Paljon puhuttu ja paljon huhuttu EU:n asedirektiivi rupeaa olemaan valmis Brysselin suunnalla. Se on jo käännetty suomeksikin. Oleellista on, miten Suomen lainsäätäjät tulevat direktiiviä soveltamaan. Suomella on 15 kk aikaa saattaa direktiivin ”henki” voimaan. Aivan yleisillä linjoilla puhuen, direktiivi ei tulle hetkauttamaan haulikoiden (oli toimintatapa mitä tahansa) tai muiden kuin itselataavien kiväärien aselupien haltijoita. Itselataavien kiväärien ja itselataavien pistoolien (paitsi ”pienoiskiväärien” ja ”pienoispistoolien” eli 22 LR jne.) pitäisi olla enemmän kuulolla, siis antennit ulkona.

Lähes kaikki tuntevat ulkonäöltä Suomi-kp:n ja sen ikonisen rumpulippaan. Kuva: AV-Ase ja Erä

Lipaskapasiteetti on avainkysymys

Jos direktiivistä vedetään ulos oleellinen tavan tallaajaa koskettava asia, ovat se lipaskapasiteettinumerot: Yli 10 patruunan keskisytytteisen itselataavan kiväärin lippaat tai yli 20 patruunan keskisytytteisen itselataavan pistoolin lippaat. Nämä tulevat vaatimaan erityisiä lupia tai sitten saattavat joutua kerta kaikkiaan kiellettyjen listalle, kontrabandi-kamaksi. Tietyt aseet ja niiden omistajat tullaan kategorioimaan lukuisiin eri luokkiin.

Yli 10 patruunan kiväärin lippaita on tyypillisesti paramilitääriaseissa eli AR- ja AK-taustaisissa ja sitten vanhemmissa muistoaseissa. Näitä käytetään mm. reserviläisammunnoissa ja näissä on tyypillisesti 30 patruunan lippaat. Yli 20 patruunan lippaita löytyy moneen keskisytytteiseen itselataavaan pistooliin.

Mutta kuten sanottu, tähän paneudutaan sitten kun Suomen toimija (kuka se nyt sitten tuleekin olemaan) formuloi suomalaisen asetuksen tekstin. Oma visioni on, että tässä edetään asetustasolla, eli eduskunnan raskasta lainsäädäntöprosessia ei tarvita.

Dekoaseet ja niiden lippaat

Sekä Puolustusvoimat että muutama helsinkiläinen aseliike ovat myyneet merkittävän määrän deaktivoituja Suomi-konepistooleita. Pienempiä määriä on myyty venäläisiä Emmoja eli Degtarjova Pehotnyi-pikakivääreitä. Ja vielä pienempiä määriä Lahti-Saloranta-pikakivääreitä m/26. Sen sijaan näiden lippaita on kertynyt sotamuistoina jo talvi- ja jatkosodista lähtien moneen kotiin.

Eritoten Suomi-kp:n 70 patruunan rumpulipas on ikoninen. Emman lipas oli 47-patruunainen. Lahti-Salorannan käyrä tankolipas oli 20 patruunainen. EU-direktiivin mukaan tällaisten lippaiden hallussapito olisi laitonta ilman vastaavaa A-luokan aselupaa. Tästä voi tulla miina. Mutta jälleen kerran, odotellaan sitä suomenkielisen asetuksen sanamuotoa.

Jos näiden lippaiden hallussapito tehdään riippuvaiseksi A-luokan aseluvasta, voi kymmenistä tuhansista suveniirilippaista – joko kiinni dekoaseessa tai niistä irti – tulla ansa. Tällaisen lippaan hallussapito olisi todennäköisesti ampuma-aserikkomus. Tyypillisesti ampuma-aserikkomus tuo mukanaan sakon tai lievimmillään kirjallisen huomautuksen. Mutta tyypillisesti, sen seurauksena myös syyllisen aseluvat peruutetaan. Tämä on vakavasti otettava asia.

– – – – –

Ampumahiihdon 2016-2017 kausi pulkassa

Ampumahiihdon kausi päättyi tänään Holmenkollenilla. Suomalaisittain naisten yhteislähdön kilpailu oli mannaa ja mirhamia. Kaisa Mäkäräinen, 34, sai pronssia ja Oslon tuplavoittaja Mari Laukkanen, 29, oli kuudes. Kotiyleisön edessä Norjan Tirill Eckhoffille, 26, voitto ja kultamitali maistuivat varmasti makealta. Nyt joudumme odottamaan ensi marraskuulle ennen kuin tulee lisää samaa herkkua. Kausi aukeaa perinteisesti Ruotsin Östersundissa 26.11.2017.

Tällä välin Keski-Euroopassa kilpaillaan summer biathlonissa rullasuksilla. Lähimmäs Suomea sarja tulee Viron Otepäähän. Kaisa Mäkäräinen voittikin viime kesänä kultaa Otepään MM-kilpailujen naisten takaa-ajossa. Rullasukset ovat Kaisalle tuttu juttu sillä hän harjoittelee niillä kesäisin.

Onneksi olkoon, Kaisa ja Mari!