyy tulla Suomeen metsästämään!”

Olen antanut itselleni kertoa, että Uusi Seelanti on hieno paikka, myös metsästäjälle ja kalastajalle. Pahaksi onneksi se on vain Suomesta katsoen melko tasan tarkkaan vastakkaisella puolella maapalloa. Jos maapallon kehä on 40.000 km, niin Uusi Seelanti on sitten linnuntietä 20.000 km päässä. Kun suoria lentoja ei Suomesta ole, on lentomatka vähintään 24 h juttu, todellisuudessa paljon enemmänkin.

Uuden Seelannin väestömäärä on 4,6 miljoonaa (84 % Suomesta) ja pinta-ala 270.000 m² (80 % Suomesta). Metsästäjiä on on 167.000 (54 % Suomesta).

IRIS kiinnitettynä kiikaritähtäimen oikealle puolelle.