Olen mahdollisesti leimautunut jonkinlaiseksi vetopuhdistuksen ylipapiksi, sillä olen kirjoittanut aiheesta paljon. Idea ei ole kuitenkaan minun vaan asevalmistajien. Suunnilleen kaikki asevalmistajat ovat sitä mieltä että ruutiaseen piippu pitää puhdistaa patruunapesästä eteenpäin, eli siihen suuntaan miten luoti kulkee.

USAlaisia Swab-Its puhdistusväineitä. Kuva: Pekka Suuronen

Monissa aseissa puhdistus näin päin tekee perinteisen puhdistuspuikon käytön mahdottomaksi tai ainakin hankalaksi. Esimerkkeinä revolverit, ilmakiväärit ja -pistoolit, useat kilpailukiväärit ja -pistoolit, monet itselataavat pistoolit jne. Kilpailukivääreissä on poskipakka tyypillisesti niin korkealla, että se peittää piippulinjan. Kerran löydettyä säätöä ei haluta häiritä.

 width=

Uudessa Walther KK500-kilpailukiväärissä poskituki tulee piippulinjan tielle. Sen vuoksi vetopuhdistus on käytännön vaatimus. Kuva: Pekka Suuronen

Vanhan liiton opit

Astuin v. 1964 Suomen Raskaaseen Uudenmaan Rakuunapataljoonaan Lappeenrannassa. ”Morsiameksi” annettiin pulttilukkoinen Mosin-Nagant-pohjainen sotilaskivääri, mahtoiko olla m/28-30 Pystykorva vai m/39 Ukko-Pekka. Muisti ei enää pelitä eikä kiväärin malli ole oleellistakaan. Alokkaalle opetettiin kiväärin jynssäystaitoa kantapään kautta. Se oli todellakin jynssäystä eikä mitään puhdistamista. Kiväärin piipun sisäpuolen piti kiiltää kuin… no olkoon. Muuten ei ollut iltalomille mitään asiaa. Kivääriä jynssättiin suupuolelta mukana kulkevalla puhdistuspuikolla sekä pesurilla, jonka ympäri kiedottiin tappuraa.

Joku kantahenkilökuntaan kuuluva arvioi piipun luokan, oliko se nyt asteikolla 0-3. Varusmies oli vastuussa kiväärin huollosta. Jos luokka putosi asevelvollisuuden aikana, oli siitä maksettava PV:lle korvausta. Tässä mokkerille tarjottiin siis keppiä ja porkkanaa. Silloin kuviteltiin – ja meille vakuutettiin – että mitä enemmän piippua jynssätään, sitä paremmin ase käy.

Nykyajattelu

Nykyisin ollaan sitä mieltä, että rihlattua asetta ei passaa puhdistaa suupuolelta lainkaan vaan aina perästä päin. Kilpailuluokan aseissa tulee mukana monesti puhdistuspuikon ohjuri, joka ohjaa puikon tarkalleen piipun keskiakselin suuntaan. Puikko siihen liitettyine pesureineen ja mahdollisine puhdistusaineineen työnnetään läpi patruunapesästä piipunsuuhun. Pesurin tultua läpi se irrotetaan kierteistään ja puikko vedetään takaisin. Toimenpide toistetaan niin monta kertaa kun nähdään tarpeelliseksi. Lopulta piippu öljytään samalla menetelmällä suojaamaan kosteudelta ja korroosiolta. Kilpailuaseen piippu voi maksaa jotain 1000-2000 euroa, joten sitä kannattaa hoivata taloudellisista syistä.

Kuten todettu, kaikissa asetyypeissä puhdistaminen puikolla takaapäin ei ole mahdollista. Silloin otetaan käyttöön vetopuhdistus. Toteutustapoja on monia, samoin on valmistajia. Esimerkiksi Anschütz ja Walther toimittavat aseen mukana vetopuhdistusjärjestelmän. Jälkimarkkinoilla on useita toimittajia, joista Hoppe’sin BoreSnake (piippukäärme) lienee Suomessa tunnetuin. Amerikkalainen Otis lienee USA:n suurin toimija, ainakin sillä on ollut SHOT Show’ssa mammuttikokoinen ständi useana vuonna. Otis kertoo olevansa USA:n sotaväen hovitoimittaja. Jenkkitarjontaa edustaa myös KleenBoren CableKleen, samoin Rogers Bore Squeeg-E.

nnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnn: Kuva: Pekka Suuronen

Useimpia revolvereita on mahdotonta puhdistaa puikolla takaapäin: Kuva: Pekka Suuronen

Ranskalainen Netarm puolestaan kertoo olevansa Ranskan sotaväen aseiden puhdistaja. Napier of London edustaa brittiläistä tarjontaa. Varmasti valmistajia maailmalta löytyy enemmänkin, mutta ainakin näitä merkkejä on nähty Suomessa.

Swab-Its järjestelmä

Törmäsin äskettäin minulle uuteen brändiin tällä alalla, Swab-Its. Tuote valmistetaan Massachusettsin Springfieldissä, ja tämähän jo sytyttää aseihmisen. Täällä toimi Springfield Armory vv. 1777-1968. USA:n kansallinen asetehdas valmisti mm. Springfield M1903-pulttilukkokivääreitä sekä M1 Garand– ja M14-itselataavia sotilaskivääreitä. Ja tietenkin Smith & Wesson, maailman ehkä suurin pistoolien (”käsiaseet”) valmistaja, toimii Springfieldissä. S & W omistaa nykyisin myös Thompson/Centerin. Ja olihan Springfield myös Indian-moottoripyörien koti vv. 1901-1953.

Sekä Springfield Armory että Indian toimivat tänä päivänäkin, mutta eri paikkakunnilla. Ne ovat syntyneet brändien oston seurauksina eikä niillä ole juurikaan yhtymäkohtia esi-isiinsä.

Swab-Its-järjestelmä poikkeaa toisista vetopuhdistusjärjestelmistä. Kun BoreSnaken tai Netarmin järjestelmät perustuvat kovasti tiukkaan ”tuppoon”, joka vedetään läpi, Swab-Its’in Bore-Whip (”piippuruoska”) käsittää polypropyleenistä valmistetun vetonarun, jossa on pehmeä polyuretaanista valmistettu ”swab” eli puhdistustuppo. Se ei aiheuta kovaa painetta piippuun eikä ole siten lainkaan raskas vetää läpi. BoreSnaken tai Netarmin vetojutut ovat joskus niin tiukkoja tapauksia, että tarvitaan toinen henkilö pitämään piipusta tai aseesta kiinni kun ”käärmettä” vedetään piipusta läpi. Tämä paneekin miettimään, kuinka tehokas Swab-Its’in ratkaisu on. Se on varmaa, että mekaanista vaikutusta esim. lyijyn tai tompakin poistoon tällä ratkaisulla ei saavuteta. Toisaalta sen käyttö on äärettömän helppoa. Jospa se saisi Laiska-Jaakokin tarttumaan aseenpuhdistustoimiin. Pehmeä muovinaru tai puhdistustuppo eivät takuulla vaurioita piippua. Naru on oikeastaan väärä termi. Kyseessä on puolijäykkä muoviprofiili, joka on helppo ohjata oikeaan reikään.

nnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnnnnn: Kuva: Pekka Suuronen

FN Match-pistooli pitäisi purkaa ruuvimeisselin kanssa, jos haluaa puhdistaa piipun puikolla takaapäin. Vetopuhdistus on helpompi ja nopeampi tapa. Kuva: Pekka Suuronen

Polyuretaanista tuppoa voi sen likaannuttua pestä astianpesuaineella terästetyssä vedessä tai tärpätissä. Valmistajan mukaan kovakaan liuotin ei tuhoa tuppoa, sen sijaan ruudin palojäämät saattavat sen ajan mittaan hapertaa. Valmiita puhdistusnaruja tuppoineen on kaliipereille 17, 22, 4,5 mm ja 5,56 mm. Lisäksi yritys valmistaa 8-32 UNC kierreliitännällä varustettuja puhdistuspäitä useille kaliipereille .223 – 45 sekä 5/16″-27 UNS kierteillä puhdistuspäitä 50 cal. ja useille haulikkokaliipereille. Gun Tipsit puolestaan ovat kuten pumpulipuikkoja, joilla voi puhdistaa aseen erinäisiä hankalia kolkkia. Näistä ei jää kuitenkaan mitään nukkaa. Puikon pään puhdistus tehdään yllä mainitulla tavalla.

Tuotepaletti on laaja. Siihen voi tutustua tästä. Swab-Its’illä ei ole tietääkseni maahantuojaa. Halukkaat yrittäjät ottanevat yhteyden Springfieldin suuntaan.

Jos et ole vielä koskaan harjoittanut vetopuhdistusta, suosittelen ainakin kokeilemaan.