Ruotsalaisen radiopuhelinbrändi Lafayetten edustus siirtyy Kauko Oy:ltä tamperelaiselle Hjorth Urheilutukulle 1.1.2017. V. 1961 perustettu Lafayette Radio AB on henkilökohtaisten radiopuhelinten pioneeri. Kehitystyö alkoi samanaikaisesti uuden keksinnön, transistorin myötä. Kun ensimmäinen Lafayette-radiopuhelin painoi 4,25 kg, nykyinen Micro-5 painaa 240 grammaa.

lafayette-aloitus
Suomessa omat taajuutensa

Jokaisessa maassa viestintäviranomainen allokoi jonkun tietyn taajuusalueen tiettyyn käyttöön. Kun puhumme Suomesta ja metsästyksestä, niin taajuusalue on 67,500 MHz – 72,325 MHz. Käytännössä puhutaan metsästysradiosta RHA68, jonka nimellinen taajuusalue on 70 MHz. Metsästäjät eivät hallinnoi tätä aluetta yksin, vaan samaa taajuusaluetta käyttävät myös Suomen Punainen Risti, AL-Tiepalvelu, autourheilukilpailuiden toimitsijat, SRVA-toiminta sekä ajoittain reserviläiset.

RHA68-radiolaitteet eivät tarvitse käyttäjän pätevyystutkintoa (”radiopuhelimenhoitajan tutkintoa”), mutta sen sijaan on vielä tätä kirjoitettaessa suoritettava taajuusmaksu, kansanomaisesti ”radiolupa”. Kuitenkin tästä ollaan luopumassa Suomessa 1.1.2017 lähtien eli aivan näillä näppäimillä.

Suomessa toimivat Lafayette Micro-5-radiopuhelimet tunnistaa näyttötaulun ympärillä olevasta punaisesta reunuksesta, jossa teksti DC-70 Micro-5, sekä antennin juuressa olevasta merkinnästä ”70”. Tällä viitataan Suomen ”noin” taajuusalueeseen 70 MHz.

Ensi vuoden alusta lähtien Lafayette-radiopuhelimia voi tiedustella mm. Hjorthin jälleenmyyjiltä. Tarkat ja ajankohtaiset jälleenmyyjätiedot voi tarkistaa soittamalla p. (03) 234 4300.

Lafayette DC-70 Micro-5 Suomi-mallin teknisiä tietoja:

Mitat 64 x 30 x 98 mm (ilman antennia)
Paino 240 g akkuineen
Akku 7,4 V ladattava Li-Ion-akku
Taajuusalue 68-72 MHz FM, 26 valmiiksi Suomeen koodattua kanavaa (puhelimessa 40 kanavaa)
Lähetysteho 1, 3 tai 6 W
Virrankulutus vastaanottoasennossa 16 mA, valmiustilassa 1 mA
Akunkesto valmiustilassa 200 h
Metallikuori
Suojausluokka IP68 (täysin vesi- ja pölytiivis)
Käyttölämpötila -20°…+50°C
Runsaasti lisävarusteita saatavana, mm. antenneja, korvakuulokkeita ja valjaita

lafayette-lopetus

P.S. Sisäministeriö on antanut tiedotteen koskien EU-asedirektiiviä. Voit lukea sen tästä.

P.S.2.: Hyvää joulua Erän lukijoille!