Eräs maailman kuuluisista itselataavista kivääreistä – Browning BAR – täyttää tätä vuonna 50 vuotta. Aseita on myyty tänä aikana 1,1 miljoonaa yksilöä.

Browning BAR 50-v-juhlamalleja valmistetaan 1.000 kpl. Kuva: Browning International

Browning BAR 50-v-juhlamalleja valmistetaan 1.000 kpl. Kuva: Browning International

Alkuperäinen Browning BAR M1918 (Browning Automatic Rifle) oli sotilasase, jonka itse John Moses Browning suunnitteli vv. 1916-1918. Tämä ase oli samanoloinen kuin Suomen Lahti-Saloranta eli kevyt ryhmäkonekivääri. Suomessa asetyyppiä (L-S, ”Emma”) kutsuttiin sotaväen riveissä jostain syystä pikakivääriksi.

Nyt puheena oleva BAR on kokonaan eri ase. Se on kaasutoiminen itselataava metsästyskivääri, jossa ei ole sarjatulitoimintoa. Sen Belgiassa ja USA:ssa tapahtuneesta suunnittelusta annetaan kredittiä henkilöille Marcel Olinger, Joseph Rousseau, Bruce Warren ja Bruce Browning. Jälkimmäisin on John Mosesin pojanpoika. Aseen virallinen lanseeraus tapahtui vuonna 1966.

USA:n markkinoille

BAR suunniteltiin pääosin FN:n tehtailla Belgian Herstalissa. Kuitenkin USA:n markkinat olivat kirkkaina mielessä, sillä USA:n metsästäjillä on ollut rakkaussuhde itselataavaan kivääriin M1 Garandin (1936) ja M1 Carbinen (1942) ajoista lähtien. Browningin tehdas Morgan, Utahissa, antoi myös mausteensa toteutukseen. Mainoslause kuului ”paljon tulivoimaa mutta pehmeä rekyyli”. Alkuun lipaskapasiteetti oli 4+1 ja kaliiperivalikoima USA-voittoinen.

Alun perin asetta valmistettiin vain Belgiassa FN:n tehtailla, mutta pian FN perusti suuren kokoonpanotehtaan Vianaan, Portugaliin. Tänä päivänä aseessa saattaa lukea ”Made in Belgium, Assembled in Portugal”. Mitä se sitten tarkoittaakin. Ainakin piiput tehdään Belgiassa, koska FN on koko Browning International-konsernin piipuntekijä.

Nykyisen ohjelmiston malli BAR Mark III on kevytmetallirunkoinen kivääri kaliipereissa 308 Win., 30-06, 300 WM tai 9,3 x 62. Kivääriä saa useilla tukkiversioilla ja joko kiinteällä tai irrotettavalla lippaalla. Kiväärissä on ns. Battue-tähtäinkisko (”varttikisko”), valokuitutähtäimet ja kiikaritähtäimen kiinnitysmahdollisuus. Joissain malleissa on käsiviritys (Handspannen). Lukossa on pyörähtävä seitsennokkainen sulkupää, joka tukeutuu patruunanpesän jatkeena oleviin kuurniin. Patruunakapasiteetti kaliiperista riippuen 3+1 tai 4+1. Suomen metsästyksissä laillinen kapasiteetti on riistasta riippuen 2+1 tai 3+1.

bar-detalji

Tavan mukaan Browning valmistaa 50-v-merkkipäivän kunniaksi 1.000 kpl juhlamallia, jotka ovat normaalia hienommin viimeisteltyjä ja kaiverettuja. Kivääreissä on Grade 4-tukkipuut. Piippu on kevennysuritettu ja 530 mm pituinen. Kaliiperivalikoima kuten yllä. Näitä aseita ja hintoja voi tiedustella asekaupan kautta. Browningin maahantuoja on Gyttorp Finland.

Satu Tuomistosta metsästyksen mannekiini

Satu Tuomisto (s. 17.2.1986 Tampere) oli Miss Suomi 2008. Sen jälkeen hän on tehnyt mallin, mannekiinin, tuote-esittelijän ja juontajan töitä sekä televisioon tanssi-ja koiraohjelmia. Hän voitti v. 2009 kilpailun ”Tanssii tähtien kanssa” Janne Talasmaan kanssa. Nyt on ilmoitettu että Satu Tuomisto tulee tähdittämään TV-ohjelmaa ”Metsällä”. Tätä on jo nähty MTV MAX-maksullisella kanavalla. Nyt se näytetään ilmaisella MTV3-kanavalla alkaen sunnuntaina 30.10.2016 kello 15:55. (Edit: Kelloaika korjattu, IS-TV-lehdessä oli virhe!)

Satu Tuomisto v. 2011. Kuva: jaripk/Wikimedia Commons

Satu Tuomisto v. 2011. Kuva: jaripk/Wikimedia Commons

Espoolaistuneen Tuomiston kumppaneina ohjelmassa ovat kirkkonummelainen Veikka Gustafsson, vuorikiipeilijä (kaikkien maailman neljäntoista yli kasitonnisten vuorten huiputtaja), Retki- ja Riista-lehtien omistaja ja päätoimittaja; sekä hyvinkääläinen Akseli Herlevi, keittiömestari, TV-kokki ja Naughty BRGR-yrittäjä Helsingissä ja Tampereella.

Tuomisto kertoo suorittaneensa metsästystutkinnon ja -kortin viitisen vuotta sitten, mutta ensimmäinen haulikko tuli ostettua vasta vuosi taaksepäin. Hänellä on myös rinnakkaislupa kivääriin. TV-ohjelmassa voimme odottaa ainakin peura- ja hirvijahtia. Mahdollisesti myöhemmin jopa karhun metsästystä!

Tämä voi kuitenkin olla haasteellista, sillä Satu Tuomisto on kertonut hänellä olevan karhufobian eli -pelon. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomien TV-Liite.