Saksan Ulmissa toimiva asevalmistaja J.G.Anschütz täyttää tänä vuonna 160 vuotta. Pariskunta Julius Gottfried ja Marie Louise Anschütz perustivat asetehtaan Thüringenin Zella-Mehlisiin (Suhlin naapurikaupunki) v. 1856. Ensimmäiset tuotteet olivat taittopiippuisia piiikkinallisia Lefaucheux-pistooleita kaliipereissa 7, 9 ja 12 mm.

Anschützin perhepotretti kolmessa sukupolvessa. VasemmaltaDieterAnschütz,NinaAnschütz, Jochen Anschütz, Maximilian Anschütz and Tim Anschütz. Kuva: Anschütz PR Team

Anschützin perhepotretti kolmessa sukupolvessa. Vasemmalta Dieter Anschütz, Nina Anschütz, Jochen Anschütz, Maximilian Anschütz and Tim Anschütz. Kuva: Anschütz PR Team

Vuosituhannen vaihteessa kuvan tulivat mukaan reunasytytteiset revolverit ja kiilalukkoiset kiväärit, ”salonkkarit”, sekä kiilalukkoiset keskisytytteiset metsästys- ja tarkkuuskiväärit. Yritys käytti tuotemerkkiä Germania.

2. maailmansodan aikana ja sitä ennen koko Saksan aseteollisuus valjastettiin valtakunnan tarpeisiin. Anschützillä oli vähäisempi osa sotaponnisteluissa. Se tuotti lähinnä aseiden osia esim. MP43-konepistooliin, nykyisen rynnäkkökiväärikäsitteen edeltäjään. Sanotaan, että Mihail Kalashnikov otti tästä ideoita.

Sodan päätyttyä Zella-Mehlis ja Suhl jäivät Neuvostoliiton miehitysvyöhykeelle. Anschützin tehtaat (Germania Waffenwerk) räjäytettiin maan tasalle. Eräs perheen jäsen vangittiin ja hän joutui metsätöihin Suhlin alueella. Jotkut suvusta onnistuivat pakenemaan lähteen. Anschütz aloitti uudelleen v. 1950 Ulmissa Tonavan varrella aluksi ilmapistooleilla ja Flobert-pistooleilla (”penniläisillä”). Työvoimaa oli aluksi 7. V. 1956 syntyi ensimmäinen vakava kilpakivääri 22LR-kaliiperissa, Modell 54. Tällä kiväärillä ruvettiin voittamaan arvokisoja.

Dieter Anschütz otti yrityksen johdon v. 1968 neljännen sukupolven edustajana. V. 2008 ruoriin astui viides sukupolvi, jota edustaa Jochen Anschütz. V. 2016 uusittiin yrityksen logo ja slogaani sekä väri muuttui sinisestä punaiseksi.

Tämän päivän tuotteet

Dieter Anschützin aikana tuotteet olivat valtaosin tarkkuuskivääreitä. Myös legendaarinen ampumahiihtokivääri Anschütz 1727F Fortner syntyi hänen aikakaudellaan. Arviolta 97 % kilpailijoista ampuu tänää Ansulla. Aseesta on tehty myös laserversio sisäharjoittelua ja nuoria varten.

Jochen Anschützin aikana yritys laajeni metsästyksen alalle . Mallistossa on useita pulttilukkokivääreitä kaliipereissa 17 HMR – 30-06. Myös vasenkätisinä.

Juhlamallit

Vuosipäivän kunniaksi Anschütz valmistaa kahdeksan juhlamallia, 20 kpl kutakin tyyppiä. Nämä numeroidaan sarjaan 160 0001 – 160 0160. Mallit julkistetaan joka kuun 1. päivänä. Ensimmäinen on kilpailukivääri 54.30 22LR, toinen metsästyskivääri 1771 222 Rem., kolmas 1712 Varmint 22 LR, neljäs ah-kivääri 1827F Gold 22 LR. Viides ja seuraavat julkistetaan marraskuusta lähtien.

Juhla-aseissa on Diamond Like Carbon-pinnoite ja lukuisia muita herkkuja. Aseet on tilattava normaalisti aseliikkeen kautta, joka voi kertoa lisätietoja ja hintoja. Anschützin Suomen maahantuoja on Gyttorp Finland Maalahdella.

lukko-1827f_gold

P.S.: Marraskuun juhlamalli on kilpaluokan paineilmakivääri 9015 RED. Se on nimensä mukaisesti paloauton punainen.

9015_red_en