Sanoma-konserniin kuuluva Metro-lehti uutisoi että USA:ssa on yksityisissä käsissä 260 miljoonaa asetta. Ja että noin 60 % niistä on hankittu itsepuolustukseen ja noin 40 % metsästykseen. En ota kantaa Metron uutisen oikeellisuuteen tai lähteiden luotettavuuteen. Itse ole kuullut asemäärän arvioksi 290 ja 300 miljoonaa. Nämä arviot tulevat ”asepiirejä lähellä olevilta tahoilta” eli NSSF:ltä ja asevalmistajilta.

Gun Show Houston, Teksas. Aseet vaihtavat omistajaa ilman henkilötietojen tarkistamista tai aselupien kysymistä. Money only talks. Kuva: Wikimedia Commons.

Gun Show Houston, Teksas. Aseet vaihtavat omistajaa ilman henkilötietojen tarkistamista tai aselupien kysymistä. Money only talks. Kuva: Wikimedia Commons.

Tuo itsepuolustus kuulostaa suomalaiseen korvaan kyseenalaiselta kriteeriltä. Suomessahan oli (muistaakseni) vuoteen 1998 asti eräs aseluvan hakuperuste ”ammatin turvaksi”. Sillä perusteella esim. taksinkuljettajat saattoivat saada pistooliluvan. Mutta ei enää. Ilmeisesti rahankuljettajatkaan eivät enää saa.

Mutta USA:ssa on niin, että monissa osavaltioissa esimerkiksi taloon tunkeutuvan murtovarkaan voi posauttaa hengiltä oikeutetusti. Tämähän houkuttelee kansalaisia hankkimaan aseita. Koskaanhan ei voi tietää, jos vaikkapa kamoissaan oleva murtautuja ajattelisi jotain muutakin kuin ryöstösaalista. Huumeveikot ovat hyvin arvaamattomia eivätkä lainkaan rationaalisia.

USAn tilanne ja perustuslaki

USA:n liberaalin aselainsäädännön seurauksena on, että tuliaseisiin kuolee vuosittain 30 000 henkeä. Tosin on huomautettava, että näistä 20 000 on itsemurhia ja ilmeisesti sitten 10 000 on tappoja tai murhia.

USA:n väkiluku on yli 321 miljoonaa ja väestö on etnisesti hyvin kirjavaa. On selvää, että tällaiseen massaan mahtuu jos jonkinlaista sahuria. Aseiden saanti on pääsääntöisesti helppoa, tosin asetyypistä, osavaltiosta, piirikunnasta ja kaupungista riippuvaa. Esim. New York Cityssä pitää olla aika fakiiri, jos saa pistooliluvan. En ota tässä enempää kantaa USA:n asioihin – mitäpä se finnjävelille kuuluu – mutta yhden asian voisin sanoa tuosta republikaanien ja NRA:n rummuttamasta ”perustuslaillisesta oikeudesta pitää aseita” (…the right of the people to keep and bear arms).

USA:n perustuslain (constitution) toinen lisäys (2nd amendment) puhuu tästä oikeudesta. 2nd amendment löytyy vaikka wikipediasta. Tämä laki kirjoitettiin 15.12.1791. Lain tuon pykälän sananmuoto kuuluu: ”A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” Tässä vapaa käännös: ”Huolellisesti johdettu ja säädelty sotilaallinen yhteisö, joka on tarpeen valtion turvallisuuden varmistamiseksi, olkoon oikeutettu hallussapitämään ja kantamaan aseita”. En vastaa käännöksen oikeellisuudesta, mutta tekstin henki on selvä.

USA Militia

Siis Militia, eli 1700-luvulla välttämätön popula. Olihan USA vastikään (4.7.1776) irtaantunut brittiläisten vallasta ja julistautunut itsenäiseksi. Jos Suomesta pitäisi etsiä analogiaa, lakkautettu Suojeluskunta olisi lähellä. Nykyaikana sitten koulutettu reservi, mistä tulisikin suurehko joukko. USA:ssa on hyvin laaja Militia eli National Guard, joka virallistettiin 1903. Sillä on noin 1,4 miljoonaa jäsentä.

National Guardin (kansalliskaarti) jäsenillä pitäisi maallikkotulkinnan mukaan olla oikeus aseiden omistamisen ja kantamiseen. Mm. NRA on laventanut tulkintaa niin, että 2nd Amendment koskee kaikkia USA:n kansalaisia. Tästä keskustellaan USA:ssa kiihkeästi myös ajankohtaisen presidentinvaalin yhteydessä. Donald Trump on ottanut useasti esille aseasian. Hillary Clinton ei niinkään. Istuva presidentti Barack Obama on äskettäin tapahtuneiden massamurhien yhteydessä ottanut esille huolensa aseiden saatavuudesta. Mutta tallin ovien sulkeminen on turhaa, jos heposet ovat jo karanneet laitumille.

EU:n asedirektiivi

EU:ssa on muhinut vuodesta 2014 asedirektiivi, jonka laukaisi uuteen vauhtiin Pariisin 2015 terroriteot. Monissa iskuissa kuoli 132 ihmistä. EU ajattelee, että rajoittamalla aseiden saantia näiltä vältyttäisiin. Vaikka moneen kertaan on todettu ja tutkittu, että terroristeilla on ihan oman lähteensä. Eivät he mene asekauppaan sanomaan että ”pannaan parikymmentä rynkkyä, tuhat patia ja sitten lasku”. Asiaa tuntevat kertovat, että terroristiaseiden lähde on itäinen Eurooppa. EU:lla on aseasioissa aivan omat poliittiset paineensa, minkä vuoksi nyt pyörii iso pyörä.

Osallistuin erääseen kokoukseen, jossa valotettiin asedirektiiviasiaa perillä olevilta tahoilta. Yhteenvetona: EU-mekanismi on niin monimutkainen ja arvaamaton trilogi-keskusteluineen, että tässä vaiheessa ei kannata vetää mitään henkeen. Erään arvion mukaan lopputulosta voisi odottaa lokakuun lopulla.

Viimeisimmän tiedon mukaan lipaskapasiteetissa 20 patruunaa olisi maaginen raja. Ja että reserviläiset voisivat huokaista helpotuksesta (”ressukiväärit” AK:t ja AR:t), koska direktiivi ei koskisi kansallista reserviarmeijaa (mitä nähdäkseni Suomen reserviläiset ehdottomasti ovat).

Kaikki riippuu teknisen komission sorvaamasta sanamuodosta. Eräässä sanamuodossa oli termi ”…mikäli itselataavaan aseeseen voidaan kiinnittää yli 20 patruunan lipas…”. Tällainen olisi vaarallinen sanamuoto, sillä hyvin moneen itselataavaan aseeseen näppärät jälkimarkkinatoimijat ovat kehittäneet mitä mielikuvituksellisempia suurikapasitettisia lippaita. Vaikkapa 180 patruunan etanalipas. Pahimmillaan metsästäjän Valmet Petrasta tulisi EU:n kieltämä ase. Mutta kuten sanottu, odotellaan. Ei hötkyillä. 650.000 suomalaista aseenomistajaa eivät voi asiaan vaikuttaa.

Malmin lentokenttä ja LEX Malmi

Mutta toiseen asiaan, johon jokainen äänioikeutettu Suomen kansalainen voi vaikuttaa. Se on Helsingin Malmin lentokentän kohtalo. Finavia on ilmoittanut luopuvansa Malmin lentokentän pidosta tämä vuoden lopulla, mutta nyt on perustettu yhdistys, joka on lupautunut hoitamaan kenttää. Nyt on vain torpattava Helsingin kaupungin hankkeet, jossa se ilmoittaa rakentavansa kentän paikalle 25.000 asukkaan kivikylän.

Vaikka maaperä on tutkimusten mukaan pääosin savea, jonka syvyys on 5–15 metriä. Vaikka maaliskuussa 2016 Euroopan johtava kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsi Malmin lentokentän yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta. Vaikka Museovirasto on lausunut: ”Ilmailukäytön jatkaminen on ainoa keino turvata kokonaisvaltaisesti lentoaseman kulttuurihistoriallisten merkitysten säilyminen”. Vaikka Museovirasto on julistanut Malmin valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Vaikka Malmi on Suomen vanhin maalentoasema. Vaikka Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Vaikka Pelasta Malmi ry kansalaisadressin on allekirjoittanut yli 60.000 henkilöä. Vaikka kansalaisaloite LEX Malmi on kerännyt tätä kirjoittaessani jo yli 43.000 nimeä. Vajaat 7.000 allekirjoitusta vielä ja aloite menee eduskuntaan.

Vaikka et olisikaan pääkaupunkiseudulta. Vaikka et olisi ilmailijakaan, allekirjoittamalla LEX Malmi-kansalaisaloitteen asettuisit vastustamaan valtion ja kunnan harjoittamaa runnaavaa jyräyspolitiikkaa, jossa kansalaisen mielipiteellä pyyhitään… mitä vain. Allekirjoittamalla LEX Malmin olisit palauttamassa uskoa demokratian toimivuuteen. Allekirjoituksen voit tehdä tästä vaikkapa pankkitunnuksin. Se kestää vain muutaman minuutin. Kiitokset etukäteen!

Malmilla pitää majaansa mm. Suomen ainoa lentokuntoinen DC-3. Kuvassa "Hotellin" mekaanikko Pauli "Speedy" Fallström. Kuva: Koillis-Helsingin Lähitieto/Teija Loponen

Malmilla pitää majaansa mm. Suomen ainoa lentokuntoinen DC-3. Kuvassa ”Hotellin” mekaanikko Pauli ”Speedy” Fallström. Kuva: Koillis-Helsingin Lähitieto/Teija Loponen

P.S. 6.10.2015 LEX Malmi: Jippii ja kiitokset kaikille allekirjoittaneille! Kansalaisaloite LEX Malmi keräsi tarvittavat 50.000 allekirjoitusta ennätysajassa eli alle kahdessa kuukaudesa. Se kertoo että hyvin monella on tahtotila ainutlaatuisen Malmin Lentoaseman säilyttämiseksi. Nyt aloite etenee eduskuntakäsittelyyn. Tämä tekee toivottavasti Helsingin kunnallispoliitikkojen runttaamispolitiikan hieman tahmeammaksi (jussipajuset, annisinnemäet, pekkasaurit jne.) Olen ollut yhteydessä muutamaan kansanedustajaan ja minun kannalleni on luvattu tukea. Olkaapa tekin yhteydessä ”omaan” kansanedustajaanne! Asuinpaikkakunnastanne riippumatta. Malmin Lentoasema on enemmän kuin vain helsinkiläisten pörräyspaikka. Se on kansallinen aarre ja monumentti. Lue lisää tästä ja tästä.

Entinen Helsingin kaupunginjohtaja ja ylipormestari (1979-1991) Raimo Ilaskivi on sanonut: ”Malmia ei voida siirtää, se voidaan vain tuhota!”