2. maailmansodan jälkeen Saksa jaettiin miehitysvaltojen kesken. Kuulu optiikkavalmistaja Carl Zeiss jäi Neuvostoliiton vyöhykkeelle. Alueesta muodostettiin DDR:n valtio v. 1949. Zeiss jakautui kahtia. Osa Zeissia jäi alkuperäiseen kotikaupunkiinsa Jenaan. Sitä ruvettiin kutsumaan Carl Zeiss Jenaksi. Pian se harjoitti entiseen malliin optisten tuotteiden tuotekehitystä ja valmistusta.

Entisen DDR:n sotilaskiikari 7 x 40 B/GA. Kuva: Noblex Docter

Entisen DDR:n sotilaskiikari 7 x 40 BG/A. Kuva: Noblex Docter

Berliinin muuri murtui 1989 ja vuotta myöhemmin DDR lakkasi olemasta. Saksat yhdistyivät jälleen (Wiedervereinigung). 8.500 DDR-läistä yritystä päätettiin yksityistää. Sitä varten perustettiin virasto Treuhandanstalt. Monet yrityksistä saivat uuden omistajan, mutta vielä useammat suljettiin ja ne lakkasivat olemasta. 2,5 miljoonaa työntekijää menetti työnsä. Prosessin tuskallisuutta osoittaa, että eräs Treuhandanstaltin johtajista ammuttiin kuoliaaksi v. 1991.

Zeissin pilkkominen

Carl Zeiss Jena oli DDR:n teollinen kruununjalokivi. Sitä ei laskettu kuolemaan, vaan ”länsi-Zeiss” osti siitä osan. Työntekijät ostivat myös osan ja perustivat yrityksen nimeltä Analytik Jena. Länsisaksalainen Docter-Optik osti v. 1991 osan, joka valmisti katselukiikareita ja kiikaritähtäimiä. Nämä toiminnot siirrettiin olemassa olevaan tehtaaseen Eisfeldissä, noin 35 km Suhlista etelään. Nimeksi tuli Docter-Optik Eisfeld GmbH.

Valitettavasti Bernhard Docter kuoli v. 1995. Sen seurauksena yritys meni konkurssiin. Paria vuotta myöhemmin sen osti Analytik Jena. V. 2016 yritys sai jälleen uuden isännän, Noblexin. Toimintaaa jatketaan Eisfeldissä uudessa tehtaassa brändinimenä Docter. Tuotteina ovat mm. kiikaritähtäimet, punapistetähtäimet ja katselukiikarit.

Eräs tuotteista syntyi 1970-luvulla DDR:n sotaväen tuotemäärityksen mukaisesti. Vanhaa mainosta siteeraten, se tehtiin ”lihaa säästämättä, laadusta tinkimättä”. Ja DDM:iä (DDR:n markkoja) pihistelemämättä. Sen suorituskykyä ihailtiin eritoten pimeässä ja sumussa. Sotilaskiikari oli malliltaan

7 x 40 B/GA

Tätä myytin DDR:n aikaan ilman sotilasmallin infrapunatoimintoa paljon länsimaihin, mukaan lukien Suomeen. Asioista perillä olevat tahot kertoivat, että kiikaria myytiin ”huomattavan paljon” alle valmistuskustannusten, jotta saataisiin länsivaluuttaa maahan. Sitä myytiin mm. Stockmannin Foto-osastolla.

objektivdeckel-detail

Tämä kiikarimalli on yhä saatavilla Docterin nykyohjelmassa. DDR:n aikana se oli intinvihreä, nyt väri on musta. Runko on yhä painevalettua alumiinia, joka on suojattu kumipäällysteillä iskunkestävyyden ja hyvän tartuntaotteen vuoksi, Sen optiikka koostuu pentaprismasta, kahdesta akromaattisesta objektiivilinssistä ja viidesta okulaarilinssistä per putki. Sotilastaustasta kertovat mukana kulkevat tukevat objektiivien ja okulaarien suojukset. Erikoisuutena on keskifocussäädön puuttuminen. Se sijaan molemmat okulaarit ovat säädettävissä +/-7 diopterin verran. Muutamia numeroita:

• Ulostulopupilli 5,7
• Silmänetäisyys okulaarista > 20 mm
• Hämäräkerroin 16,7 mm
• Lähin tarkennusetäisyys 5,0 m
• Näkökenttä @ 1000 m = 131 m, 7,5°
• Paino 980 g
• Korkeus 156 mm
• Leveys 134 m
• Käyttölämpötila -25°C…+45°C
• Vesitiiviys 0,1 baaria

Kiikarissa on säädöt molemmissa okulaareissa. Kuva: Noblex Docter

Kiikarissa on säädöt molemmissa okulaareissa. Kuva: Noblex Docter

Kiikarille annetaan 30 vuoden takuu. Hintalappu on tukevat 1100 euroa. Näitä on saatavilla esimerkiksi Aseliike Rantasella Humppilassa, Juhani Sinisalo Oy:llä Klaukkalassa, EräLoppi Oy:llä Lopella ja Magnus Paul Ky:llä Helsingissä.

Kokemuksia

Kokeilin tätä kiikaria vuoden pimeimpänä aikana joulukuussa. Valovoimaa ja terävyyttä riittää. Keskifocusin puuttuminen ja kuvan tarkentaminen silmä kerrallaan oli alkuun hiukan outoa. Tämä katselukiikari on parhaimmillaan yhden ihmisen käytössä. Jos annat sen toiselle, menee tällä omien silmien asetusten hakemiseen hieman aikaa. Toisaalta, kun okulaarit säädetään yksilöllisesti kummallekin silmälle, tuloksen pitäisi olla paras mahdollinen.

Mekaanisesti kiikari on tyypillinen sotaväen tuote, pomminkestävä. Sen huomaa myös painosta. Ja hinnasta.

soldat-mferngl