…kahdessa vuodessa [2014-2015], kirjoittaa USA:n toiseksi merkittävin sanomalehti The Washington Post 18.12.2016. Uutisen takana on tieto, että kaikki ammutut ovat ”heilutelleet asetta”. Pahempi juttu on, että yhdessäkään näistä tapauksista ”ase” ei ole ollut ase, vaan näköisase, ”look-alike”.

(Vas.) Columbus, OH, poliisipäällikkö Kim Jacobs näyttää kuvaa näköispistoolista, joka oli Tyre Kingin hallussa ampumishetkellä. (Oik.) Ammuttu 13-vuotias Tyre King.
Uutinen jatkaa, että näistä ”aseista” ilmapistooleita [BB tai muovikuula] oli 53 kpl, 16 kpl oli airsoft-aseita, 13 replika-aseita eli näköisaseita, kaksi oli selkeitä leluja, yksi oli ”starttipistooli” ja yksi oli tupakansytyttäjä.
Ammutuista henkilöistä 54 oli ”valkoisia”, 19 ”mustia”, 11 ”latinoa”, 2 ei tietoa. Nuorimmat ammutut (4 kpl) olivat alle 17 v., vanhimmat (7 kpl) yli 55 v. Suurin ikäryhmä oli 25-34-vuotiaat (27 kpl). 81 ammutuista oli miespuolisia, naispuolisia oli vain 5.
Washington Postin artikkelin laukaisi tapaus Columbus, Ohiossa, jossa valkoinen poliisi ampui 14.9.2016 kuoliaaksi 13-vuotiaan Tyre Kingin, joka oli afroamerikkalainen. Tapauksesta seurasi rotujännitteisiä levottomuuksia kaupunkiin.
Poliisi oli seurannut Tyre Kingia kujalle. Täällä Kingiä oli käsketty pysähtymään ja menemään maahan makaamaan. King oli poliisin mukaan kääntynyt ja ”vetänyt vyöltään” pistoolin, jonka päällä oli laserosoitin. Pistooli oli BB- tai muovikuulia ampuva jäljitelmä Smith & Wesson M&P 40-pistoolista. Tätä käyttävät monet poliisilaitokset. Poliisi ampui Kingiä kolme kertaa. Toisen todistajalausunnon mukaan King oli juoksemassa pakoon ampumisen aikana.
Näköisaseiden vaarat
Olen tehnyt 14.9.2007 blogin nimellä Näköisaseiden vaarat. Viittaan siinä ERÄ:n printtilehteen 3-2002 kirjoittamaani artikkeliin. Ja näköjään olen kirjoittanut ERÄn printtilehteen jo 1980-luvulla samasta aiheesta. Eli tämä blogi on jo neljäs kerta kun olen kirjoittanut aiheesta.
Tässä yhteydessä kannattaa taas muistuttaa 27.6.2003 annetusta järjestyslaista ja sen 10 § 8. momentista joka kuuluu:
Ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.
USA:n poliisin liipaisinsormen herkkyydestä on puhuttu paljon. Yllä mainitussa Washington Postin artikkelissa on linkki databaseen ”Fatal Force”, jonka mukaan vuonna 2016 poliisi on ampunut kuoliaaksi 963 ihmistä erilaisissa yhteyksissä. Vuonna 2015 luku oli 991.
Täytyy toki muistaa suurten lukujen lait. USA:n väkiluku vuoden 2016 lopulla oli 325 miljoonaa. Isoon maahan mahtuu myös konnia. Vuonna 2014 USA:n vankiloissa oli virallisen tiedon mukaan yli 2,2 miljoonaa henkeä. Näistä 9,7 % oli naispuolisia.
Umarex ja Voltran/Ekol
Mistä näköisaseet sitten tulevat? Kaksi todennäköisesti maailman suurinta replika-aseiden valmistajaa ovat otsikossa. Umarex on saksalainen Arnsbergissa toimiva valmistaja. Se on tehnyt lisenssisopimuksen monen asevalmistajan kanssa, jotta se saa käyttää heidän piirustuksiaan ja nimeä. Onpa jopa sanottu, että Umarexin replika-aseissa voi olla oikean aseen osia, esim. luisti, runko tai kahvalevyt. Umarexin yhteistyökumppaneita (licensor) ovat mm. Beretta, Browning, Colt, Desert Eagle, Heckler & Koch, Oberland, Ruger ja Walther.
Jotkut aseista ovat sähkötoimisia akulla, jotkut käyttävät CO2-kapseleita ponneaineena. Pääsääntöisesti näköisaseet ovat muovikuula-aseita.
Umarex on myös oikea asevalmistaja, sillä se osti Carl Waltherin v. 1993.
Voltran Av Silahları İns toimii Istanbulissa, Turkissa. Se käyttää tavaramerkkejä Ekol ja Voltran. Yritys valmistaa paukkupistooleita (”starttipistooleita”, blank pistols), CO2-kapselilla toimivia BB- tai muovikuulapistooleita, koirankoulutusrevolveria ja ilmakivääreitä. Valikoima on valtava. ”Aseet” eivät ole uskollisia kopioita, mutta piirteistä asediggari kyllä tunnistaa jotkut Smith & Wessonin, Berettan, CZ:n ja Makarovin mallit. Samoin malli ASI on aika selvä UZI-konepistooli. Tuotteet ovat edullisempia kuin Umarexin. Valmistustapa on sinkki- tai silumiinivalu.
Näköisaseista ja niiden hankinnan motiiveista voidaan olla montaa mieltä. Niitä on runsaasti ja helposti saatavilla Suomessakin. Ne eivät vaadi aselupaa. Monet aseliikkeet myyvät näitä oikeiden aseiden ohella ja suuremmalla katteella kuin oikeita aseita. Eli ”money talks”.
Se on varmaa, että poliisi ei tykkää näköisaseista. On mahdotonta erottaa näitä oikeista. Jos tulee ”tilanne”, poliisi arvioi näköisaseet oikean veroiseksi. Niin USA:ssa kuin Suomessakin.
Tallessa tuo Erä-lehti 1988, jossa jo silloin asiaa kriittisesti tarkasteleva artikkeli näköisaseista. Paljon lienee ”tekniikka kehittynyt” noista päivistä. Entistä tarkempia (ehkä myös kestävimpiä ja realistisempia oikeaan verrattuina) ovat nykyään nuo näköispyssyt. Omistan itse Umarex Colt Python Polymer 6 ” co2-revolverin. Ei tulisi mielenkään kantaa mitään aseen näköistä julkisella paikalla, ei nallipyssyäkään. Varmaan ilmapistoolien menekki olisi huomattavasti pienempi, jos tarjonta olisi vain ns. taitettavia vieteripyssyjä. Tuli vielä mieleen tuo asekeräilymotiivi. Kun on tarjolla parabellumia ja ukko-mauseria ilma-aseina, voi harrastaa ns. ”oikean näköistä” asekeräilyä, kuka haluaa. Ei ole ruutiaseiden lupa- ja turvallisuusongelmia. Mutta kuten on sanottu, pitäisi myös ilma-aseisiin antaa nuoremmalle polvelle turvallinen ”kotikasvatus”. Eikä niin, että omin päin yksin tutustuu näihin näköisaseisiin ja ehkä sitten valitettavasti kohelteleekin avoimilla paikoilla.