Otsikon kaliiperi ei (vielä?) kuulu suomalaisen metsästäjän tai urheiluampujan keskeiseen sanavarastoon. Eipä tuo kaliiperi ole vanhakaan. Se syntyi v. 2007 Hornadyn toimiessa kätilönä. Lapua on ruvennut valmistamaa tätä hylsyä. Perushylsynä oli 30 TC (Thompson/Center), joka taas pohjautui 300 Savageen vuodelta 1920. Hylsy on tilkan lyhyempi kuin 308. Sen vesitilavuuden paino on 3,40 g (308 Win.:ssa se on 3,63 g, 6,5 x 55 SE:ssä 3,75 g). Hylsyssä käytetään pientä kiväärin nallia. Liekkikanava on PPC-kaliiperien tapaan normaalia ahtaampi eli 1,5 mm halkaisijaltaan.

creedmoor-mitat

Tällä istumalla Lapua valmistaa vain hylsyä. Mahdolliset tehdaslataukset nähdään sitten myöhemmin. Eipä 6,5 Creedmoor-aseitakaan ole Suomessa kovin runsaasti tarjolla, maailmalla kylläkin. Itselataajalle Lapua tarjoaa runsaan valikoiman 6,5 mm luoteja: 9,1 g Naturalis, 10,1 g Mega, useita Scenareita välillä 6,5 – 9,0 g ja 6,5 g FMJ vaikkapa harjoitteluun. Latausreseptejä vaikkapa ilmaisesta Lapua Ballistic App’ista Android- ja iOS-käyttöjärjestelmäisille puhelimille. Netistäkin löytyy löytyy Vihtavuori Reloading Data.

Näistä eväistä saisi itselataamalla Suomen hirvilaillisen patruunan. Monet sanoisivat sitä nuhapumpuksi, mutta se on samalla viivalla 6,5 x 55 SE:n kanssa. Eli pykälälaillinen, mutta rima väpättäen.

Arskaa ajatellen

Kuten tiedämme, AR-15-pohjaisista aseista on tullut USA:ssa villitys. Puhutaan MSR:stä (Modern Sporting Rifle) eikä rynnäkkökiväärin (assault rifle) näköisestä aseesta. Nämähän ovat nyt kovasti EU:n hampaissa. Ilmeisesti maaliskuussa 2017 voisi asiaan tulla jotain päätöstä.

6.5 Creedmoor-patruunan kokonaispituus (COL) passaa arska-tyyppiseen aktioon, samoin hylsyn kanta. Mutta suurin kannattajakunta kaliiperilla on kuitenkin USA:ssa pitkän matkan tarkkuusampujien keskuudessa. Avaran maaston ja laakeiden aakeiden maassa voidaan ampua kilpaa jopa 1200 jaardin (noin 1100 m) matkalta.

creedmoor-kuva

Toki 6,5 Creedmoor sopii myös pulttilukkokivääreille. Esimerkkeinä Weatherby Vanguard, Savagen monet mallit, Ruger Hawkeye ja Precision Rifle, Browning X-Bolt, Howa, Bergara ja Barrett. Huhun mukaan myös Tikalta voisi tulla T3-kivääri tässä kaliiperissa.

Mistä nimi?

Nimi Creedmoor ei suomalaiselle sano paljoa, mutta USA:ssa sillä on sädekehää. New York Cityn Queensin borough’n aluella sijaitsee Creedmoor Park. Täällä ammuttiin toissa vuosituhannen lopuilla National Rifle Associationin (NRA, kansallinen kiväärijärjestö) mestaruuskilpailuja. Ne ovat verrattavissa nykyisiin ISSF:n MM-kilpailuihin. Asutuksen levitessä New York Cityssä rata suljettiin v. 1907 ja alueelle keksittiin muuta käyttöä. Analogian voisi ottaa Malmin ampumaradasta, jossa kilpailtiin MM-titteleistä v. 1937. Nyt Malmin paikalla on Kivikon asuinalue, mutta haaveissa on suuren sisäampumakeskuksen synnyttäminen näille sijoille.

Creedmoor-nimellä on USA:ssa hohtoa.

Toivotan ERÄn lukijoille hyvää uutta vuotta 2017!

rifle-recoil-test-cartridges